Lansarea unei afaceri nu este unica pentru toate. O corporatie difera semnificativ de intreprinderile individuale, parteneriatele si SRL-urile. Fiecare structura de afaceri are beneficiile si limitarile sale unice.

Daca scopul tau este sa infiintezi o corporatie, este vital sa intelegi aceste distinctii. Acest ghid prezinta elementele esentiale pentru a va ajuta sa navigati cu incredere in proces.

In cei aproape 30 de ani ai mei ca avocat, antreprenor si consilier, m-am scufundat adanc in complexitatea diferitelor structuri de afaceri, in special in beneficiile si provocarile unice ale incorporarii unei afaceri. Am scris ghiduri detaliate despre cum sa infiintez un SRL si sa incep un parteneriat, am elaborat nenumarate statute corporative si am supravegheat formarea multor corporatii. Acest ghid iti serveste drept busola, pornind din experienta mea directa. Ofera sfaturi practice, sfaturi utile si cele mai bune practici adunate din indrumarea a sute de antreprenori si ajutand mii de oameni in stabilirea si cresterea afacerilor lor.

Ce este o corporatie?

O corporatie este o entitate recunoscuta legal, distincta de proprietarii sai, cu aceleasi drepturi si responsabilitati ca si o persoana fizica. Infiintata prin charter sau inregistrare, permite unui grup de persoane sau unei companii sa functioneze ca o entitate unificata in conditiile legii.

Cum sa infiintezi o corporatie

 1. Recomandari cheie
 2. Cele patru tipuri de corporatii
 3. Avantajele formarii unei corporatii
 4. Dezavantajele formarii unei corporatii
 5. Cum sa infiintezi o corporatie
 6. Lansarea corporatiei dvs
 7. Intrebari frecvente despre corporatii

Recomandari cheie

Fie ca infiintati o platforma de comert electronic sau deschideti un magazin fizic, structura corporativa pe care o alegeti influenteaza numeroase fatete ale afacerii dumneavoastra. Iata cateva aspecte esentiale pentru a va ghida in a face o alegere in cunostinta de cauza, asigurandu-va ca afacerea dvs. prospera:

 1. Varietate in functionalitate. In functie de faptul ca alegeti o corporatie C, S sau B, afacerea dvs. va avea implicatii operationale si fiscale diferite. Afacerile online si offline trebuie sa inteleaga aceste diferente pentru a se asigura ca fac cea mai buna alegere pentru operatiunile si strategiile lor fiscale.
 2. Cerinte specifice statului. Incorporarea afacerii dvs. inseamna aderarea la regulile statului in care va inregistrati. Acest lucru este valabil indiferent daca conduceti un magazin fizic sau un site de comert electronic.
 3. Asistenta profesionala. Angajarea unui serviciu profesional de incorporare poate simplifica procesul de inregistrare. Acest lucru avantajeaza companiile online si offline, asigurandu-se ca toate documentele sunt exacte, complete si trimise prompt. Pentru a va forma rapid corporatia si pentru a obtine gratuit un an de serviciu de agent inregistrat, parteneriatele noastre unice cu doi dintre cei mai buni din domeniu va asigura ca sunteti pe maini capabile. Inregistrati orice entitate la partenerul nostru principal, Northwest Registered Agent si platiti doar 39 USD plus taxe de stat (include un an de serviciu de agent inregistrat, o adresa comerciala, redirectionare e-mail, confidentialitate si multe altele). Inregistrati orice entitate la partenerul nostru principal incfile si platiti doar 199 USD plus taxe de stat (include un an de serviciu de agent inregistrat, alerte de conformitate, numarul de taxe comerciale EIN si multe altele).
 4. Protectia raspunderii. Corporatiile ofera un nivel de protectie a activelor personale impotriva datoriilor si pasivelor comerciale. Indiferent daca vindeti produse intr-un magazin fizic sau online, aceasta protectie este vitala pentru proprietari.
 5. Cresterea credibilitatii. A fi recunoscut ca corporatie poate imbunatati reputatia afacerii tale. Cumparatorii online si clientii offline deopotriva pot vedea corporatiile ca fiind mai demne de incredere si mai stabilite.
 6. Acces mai usor la capital. Corporatiilor le este mai usor sa stranga capital prin vanzarea de actiuni. Atat startup-urile online care cauta investitii in tehnologie, cat si afacerile traditionale care doresc sa se extinda pot beneficia.
 7. Rezistenta dincolo de proprietari. Corporatiile continua sa existe chiar daca proprietatea se schimba sau actionarii dispar. Acest lucru asigura longevitatea atat pentru platformele de comert electronic, cat si pentru intreprinderile traditionale.
 8. Proprietate transferabila. Actiunile unei corporatii pot fi vandute, oferind usurinta transferului proprietatii. Acest lucru este relevant pentru afacerile online care planifica o strategie de iesire sau pentru unitatile fizice care urmaresc tranzitii fara intreruperi.
 9. Management centralizat . Corporatiile au un sistem de management structurat, cu un consiliu de administratie care supravegheaza deciziile majore. Aceasta claritate organizationala poate fi avantajoasa pentru luarea deciziilor intr-un cadru online sau offline.
 10. Flexibilitate fiscala. In timp ce specificul variaza in functie de tipul de corporatie, exista potentiale beneficii fiscale de incorporat. Intreprinderile online si offline ar trebui sa se consulte cu profesionistii fiscali pentru a profita de posibilele economii.

