SUA: “bogații vor manca carne, iar saracii, mazga roz”.

Este știrea care a dat fiori Americii si care a provocat un adevarat scandal; scandalul pink slime (vezi știrea aici).

Numai cand rostesc cuvintele mazga roz (pink slime) ma infiorez, scrie Bruce Crasting in Business Insider. Nu sunt fericit sa aflu ca am mancat aceasta mazga in ultimii 60 de ani. Departamentul American al Agriculturii a dat un raspuns interesant protestelor publice legate de mazga roz. Incepand din septembrie, fiecare scoala din tara va decide singura daca va cumpara burgeri cu sau fara mazga. Si uitati rezultatul: scolile din Beverly Hills nu vor servi mazga, in timp ce cele din Estul Los Angeles-ului vor manca asa ceva.

Deci nu e o profeție, nu se va intampla “candva” in viitor, cum se liniștesc imbecilii: ci deja s-a intamplat. Se intampla chiar in timp ce citiți acest articol.

Ce este de fapt mazga roz? Un inlocuitor alimentar. Un inlocuitor alimentar ieftin. De ce este el necesar? Pentru ca mancarea naturala a ajuns prea putina, deci prea scumpa, iar oamenii nu si-o mai pot permite. De ce nu si-o mai pot permite? Pentru ca sunt 7 miliarde si pentru ca majoritatea nu vor sa munceasca, dar vor un nivel de trai extraordinar. La fel ca al bogaților, sau chiar mai bun, daca se poate.

Ei, uite ca nu se poate. Oamenii nu sunt egali. Si nici viața lor nu va fi vreodata egala.

UE: cele mai mici rezerve de hrana din istorie.

Organizația Națiunilor Unite a anunțat saptamana aceasta: incepe foametea. La inceput inobservabil, incat oamenii pot sa nege realitatea si sa minimalizeze criza, zicand ca e…”temporara”. Dar cu fiecare zi, situația devine tot mai rea si mai greu de ignorat. Deja preturile alimentelor cresc in permanenta, in intreaga lume. De la producatori, scumpirile au ajuns deja pe rafturi. Ele nu mai pot fi negate de nimeni, cu excepția nebunilor sau a politicienilor.

Romanii le simt si ei. Iata cu cat platiți dumneavoastra personal, mai mult fata anul trecut:

Faina, laptele, zaharul: 10% Ouale: 23.86% Carnea: 20% Produse de carne: 10% Painea se scumpește cu 15-20% din aprilie si cu 100% din vara. Intreținerea: 30% Gazul se va scumpi cu peste 90% (iar curentul se va scumpi cu 100% pentru companii); aceste doua scumpiri se vor simți in absolut orice produs.

In 2009, la inceputul crizei, Uniunea Europeana avea in stocuri 47 milioane de tone de cereale. Anul acesta, mai are doar 28 de milioane (vezi știrea aici).

De ce s-a ajuns aici?

Au fost ani mai prosti? Poate, dar nu e singurul motiv: altfel n-ar fi crescut preturile peste tot.

La o asemenea creștere masiva de preturi, concluzia e un singura: inflație. Monedele tarilor europene (euro, leu, lira…cam orice) iși pierd treptat valoarea. De fapt, si dolarul la fel. De ce? Pentru ca economiile lor sunt din ce in ce mai slabe. De ce slabește economia tarilor europene? Pentru ca UE (dar si SUA) sunt evident necompetitive. Marfurile fabricate aici nu se mai vand. Sunt prea scumpe. Nimeni nu le mai cumpara; nici macar europenii si americanii. De fapt, marfuri fabricate cu adevarat in SUA si UE, nici nu prea mai sunt. Cam totul se fabrica in China. Sau in Malaiezia. Sau in Singapore. In curand, si in Africa.

Si atunci, de unde mancare? Cine e prost sa tina in spate milioane de putori pline de pretenții, dar care n-au chef sa miște un deget ca sa se hraneasca?

