Grecia antica a fost fondata acum aproximativ 2.500 de ani, cand Alexandru cel Mare a unit diferite orase-state intr-o singura natiune. Dar Alexandru nu este singurul lucru grozav despre Grecia Antica. Consultati aceasta lista cu douazeci de fapte epice grecesti antice pentru a va uimi profesorul. Nu va crede ce ea Hera! Teza anterioara a fost o gluma, nu o greseala de tipar.

1. Alexandru cel Mare a fondat Grecia Antica!

Alexandru cel Mare a creat Grecia Antica unind multe orase-stat. El este probabil cel mai faimos dintre toti Alexandrii, deoarece celalalt concurent, Alexandru Mediu, nu a reusit atat de mult!

2. Grecii antici urasc fasolea!

Grecii antici au refuzat sa manance fasole, crezand ca contineau sufletele mortilor. Arheologii inventati propun ca si ei au crezut ca fartingul lor alimentat de fasole era Mortii care incercau sa comunice cu ei. O zmeura pentru da, doua pentru nu.

3. Au facut un cal urias de lemn!

Grecii antici au pacalit orasul Troia, facandu-l sa creada ca un cal masiv de lemn plin cu razboinici mortali era un dar de scuze pentru asediul patriei lor. Este radacina expresiei „Ai grija de darurile grecesti care poarta”.

4. Grecii antici au inventat teatrul!

Asta e corect! Aparent, grecii antici au inventat teatrul. Actorii au folosit masti care au trecut de la fericiti la tristi pentru a-si arata emotiile. Asta a fost fie pentru a proiecta sentimentul mai mult in public, fie pentru ca erau actori groaznici! Ca de obicei, cu mult timp in urma, femeile nu aveau voie sa se alature distractiei.

5. Grecii antici ne-au dat primele jocuri olimpice!

Primele Olimpiade antice au avut loc in anul 776 i.Hr. Orasele care compuneau Grecia Antica erau adesea in razboi, asa ca urma sa fie chemat un armistitiu pentru a permite concurentilor sa ajunga in siguranta la competitie. Jocurile Olimpice au fost de atunci un simbol al cooperarii internationale si al pacii!

6. Grecii antici au o multime de legende epice care inca inspira!

L-ai citit vreodata pe Percy Jackson? Este plin de mitologie greaca antica! Grecii antici au inspirat multi alti romancieri celebri, inclusiv JK Rowling. Fluffy, cainele cu mai multe capete care pazeste Camera Secretelor Hogwart, se bazeaza pe Cerberus, cainele cu mai multe capete care pazeste intrarea in lumea interlopa a Greciei Antice!

7. Grecii antici au avut MULTI sclavi!

1/3 din Grecia antica era populata de sclavi, care locuiau in casele proprietarilor lor. Sclavii greci antici puteau avea mai multe locuri de munca, inclusiv lucrand in Marina si Forta de Politie!

8. Grecii antici aveau MULTI zei!

Veti cunoaste cativa celebri precum Zeus, Hades, Hera si Poseidon, dar este posibil sa nu fi auzit de Hermes, zeul mesager; Ares, zeul poftei de sange; si Dave*, zeul morcovilor.

*L-am inventat pe zeul Dave. Imi pare rau!

9. Grecii antici au inventat YoYo-ul!

Ne-ar placea sa va spunem ca Yoyo a fost initial o arma super cool folosita initial de Ahile in timpul asediului Troiei. Din pacate, acest lucru nu ar fi adevarat. Istoricii jucariilor cred ca YoYo este a doua cea mai veche jucarie construita din lume!

10. Romanii i-au furat pe zeii greci antici!

Din multe motive, o multime de cultura romana se bazeaza pe cultura greaca antica. Au chiar aceiasi zei, desi cu nume diferite. Grecii antici il aveau pe Zeus, iar romanii aveau Jupiter. Doar alcatuieste-ti propriii dumnezei, tu de ce nu?

11. Romanii chiar au rupt de cum mancau grecii antici!

Chiar si modul traditional in care romanii mancau (intins pe o canapea) a fost practicat mai intai de grecii antici. Profesorii tai o practica acum in sala de cadre a scolii (cu exceptia ca ei mananca biscuiti, nu struguri).

12. Nicidecum grecii antici au inventat Cheesecake?

Nicidecum grecii antici au inventat Cheesecake!? De fapt, au facut-o! Ingredientele pentru cheesecake din Grecia antica au inclus faina, grau, miere si branza mmmmm. Au fost chiar folosite de sportivii olimpici ca o gustare bogata in energie. Delicios!

13. Oracolele grecesti antice puteau vedea zeii

Cel mai faimos oracol din Grecia Antica locuia intr-un loc numit Delphi si avea puterea de a-l evoca pe zeul Apollo pentru a permite oamenilor importanti sa-i ceara sfaturi! Se pare ca templul Oracolului a fost construit deasupra unei prapastii care a eliberat gaze otravite despre care se stie ca provoaca halucinatii!

14. Spartanii au fost cei mai inversunati razboinici din Grecia!

Dar nu a fost totul captivant corp la corp si batalii epice. Spartanii au urmat niste reguli FOARTE nemiloase, aruncand criminali in fantani adanci pentru cele mai mici crime! Ei chiar lasau bebelusi afara pentru a vedea daca sunt suficient de puternici pentru a supravietui!

15. Zeii greci nu au fost amabili si iertatori!

Erau destul de oribile. Hera si-a dat fiul de pe coasta unui munte, iar Zeus a facut multe fapte prea ingrozitoare pentru a fi notate pe site-ul Beano!

16. Grecii antici foloseau pietre pentru a-si sterge fundele!

Nu suntem experti, dar ne imaginam ca au folosit pietricele netede in loc de silex. Nu mai putem scrie multe despre asta, intr-adevar.

17. Zeita Atena si-a dat numele orasului Atena!

Atena a fost locul de nastere al democratiei, fiind unul dintre primele locuri in care conducatorii au fost votati de catre populatie (din pacate, fara a numara sclavii).

18. Politicienii rai ar putea fi alungati!

Grecii antici puteau vota pentru a exila un politician din Atena timp de zece ani, pentru a-i impiedica sa preia incet. Este un pic ca un show de talente TV, cu exceptia faptului ca oamenii votati impotriva trebuie sa paraseasca orasul!

19. Grecii antici au inventat Cuvantul „Idiot”!

Cuvantul idiot deriva dintr-un cuvant grecesc antic pentru a descrie pe cineva care nu a luat parte la politica, nu – asa cum te-ai putea astepta – pe cineva care credea ca calul de lemn din Troia este de fapt un cadou frumos!

20. Unicebrows greaca antica sunt in!

Era considerat frumos ca femeile din Grecia antica sa aiba o spranceana mare. Doamnele care nu sunt binecuvantate cu o spranceana masiva ar crea sprancene false pentru a uni cele doua sprancene mici impreuna!