Cele patru tipuri de corporatii

Intelegerea celor patru structuri corporative diferite este vitala, mai ales atunci cand scopul este alinierea obiectivelor afacerii cu forma potrivita. Iata cele patru structuri corporative principale:

C Corporation (C Corp)

AC Corp este modelul standard de afaceri caracterizat prin impozitare separata pentru companie si proprietarii sai. Este tipul implicit pe care Internal Revenue Service (IRS) il atribuie atunci cand sunteti pentru o corporatie cu scop profit (daca nu specificati altfel). Corpul C plateste impozite corporative la nivel federal si de stat si sunt impozitate separat de proprietarii sai.

Structura C Corporation ar fi potrivita pentru o startup tehnologica in crestere rapida, care dezvolta un asistent de cumparaturi virtual bazat pe inteligenta artificiala. Avand in vedere potentialul de crestere substantiala si viitoarele planuri de tranzactionare publica, o structura C Corp poate oferi flexibilitate in ceea ce priveste distributia de capital si atragerea de capital de risc.

Aceasta structura ar functiona si pentru o noua companie farmaceutica care lanseaza medicamente inovatoare. Aceasta afacere ar necesita un capital semnificativ si poate avea mai multi investitori. Structura C Corp le permite sa stranga capital si sa ofere cu usurinta actiuni.

S Corporation (S Corp)

Un S Corp ofera beneficii fiscale, in cazul in care veniturile, deducerile si creditele corporatiei trec prin actionari in scopuri fiscale federale. Rezultatul este ca fiecare actionar plateste impozit federal pe cota sa din venitul corporatiei in functie de numarul de actiuni pe care le detine. Trebuie sa indepliniti cerintele si sa depuneti formularul IRS 2553 pentru a va inregistra ca corporatie S. Tratamentul statelor fata de corporatiile S variaza in scopuri fiscale de stat, deci consultati un avocat sau un contabil.

Structura corporatiei S ar fi potrivita pentru un magazin de comert electronic specializat in produse artizanale. Cu mai putini actionari si un flux de venituri relativ stabil, statutul S Corp permite ca profiturile si pierderile sa treaca direct proprietarilor, evitand dubla impozitare.

De asemenea, ar functiona bine pentru un lant local de cafea cu mai multi actionari. Actionarii ar putea opta pentru statutul S Corp pentru a beneficia de avantaje fiscale individuale bazate pe cote de profit si pierderi.

B Corporation (B Corp)

Corpul B imbina profitul cu scopul. Ei acorda prioritate atat beneficiilor societale, cat si ale actionarilor. Retineti ca o certificare B Corp reflecta un angajament fata de impactul societal, dar nu defineste statutul fiscal. In functie de alegerea fiscala, un B Corp va fi, de asemenea, un C sau S.

Structura corporatiei B lucreaza pentru o piata electronica ecologica care doneaza o parte din profituri pentru cauze de mediu. Certificarea B Corp arata devotamentul lor fata de impactul societal in timp ce functioneaza fie ca C Corp sau S Corp pentru impozitare.

Este, de asemenea, potrivit pentru un magazin de imbracaminte sustenabil care isi aprovizioneaza numai materiale produse in mod etic. Afacerea sa bazata pe misiuni se aliniaza perfect cu valorile B Corp, castigand astfel incredere de la clientii constienti din punct de vedere social.

