Dupa cum v-am promis, zilele acestea (11-13 mai) facem live blogging de la GPeC Summit. Pentru ca toata lumea trebuie sa știe cum stau lucrurile in eCommerce, iar GPeC este o conferința care ofera mai mult decat ar avea oricine nevoie. Așadar, iata despre ce s-a discutat in prima zi.

The essence of eCommerce: market figures, statistics, online payments, trends and evolution

Adrian Stanescu (Country Consultant paysafecard Romania)

paysafecard este o modalitate de plata preplatita (cumperi un voucher de la un chioșc și platești online cu acel cod generat). Nu este nevoie de card.

Nu gandiți local. In ce privește livrarea de bunuri tangibile inca mai sunt probleme, insa in ce privește livrarea de conținut, aici este loc de imbunatațit și ar trebui sa se intample globalizarea. Pe zona de servicii piața trebuie sa fie internaționala.

Dorin Boerescu (CEO 2Parale)

Cele mai bune zile pentru cumparaturile online (in general sunt miercuri și joi).

Cumparaturile in fashion sunt constante, diferența de la ziua de varf la cea mai low fiind de aproximativ 2%.

Prezentarea lui este disponibila aici.

Dan Bulucea (General Manager Google Romania)

Noul ranking de la Google nu afecteaza cautarile de pe desktop, ci pe cele de pe smartphone. In acest fel, unul din avantajele acestui nou sistem este faptul ca site-urile mobile-friendly vor avea prioritate.

Horia Grozea (Director Card Payments mobilPay)

Anul trecut am implementat plațile cu bitcoin – reprezinta un avantaj datorita creșterii valorii acestei monede, in timp, dar și datorita faptului ca userul poate fi anonim.

Fața de anul trecut, am crescut cu aproximativ 30% numarul tranzacțiilor, pentru aceeași perioada. Cu toate acestea, piața este inca la inceput, iar mare parte din plați o reprezinta facturile/ utilitațile.

Matt Komorowski (Head of Sales PayPal Central and Eastern Europe)

25% din tranzacțiile din Romania sunt facute de pe un smartphone (spre deosebire de UK: 65%)

Daca iți comanzi ceva online și nu iți place produsul, Paypal te ajuta sa faci retur și suporta o mare parte din costuri.

10-20% din cumparatorii online sunt utilizatori de paypal.

The Myths, Lies and Illusions of Cross Device Testing

Craig Sullivan (optimizer of Everything)

28.4M video-uri cu oameni care se filmeaza jucandu-se un joc.

6.9M versiuni și video-uri Gagnam Style.

Oricine poate face A/B testing, insa nu toata lumea o face. Problema este ca nu poți pune sa iți faca A/B testing un om care este pasionat de video-uri cu pisici.

Responsive poate insemna ceva pentru user și altceva pentru cel care deține site-ul, daca nu face testari inainte.

Probleme/ mituri/ soluții pe care le-am identificat facand testari: 

Comercianții cred ca meniul Hamburger funcționeaza și pe Desktop și este intuitiv și pentru cei care nu fac cumparaturi mobile. Toți cred ca utilizatorii au iPhone (100%), dar cel mai bine este sa nu te bazezi pe ce presupui, ci sa testezi, sa intrebi. Customer Journey is in your Head – drumul pe care il vrei tu nu este și cel real. Analytics și date privind Usability sunt de mare ajutor.Solutii: Test ALL key campaigns; Use real devices; Get your own emails; Order your own products; Call your call center. Tool-urile de A/B testing nu iți spun chiar totul, trebuie sa le integrezi cu Google Analytics pentru un raport complet și relevant. Crezi sa știi tot ce fac userii tai? Niciodata nu au pe desktop același traseu ca pe mobile! Contextul. Nu trimiteți utilizatorilor informații doar bazandu-va pe faptul ca au puls 🙂 Competitorii nu sunt neaparat de copiat. daca ei fac o prostie, poate tu o vei face și mai rau! Marketing-ul, echipa, clienții, produsele nu sunt la fel. Crezi ca ai o ipoteza și ca poți schimba comportamente. Ei bine, nu intotdeauna userii sunt dispuși sa faca ce și cum vrei tu. CEO-ul nu are intotdeauna cele mai bune idei. Testarile se fac superficial. Daca iți ocupi 50% din timp gandindu-te cu ce sa incepi testarea, deja ai pierdut. Cea mai mare problema cu A/B testing-ul este ca nimeni nu ii acorda importanța. Increderea s-a oprit la 95% și crezi ca testul este gata. Poți atinge acești 95% și intr-un test de 18 minute. Daca ai impresia ca urmand pașii standard vei obține rezultate, cu siguranța vei da greș. Comercianții au impresia ca dupa un A/B testing vor revoluționa lumea și se așteapta la rezultate imediate. Pentru partea de mobile trebuie sa fii tot timpul optimizat, cu numarul de telefon apelabil direct din site. Testarile continue nu te fac un om de știința, dar trebuie sa ințelegi ce ai testat. Testarile ar trebui sa te ajute sa optimizezi continuu business-ul tau, astfel incat sa iți genereze vanzari.

