Este imposibil sa ramaneti indiferenti fata de frumusetea orasului vechi din Hoi An. Acest oras fermecator din centrul Vietnamului, declarat Patrimoniu Mondial de UNESCO, straluceste in fiecare seara cu mii de felinare multicolore, un curcubeu care poate fi vazut si in zecile sale de croitorie artizanale, cu cele mai bune matasuri din Asia. Putine planuri evita mai mult decat o plimbare prin canalele sale, campurile de orez si campurile de lotus.

Vietnamul este o tara a contrastelor. Cosmopolitul si modernul Ho Chi Minha€‹ are putin sau nimic de-a face cu Hanoi, mult mai auster si monoton, capitala. Peisajele muntoase din Sapa difera cu 180 de grade de campiile largi ale Deltei Mekong.

Iar la mijloc, de parca ar fi o confluenta a tuturor acestor peisaje, gasim Hoi An. Un oras de basm, nu mai poate exista consens cand vine vorba de a-l defini drept cel mai frumos din Vietnam. Pur si simplu indragostiti-va.

Cu toate casele sale joase vopsite in alb galben, cochetul Hoi An ar putea arata ca o scena daca nu stim ca este real, asa cum a fost intre secolele XVI-XVIII.

Lanterne si matase multicolore

Dezvoltarea orasului Da Nang ca centru turistic major in ultimii ani, cu o oferta de plaja si agrement similara in Spania cu cea din Benidorm sau Alicante, a facut Hoi An mai accesibil si mai usor de vizitat ca niciodata.

Mai putin de o ora cu masina ne permite sa ajungem de la Aeroportul International Da Nang intr-un colt al Vietnamului care a ramas ancorat in epoca coloniala.

Cu toate casele vopsite in alb galben si nu mai mult de trei etaje, ar putea arata ca o scena, daca nu ar fi faptul ca stim ca este reala, asa cum a fost in secolele XVI-XVIII.

Atunci Hoi An a devenit frumosul oras care este astazi. Important port de pescuit, la poalele raului Thu Bon, influentele Chinei, Japoniei si, mai tarziu, a colonizarii franceze, si-au pus amprenta pe strazile sale, arhitectura si urbanismul sau.

Important port de pescuit, influentele Chinei, Japoniei si, mai tarziu, a colonizarii franceze, si-au pus amprenta pe strazile, arhitectura si urbanismul sau.

Faptul ca a fost ferit de batalii si atacuri in timpul razboaielor care au devastat Vietnamul in secolul al XX-lea este un miracol. Datorita lui, avem ocazia sa ne bucuram astazi.

Doua orase intr-unul

Exista un contrast important intre Hoi An ziua si noaptea. Orele de cea mai mare caldura si intensitate solara din aceasta zona a Vietnamului coincid de obicei cu pranzul, motiv pentru care cel mai bun plan este sa te relaxezi pe plaje la cateva minute cu bicicleta sau cu motocicleta de centru.

Spre deosebire de alte zone de plaja din Vietnam, cele de aici sunt curate si cu tot felul de facilitati si infrastructura de care sa ne bucuram fara sa pierdem nimic.

Cel mai bun, fara indoiala, este An Bang. Daca vrem un pic de singuratate in plus, va trebui sa mergem pe jos pana la Cua Dai , unde se afla unele statiuni.

Hoi An este capitala felinarelor, cu care atrag noroc si spirite benigne. La apus, centrul devine o piata de noapte gigantica plina de aceste bile de lumina

Pentru a ajunge la An Bang, vom trece printr-o mica insula numita Tra Que. Acesta este plin de mici livezi, ferme si cooperative care au reusit sa-i faca pe turisti sa se indragosteasca de o oferta foarte interesanta de experiente 100% vietnameze.

Astfel, ofera cursuri de gatit cu ingrediente culese anterior in gradina lor, plimbari prin insula avand grija de animale si chiar degustari demne de o stea Michelin. Nu este de mirare ca este unul dintre planurile pentru care toata lumea isi rezerva o dimineata.

Printre campuri de orez si flori de lotus

Dar tot Hoi An este inconjurat de peisaje agricole care ne lasa fara cuvinte. A putea merge cu bicicleta de-a lungul potecilor dintre lanurile de orez, a te plimba printre lanurile de flori de lotus, a evita podurile mici pentru a ajunge la mare… face ca mersul cu bicicleta si mersul pe jos sa fie o alta dintre cele mai interesante optiuni inainte sau dupa cele mai fierbinti ore.

O data pe luna, coincizand cu luna plina, toate luminile orasului sunt stinse, iar felinarele sunt singurele care lumineaza Hoi An, formand un spectacol impresionant.

Au fost create destul de multe rute si chiar este posibil sa le faci cu ghizi locali (o agentie foarte recomandata este Venus Travel, care se ocupa de tot). Aceasta este cea mai buna varianta pentru ca ne pot duce, mai ales daca este la apus, la podurile nou construite din zona.

De asemenea, vazand apusul de pe Cua Dai, un pod impresionant cu marea pe o parte si delta raului pe cealalta, te lasa absolut fara cuvinte.

Festivalul luminii si al culorii

Apoi, inapoi in centrul istoric, incepe festivalul autentic al luminii si al culorii care este Hoi An. Daca in timpul zilei croitorii de matase atrag atentia, isi arata mostrele multicolore, noaptea este chemata la felinare.

Hoi An este capitala acestor bile de lumina cu care atrag norocul si spiritele benigne. La apus, centrul devine o piata de noapte gigantica de unde poti cumpara felinare de toate marimile si culorile, dar si fructe tropicale, sa incerci tot felul de preparate vietnameze, suveniruri din matase si tot felul de suveniruri.

In plus, este obisnuit sa profitati de ocazie pentru a face o plimbare prin canalele sale cu barca, in stil venetian dar fara cantand canosi. Astfel, putem verifica mostenirea japoneza in poduri traditionale in stil japonez, precum si altele in stil chinezesc. Lucrul obisnuit este sa inchei plimbarea zburand un felinar.

O data pe luna, coincizand cu luna plina, toate luminile din oras sunt stinse si felinarele il lumineaza. Spectacolul este impresionant, mai ales cand toata lumea lasa sa zboare mici felinare in acelasi timp sau lasa lumanari in boluri de hartie care navigheaza pe rau pana se sting singure.

Arome locale

Este posibil sa va bucurati de cele mai bune privelisti, evitand in acelasi timp grupurile de turisti. Mergeti doar la cina la restaurante precum Diep Nu Quan, frecventate doar de localnici, si unde cel mai bun peste si fructe de mare sunt servite la un pret ridicol si pe o terasa cu vedere la centrul istoric.

Pentru a va bucura de aromele locale, nu ratati pestele si fructele de mare de la Nu Quan, frecventate de localnici, si un ceai bun cu lapte sau o cafea vietnameza la Cafe Mai

Si daca nu vrem sa scapam de ea, nu vor lipsi optiunile pentru un bun „ceai de lapte” (ceai cu lapte si gheata) sau traditionala cafea vietnameza (lapte cu filtru si condensat) la Cafe Mai sau cocktailuri la The Chef, o terasa pe unul dintre putinele acoperisuri din centrul istoric activate pentru aceasta (166 Tran Phu).

Incheierea zilei toastind la lumina felinarelor Hoi An este una dintre cele mai magice senzatii pe care le putem lua cu noi dintr-o excursie in Vietnam.