Corporatie nonprofit

Organizatiile nonprofit sustin cauze specifice fara a acorda prioritate profiturilor. Orice fonduri excedentare sunt canalizate inapoi in misiune. Organizatiile nonprofit cu scop caritabil pot solicita statutul de scutire de taxe.

Structura corporatiei nonprofit ar functiona bine pentru o platforma educationala care ofera cursuri gratuite studentilor defavorizati din intreaga lume. Scopul lor principal nu este profitul, ci ridicarea si educarea comunitatilor marginalizate.

De asemenea, ar functiona bine pentru un centru comunitar care ofera mese si ateliere gratuite pentru rezidentii locali. Centrul, care nu este determinat de motive de profit, canalizeaza orice fonduri suplimentare pentru a-si imbunatati serviciile si a-si extinde acoperirea.

Alegerea structurii corporative potrivite este o decizie strategica care poate modela viitorul unei afaceri. Selectarea unui formular care se aliniaza cu obiectivele, planurile financiare si misiunea dvs. este esentiala.

Avantajele formarii unei corporatii

Corporatiile, fie ca sunt C Corps, S Corps sau B Corps, ofera avantaje unice care le diferentiaza de alte structuri de afaceri. Companiile online si offline pot profita de aceste beneficii pentru a-si proteja activele, pentru a stimula cresterea si pentru a asigura fluiditatea operationala:

 1. Protectie robusta a activelor. De obicei, actionarii nu sunt personal raspunzatori pentru datoriile corporatiei sau problemele legale, salvgardarea bunurilor personale precum casele si economiile. Un magazin de vanzare cu amanuntul care se confrunta cu un proces poate asigura ca bunurile personale ale proprietarului sunt protejate de orice potentiale revendicari. Un site de comert electronic, daca este dat in judecata pentru o vina de produs, poate proteja averea personala a fondatorului de orice actiuni legale. Nota importanta: in timp ce corporatiile ofera protectie cu raspundere limitata, creditorii le solicita adesea actionarilor corporatiilor mai mici, stranse detinute, sa ofere garantii personale pentru imprumuturile corporative. In cazul in care corporatia nu este in plata, ati fi personal responsabil pentru rambursarea imprumutului.
 2. Emisiune de actiuni. Corporatiile pot strange capital prin emiterea de actiuni, oferind potentialul de extindere a afacerii. O librarie fizica care doreste sa-si extinda lantul poate strange capital prin vanzarea de actiuni. Un startup tehnologic cu o noua aplicatie poate atrage investitori prin emiterea de actiuni, alimentand o crestere rapida.
 3. Flexibilitate fiscala. In functie de tip, corporatiile pot beneficia de avantaje fiscale specifice, de la evitarea dublei impuneri (ca in S Corps) la potentiale deduceri fiscale. O unitate de productie care functioneaza ca S Corp isi poate transmite veniturile direct actionarilor, asigurandu-se ca acestia sunt impozitati numai la rate individuale. O agentie de marketing digital isi poate planifica in mod strategic finantele pentru a maximiza deducerile fiscale disponibile corporatiilor.
 4. Durabilitate. Spre deosebire de alte structuri, corporatiile continua pe termen nelimitat, indiferent de schimbarile in proprietate sau management. Un lant de restaurante de familie poate ramane operational chiar si dupa ce membrul fondator se pensioneaza. O platforma de educatie online poate trece fara probleme la management, fara a-si afecta cursurile sau baza de utilizatori.
 5. Cresterea credibilitatii. A fi recunoscut ca corporatie poate spori credibilitatea unei afaceri in randul clientilor, partenerilor si investitorilor. O firma de consultanta etichetata cu o corporatie ar putea gasi mai usor sa castige contracte sau proiecte. Un serviciu de abonament online poate insufla mai multa incredere in baza sa de utilizatori, stimuland pastrarea clientilor.
 6. Structura de management definita. Corporatiile au o ierarhie clara, cu un consiliu de administratie care supravegheaza deciziile majore si clarifica rolurile si responsabilitatile. Distinctiile clare intre management si linia de productie pot eficientiza operatiunile intr-o configuratie din fabrica. Pentru o companie SAAS, o ierarhie bine definita asigura actualizari in timp util ale produselor si comunicare cu clientii.
 7. Capacitate sporita de a atrage talente. Cu optiuni de a oferi optiuni de actiuni sau bonusuri, corporatiile pot atrage si retine talente de top. Un spital corporativ poate angaja medici de top cu pachete de compensare atractive. O corporatie cu platforme de jocuri poate atrage dezvoltatori as, oferind optiuni pe actiuni.
 8. Transfer clar al proprietatii. Actiunile pot fi vandute sau transferate, facand schimbari de proprietate clare si eficiente. Daca proprietarul unui dealer de automobile iese la pensie, acesta isi poate transfera sau vinde cu usurinta actiunile. Fondatorii unei reviste online de succes isi pot lichida actiunile daca doresc sa paraseasca afacerea.
 9. Potential de expansiune globala. Corporatiile, cu configuratia lor structurata si capacitatea de strangere de capital, pot explora pietele internationale. Un brand de moda corporativa poate lansa puncte de vanzare in diferite tari. O aplicatie digitala de fitness isi poate extinde serviciile pentru a raspunde publicului international.
 10. Conformitate limitata. In timp ce corporatiile au cerinte de raportare, acestea sunt mai putin riguroase sau frecvente decat companiile publice, ceea ce face ca conformitatea sa fie gestionabila. Un lant de centre de fitness nu trebuie sa-si dezvaluie detaliile financiare la fel de des ca o companie publica. O platforma online de rezervare a calatoriilor se poate concentra pe imbunatatirea serviciilor, mai degraba decat pe raportarea financiara constanta.