How to Fast track eCommerce success with your blog

Matthew Woodward (SEO & affiliate marketing expert)

– a inceput sa creeze conținut la varsta de 13 ani

– nimanui nu-i pasa de update-uri corporate sau de companie; blogging-ul este noua forma de a te promova/ vinde.

– content strategy: find out what people want & give it to them; creeaza conținut care oate rezolva probleme – gasește 3 probleme și rezolva-le prin conținutul pe care il generezi.

– pentru a te promova cat mai eficient, fii parte din comunitatea pentru care scrii.

– este important sa scrii scurt și la obiect.

– prioritar: full time subscription; Social Sharing; User generated content (comment, forum post, post idea); new traffic by sharing content with others; ecommerce sales.

– tipuri de conținut: studii de caz/ tutoriale; review-uri de produse; competitori; interviuri cu experți.

– Never sell on your eCommerce blog. Use your blog only for engage your future clients.

O LISTA de resurse puse la dispoziție special pentru GPeC

6 Unorthodox funnel optimization strategies guaranteed to double your growth

Neil Patel (Co-Founder CrazyEgg, HelloBar & KISSmetrics)

– cel puțin 4 A/B testings pe luna

1. Conversion optimization is like dating. Daca nu cunoști ceva/pe cineva, nu ești dispus sa acorzi incredere. La fel funcționeaza și site-urile: daca nu te cunosc, consumatorii nu vor cumpara de la tine.

Engage with your visitors first. Spune-i sa te incerce inainte de a cumpara și vei crește vanzarile și logarile cu cel puțin 50%

2. Give reason to stick around.

3. Don’t forget to follow up: train people to click; ask for micro commitments; give before you ask; be patient. 84.7% increase in revenue.

Educa-ți consumatorii pentru a ști ce sa ceara și sa cumpere. ex: Zappos

4. Quiz your visitors: Start with 5 questions; use images when possible; limit your choices per question to 4. 281% increase signups

5. Make signing up easy. Daca pui log in cu Facebook sau Google, poți crește numarul inregistrarilor cu peste 50%

Folosind expresia „Log In” crești numarul de inscrieri cu 22%. „Sign up” nu suna prea bine.

6. Get personal, people want to feel special. Use geo based data throughout your funnel. 68% increase in engagement.

Retargeting: Right Customer – Right Time – Right Products

Rareș Banescu (Owner & Founder Retargeting)

7% dintre utilizatori adauga produse in coș, dar numai 1% finalizeaza comanda – 31% considera prea scump; 4% considera ca site-ul este prea greu de utilizat.

Right timing este diferit pentru orice utilizator. De ex, eu deschid mailurile la 8 dimineața, insa ma uit exact pe link-uri dupa ora 12.

Retargeting ne ofera 12 workflow-uri pe email in funcție de situația utilizatorului: a pus produse in coș, a cumparat, are cont.

Instant eCommerce: How to create an online shop in 32 minutes

Radu Vilceanu (ContentSpeed)

10 minute – layout

10 minute – importați produse rapid – printr-un fișier Excel cu produse pe care il puteți avea in computer/ telefon

3 minute – toate metodele de plata configurabile

3 minute – 5 curieri integrați ușor de configurat (Fan, Urgent Cargus, DPD, NemoExpress, LivrariOnline)

1 minut – intri pe contentspeed.ro, 35 euro/ luna, dar nu ai nevoie de alte costuri (dezvoltatori….), 14 zile trial