Cand incepeti un nou proiect pe Internet, este foarte important sa planificati structura acestuia si alte aspecte pe care le vom vedea mai jos pentru a obtine o harta conceptuala a web-ului.

Acest lucru va face mult mai usor sa luati masuri pentru a va imbunatati clasarea si pentru a preveni posibila canibalizare.

Clarificare: canibalizarea unui cuvant cheie apare atunci cand doua sau mai multe adrese URL ale aceluiasi site web concureaza pentru a pozitiona pentru aceeasi cautare. Aflati mai multe despre canibalizarea cuvintelor cheie la acest link.

Principalele aspecte de planificat inainte de a incepe configurarea web-ului sunt:

 • cercetarea cuvintelor cheie (analiza cuvintelor cheie)
 • structura site-ului web
 • ierarhia URL
 • link intern

In continuare, vom vedea fiecare aspect individual.

Cercetarea cuvintelor cheie

Fundamental. Este baza pe care se bazeaza orice proiect axat pe SEO.

Restul deciziilor vor fi luate pe aceasta analiza a cuvintelor cheie.

Ne vom ocupa timpul necesar pentru a efectua o analiza cuprinzatoare. O analiza proasta poate determina luarea unor decizii gresite care, odata cu lansarea web-ului, sunt foarte greu de rezolvat.

Aceasta cercetare a cuvintelor cheie ne va oferi o viziune globala asupra nisei si ne va ajuta sa intelegem mai bine ce doresc vizitatorii nostri sa obtina si cum cauta.

Exista mai multe instrumente gratuite, cum ar fi keywordtool.io si keywordshitter.com si alte instrumente platite cu mai multe functii, cum ar fi Semrush, care faciliteaza foarte mult aceasta sarcina.

Recomand intotdeauna sa verificati volumele de cautare cu planificatorul de cuvinte cheie al Google Adwords, deoarece valorile provin direct din baza de date Google.

Structura site-ului web

Odata ce am detectat „toate” cuvintele cheie ale nisei noastre, le vom arunca intr-o foaie de calcul pentru a incepe structurarea web-ului.

Vom incepe prin a separa cuvintele cheie in functie de intentia de cautare.

In linii mari, putem diferentia 2 tipuri de intentii de cautare:

 • tranzactionale
 • informativ

In cazul magazinelor online, este foarte important sa se separe cuvintele cheie tranzactionale de cele informationale, intrucat primele sunt atacate din magazinul propriu-zis, iar celelalte sunt atacate in general de pe un blog.

Apoi vom grupa aceste cuvinte cheie in categorii si subcategorii (daca este necesar) in functie de tema si semantica lor.

In multe ocazii, se poate pune problema atacului unui anumit cuvant din propria adresa URL sau includerii acestuia intr-unul mai larg. Pentru aceasta vom lua in considerare intentia de cautare, semantica si volumul cautarilor.

Exemplu: pentru un cuvant cu 10 cautari lunare, s-ar putea sa nu fie profitabil sa-ti creezi propria adresa URL si cea mai buna optiune este sa-l ataci de la o adresa URL care il cuprinde.

Ierarhia URL

Ierarhia URL-urilor este legata de structura web-ului.

In magazinele online cu multe produse, cel mai obisnuit este sa cuibaresti adresa URL a produsului in cadrul categoriei. Exemplu: domain.com/dresses/green-dress

In magazinele sau site-urile web care nu au un numar mare de URL-uri (sa zicem mai putin de 1.000) putem posta toate produsele sau paginile direct din domeniul principal. Exemplu: domain.com/green-dress.

Ierarhia imbricata va permite sa identificati mai bine structura site-ului si usureaza navigarea pe web.

Link intern

In link-ul intern nu este necesar doar pentru navigarea vizitatorilor. De asemenea, este foarte important pentru ca robotii sa poata accesa cu crawlere web complet.

O adresa URL care nu este legata nu exista pentru motoarele de cautare si nu poate fi indexata.

In cadrul acestui link intern vom acorda intotdeauna prioritate navigarii utilizatorilor, optimizand in acelasi timp pentru motoarele de cautare. Pentru aceasta vom tine cont de:

 • Adresele URL cu concurenta mai mare vor primi un numar mai mare de link-uri
 • Variati textul ancora cu care sunt legate diferitele pagini
 • Nu plasati o adresa URL la mai mult de 3 clicuri de pe pagina de pornire (nivel de profunzime 3)

Pentru a controla legatura interna a web-ului, este suficient sa scrieti:

 • nivelul de adancime
 • URL sursa
 • URL de destinatie
 • text ancorat

In acest fel putem lua masuri atunci cand trebuie sa crestem pozitiile pentru un anumit cuvant cheie.

Cand incepi sa vezi rezultatele?

Cu aceste 4 aspecte lucrate putem incepe sa asamblam web-ul si sa incarcam continutul.

Daca totul este corect, web-ul va incepe sa fie indexat si incetul cu incetul vom vedea cum cresc impresiile si pozitiile in Search Console.

Site-urile web foarte mici (mai putin de 100 de adrese URL) pot fi indexate complet in cateva zile. Daca site-ul web este mai mare, procesul de indexare poate dura cateva saptamani.

Este normal ca proiectele noi sa dureze ceva timp pentru a incepe pozitionarea. Unii numesc de data asta sandbox, altii spun ca nu exista… Pentru mine este normal ca Google sa nu atribuie cele mai bune pozitii unui site web nou, din moment ce inca nu are date pentru a sti daca este de incredere sau nu.