Pentru un festival care se mandreste cu lumina reflectoarelor asupra industriei autohtone, Festivalul de Film Transilvania poate indica un numar record de filme romanesti derulate la editia a 20-a aniversara din acest an, cu 32 de lungmetraje si 13 scurtmetraje – inclusiv 13 mondiale. premiere – proiectate in pitorescul oras medieval Cluj in perioada 23 iulie – 1 aug.

Dar, in ciuda selectiei istorice, care include trei filme romanesti venite proaspat de la premierele de la Cannes, este o perioada nelinistita pentru industria filmului local. Finantarea de la Centrul Filmului Romanesc (CNC) s-a oprit anul trecut, pe masura ce pandemia de coronavirus a nivelat economia romaneasca, iar o industrie care timp de doua decenii a produs o serie de greii ai cinematografiei mondiale a fost lasata sa se intrebe ce ne rezerva viitorul. .

Vorbind inaintea festivalului de anul acesta, producatorul si fondatorul TIFF, Tudor Giurgiu, a vorbit cu sinceritate despre productia aparent prolifica, meritand „impulsul fericit” al unui an in care inchiderile cinematografelor au creat un stoc de filme romanesti care au fost in mare parte filmate inainte de pandemie. Daca esti fan filme romanesti si vrei sa afli care sunt cele mai bune filme romanesti intra pe icul.ro si vezi lista cu cele mai interesante filme romanesti.

„Este doar o coincidenta”, spune el. „Sunt destul de ingrijorat ca in urmatorii ani vor fi mai putine premiere si mai putine filme romanesti de prezentat.”

De la nasterea Noului Val romanesc in anii 2000, realizatori locali precum Cristian Mungiu („4 luni, 3 saptamani, 2 zile”), Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, au fost prezenti. la cele mai prestigioase festivaluri de film din lume. Cannes a gazduit in aceasta luna premiera filmului „Intregalde”, al regizorului veteran Radu Muntean, care va juca in competitie in TIFF dupa premiera sa mondiala in sectiunea Cincizeci de regizori, precum si doua scurtmetraje din regizori romani emergenti: „Cand” de Andreea Cristina Bortun. Night Meets Dawn” si „Intercom 15” a lui Andrei Epure, care s-au inclinat in sectiunile Quincenatei Regizorilor si, respectiv, Saptamana Criticii.

Cu toate acestea, un astfel de succes contrazice ceea ce multi regizori descriu ca fiind un sistem care se cedeaza sub propria greutate. „Pentru mine, nu functioneaza atat de bine”, spune Muntean, ale carui caracteristici anterioare precum „Marti, dupa Craciun” (2010), „Un etaj mai jos” (2015) si „Alice T”. (2018) s-au inclinat in locuri precum Locarno si Cannes.

Conceput cu un deceniu in urma, „Intregalde” se concentreaza pe un grup de asistenti din Bucuresti care si-au propus sa livreze provizii intr-un sat de munte indepartat atunci cand unul dintre vehiculele lor se defecteaza. „Initial, cand am inceput sa ma gandesc la acest proiect… ma gandeam la un subiect pentru un film cu buget foarte mic: trei sau patru oameni intr-o masina, in padure”, spune Muntean pentru Variety .

Finantarea filmului a fost o provocare. In ciuda mecanismelor de finantare precum Eurimages, care ofera sprijin financiar producatorilor de film europeni independenti, precum si a unei serii de scheme de bani nefavorabile de pe tot continentul, infiintarea unei coproductii internationale s-a dovedit a fi o lupta. Avand in vedere caracterul relativ mic al filmarii, Muntean a sperat sa finanteze „Intregalde” independent in Romania.

„Desigur, nu este atat de usor”, spune el. „Filmul nu a fost chiar cu un buget redus, pentru ca iluminarea scenelor pentru filmari nocturne in padure cu panouri foarte lungi si fotografii largi nu este atat de ieftina.” In cele din urma, bugetul pentru „Intregalde” a urcat la aproape 1 milion de euro (1,2 milioane de dolari), din care peste 600.000 de euro (706.000 de dolari) au venit dintr-un grant de la CNC. „Dupa standardele romanesti, nu a fost deloc un buget mic”, spune Muntean.