Dupa aproape trei decenii de inchisoare, Nelson Mandela s-a intors la Johannesburg in anii 1990 cu misiunea de a deschide calea tarii sale catre democratie. Acolo s-a stabilit in cartierul exclusivist Houghton, intr-un conac care acum a fost transformat intr-un hotel de lux si „sanctuar” dedicat „Madibei”.

„Este o experienta, practic o oportunitate de a experimenta mostenirea lui Mandela, o oportunitate pentru noi de a gazdui acea mostenire si de a o transmite unei noi generatii”, explica Dimitri Maritz, managerul Sanctuarului Mandela.

Cu noua camere amplasate in diferite perioade ale vietii lui Mandela si un restaurant, aceasta cladire spatioasa cu pereti albi a fost casa emblematicului activist anti-apartheid intre 1992 si 1998, anul in care s-a casatorit cu a treia sa sotie, Graca Machel, si s-a mutat intr-o alta. conac, tot in Houghton (la nord de Johannesburg).

Proiect in desfasurare

In 2018, cand a fost lansat acest proiect, cladirea – care este detinuta de Fundatia Mandela – era intr-o stare atat de proasta incat a starnit temeri pentru viitorul sau.

Initiativa de a-l transforma in hotel a raspuns, de fapt, nevoii de a evita degradarea ulterioara.

„Ceea ce incercam sa facem este sa facem din acesta un loc durabil (din punct de vedere economic), care sa poata fi mentinut pe termen lung”, spune managerul Sanctuary Mandela, care si-a deschis portile in septembrie anul trecut si a carui conducere este in mainile Motsamayi. si companiile Miarestate.

Pentru Maritz, aparentele contradictii implicate in legarea unui stabiliment de lux de mostenirea lui Mandela nu sunt asa. De fapt, el ii invita pe sceptici sa viziteze locul si sa invete despre istoria lui inainte de a judeca.

„Nu profitam de mostenirea lui. Important pentru noi este sa demonstram un nou mod de a mentine o mostenire. Daca vedem ce s-a intamplat cu Liliesleaf (enclava istorica din Johannesburg unde s-au intalnit luptatorii impotriva „apartheidului”), care a cazut in ruine, ceea ce dorim este sa impiedicam acest lucru”, subliniaza el.

Scenariul cheie

Anii pe care i-a petrecut Mandela in aceasta casa nu au fost doar cruciali pentru viata castigatorului Premiului Nobel pentru Pace, ci si o etapa care a marcat cursul Africii de Sud contemporane.

Acopera doi dintre cei mai grei ani din tranzitia de a pune capat segregationismului rasist al apartheidului – o epoca in care Africa de Sud a fost pe punctul de a exploda in razboiul civil – si primii ani ai presedintiei sale dupa castigarea alegerilor din 1994, care au devenit. primul sef de stat negru al tarii pana in 1999.

Aici au inceput multe negocieri (…). Chiar si in timpul presedintiei sale, nu a stat niciodata prea mult in Pretoria, a incercat sa se intoarca acasa si la mancare gatita in casa cat a putut”, spune Maritz.

Zidurile acestui conac au vazut si defilarea unor personalitati de renume mondial care au venit sa-l viziteze pe Mandela, de la presedintele american de atunci, Bill Clinton, la modelul Naomi Campbell, prin cantaretul Michael Jackson sau prezentatoarea Oprah Winfrey.

Preparatele din meniu

Xoliswa Ndoyiya, bucatarul personal al lui Mandela de-a lungul acelei etape si pana la moartea sa (2013), si astazi bucatar responsabil de restaurantul Sanctuary Mandela, a gatit pentru toate aceste personalitati si multe altele  .

Cei care viziteaza stabilimentul pot degusta, la preturi mai accesibile decat camerele, un meniu inspirat din gusturile lui Mandela insusi: ravioli umpluti cu coada de bou (una dintre tocanitele lui preferate), mic dejun generos si preparate din care nu lipseste sampul (o preparat traditional sud-african facut din boabe de porumb) sau fasole.

Cand Nobelul i-a dat sansa sa inceapa sa gateasca pentru el, Ndoyiya, care provine din aceeasi regiune a Africii de Sud cu Mandela (provincia Eastern Cape), nu avea inca 30 de ani.

Intalnirea liderului sud-african a fost o surpriza, cel putin pentru ea, pentru ca in ziua in care a aplicat la job, recomandat de prieteni, nimeni nu-i spusese cu cine urmeaza sa ia un interviu.

Depasind socul initial al intalnirii cu Mandela – el insusi si-a luat asupra sa sa sparga gheata in gluma cu un „ma cunosti?” -, Ndoyiya i-a promis ca poate gati pentru el masa gatita acasa de care ii ratase atat de mult. intunericul celulei sale.

„Daca crezi ca a fost tatal natiunii, a fost mai mult decat atat acasa (…) A fost un tata acasa si un bunic pentru intreaga lume”, impartaseste Ndoyiya.

„De la el am invatat valori precum respectul, iubirea de oameni si, mai presus de toate, impartasirea”, adauga bucatarul, care isi aminteste emotionat ca Mandela nu a uitat niciodata sa multumeasca si nici sa recunoasca meritul bucatariei sale chiar inainte.