Protejați-va banii!

Vine foametea? Cu siguranța! Si nu ca acum: acum e doar o gluma, doar o imagine palida a crizei care va urma, cand vor ingheța imprumuturile guvernamentale si statele vor fi obligate sa traiasca cu adevarat din ce produc.

In acel moment, companiile care produc mancare, vor fi mai valoroase ca aurul. Oamenii nu-și permit mancare buna. Cu cat mancarea va fi mai mizerabila, cu atat va fi mai ieftina. Cu cat va fi mai ieftina, cu atat se va vinde mai mult. Cu cat se va vinde mai mult, cu atat compania va fi mai rentabila. Investiți deci in cele mai imorale si mai necruțatoare companii alimentare. Alea despre care ați auzit numai rau.

Si nu vorbesc de mazga roz; asta va fi un lux. De fapt, deja este un lux: pai cați romani iși permit sa manance zilnic hamburgeri facuți din mazga roz? Sa ramanem realiști: gunoiul americanilor, este o comoara pentru popoare ca botswanezii, sudanezii, sau…romanii.

Caci acolo e cu adevarat locul Romaniei: la groapa de gunoi a planetei, scormonind dupa resturi si șobolani.

Ce sunt Jocurile Foamei?

O carte scrisa in 2009 (trei carți de fapt: Tributurile, Sfidarea și Revolta). Si un film lansat acum 2 saptamani, cu Donald Sutherland, care a facut deja incasari record. Jocurile Foamei i-au impresionat atat de mult pe americani, incat s-au scris si carți despre filozofia jocurilor foamei si a unei intregi generații: Generația Crizei. Jocurile Foamei a fost comparat cu 1984 al lui Orwell.

Pe scurt: peste ruinele unui continent cunoscut odata ca America de Nord se intinde natiunea Panem. Tot ce exista in Panem (mine de carbune, paduri, fabrici, animale, pești) este proprietatea Statului (Capitoliul). Cetațenii din Panem sunt obligați sa munceasca toata viața pentru Capitoliu, la prețul stabilit de Capitoliu. Cine refuza e omorat. Panem nu mai are decat cateva sute de mii de locuitori, imparțiți in 12 Districte, si nu exista nici un contact cu restul planetei (ce s-o fi intamplat cu Romania?). Districtele traiesc intr-o mizerie crunta si ofera Capitoliului carbune, metale, aparate electronice. Capitoliul in schimb traiește intr-un lux nelimitat, iar el ofera Districtelor…birocrație. Locuitorii Capitoliului sunt cu toții un soi de funcționari guvernamentali – si singura lor preocupare este pastrarea dominației Statului asupra Districtelor.

“Ca simbol al puterii Capitoliului asupra celor 12 districte, conduse cu o mana de fier, in fiecare an este organizat un concurs sadic si sangeros – Jocurile Foamei. Douazeci si patru de adolescenti sunt rapiti de langa familiile lor si aruncati in lupta pe viata si pe moarte, televizata si urmarita cu frenezie. Doar unul dintre ei se va intoarce acasa faimos, bogat si… viu.” Deci Jocurile Foamei sunt chiar jocuri: ca si cele cu gladiatori, dar televizate ca un reality show modern.

De ce scriu eu despre asta? Pentru ca Jocurile Foamei deja au inceput. Pentru ca succesul extraordinar pe care il are aceasta idee in SUA, de trei ani incoace, arata ca americanii de rand simt ce se va intampla. (Si romanii simt la fel, dovada sondajele).

Oamenii simt ca optimismul Statului e gaunos si mincinos. Simt ca Statul e de fapt adevarata amenințare. Simt ca apocalipsul economic, pe care deja il traim, va fi urmat inevitabil de un apocalips social. De revolte de strada, haos, sange si distrugere.

Si acela va fi sfarșitul a tot ceea ce cunoaștem.