Dezavantajele formarii unei corporatii

In timp ce corporatiile ofera numeroase beneficii si protectii proprietarilor de afaceri, structura corporativa are, de asemenea, dezavantaje inerente:

 1. Implicatii ale costurilor. Infiintarea si mentinerea unei corporatii necesita adesea cheltuieli financiare mai mari datorita incorporarii, taxelor de stat in curs si costurilor contabile potential mai mari. O sala de sport care initiaza ca corporatie ar putea avea un cost initial mai mare din cauza proceselor complexe de incorporare. Un magazin de vanzare cu amanuntul online s-ar putea confrunta cu costuri anuale crescute din cauza taxelor de reglementare specifice entitatilor corporative.
 2. Taxare dubla. C Corporatiile se confrunta cu dubla impozitare, in care corporatia plateste impozite pe castigurile sale, iar actionarii sunt impozitati din nou pe dividende. Un lant hotelier detinut de corporatii, de exemplu, poate inregistra profituri reduse din cauza acestei duble impuneri. Un serviciu de streaming care functioneaza ca o corporatie C ar putea gasi dividende reduse returnate investitorilor datorita acestei structuri fiscale.
 3. Complexitate in management. Cu consiliul de administratie, ofiterii si actionarii implicati, luarea deciziilor si operatiunile pot deveni complicate. O serie de cafenele conduse de corporatii s-ar putea lupta cu birocratia in lansarea de noi articole de meniu. O platforma de publicitate digitala ar putea intarzia implementarea de noi functii din cauza proceselor extinse de luare a deciziilor.
 4. Reglementari de stat inconsecvente. Fiecare stat are reglementari unice privind formarea, functionarea si impozitarea corporatiilor. Acest lucru poate fi complicat, mai ales pentru corporatiile care opereaza la nivel national. Un lant de librarii care opereaza in mai multe state ar putea avea nevoie sa navigheze in diverse cerinte de licentiere. Un serviciu de consultanta online s-ar putea confrunta cu diferitele reglementari fiscale ale serviciilor de la un stat la altul. Pentru a va forma rapid corporatia si pentru a obtine gratuit un an de serviciu de agent inregistrat, parteneriatele noastre unice cu doi dintre cei mai buni din domeniu va asigura ca sunteti pe maini capabile. Inregistrati orice entitate la partenerul nostru principal, Northwest Registered Agent si platiti doar 39 USD plus taxe de stat (include un an de serviciu de agent inregistrat, o adresa comerciala, redirectionare e-mail, confidentialitate si multe altele). Inregistrati orice entitate la partenerul nostru principal incfile si platiti doar 199 USD plus taxe de stat (include un an de serviciu de agent inregistrat, alerte de conformitate, numarul de taxe comerciale EIN si multe altele).
 5. Diluarea potentiala a controlului. Emiterea mai multor actiuni pentru a strange capitalul ar putea dilua procentul de proprietate al actionarilor initiali. Fondatorii unui brand de moda corporativa ar putea vedea controlul lor diluat dupa mai multe runde de finantare. Dupa mai multe runde de investitii, creatorii initiali ai unei platforme de jocuri online ar putea avea influenta redusa.
 6. Provocari de credibilitate. Unele industrii ar putea considera corporatiile mai noi ca fiind riscante in comparatie cu firmele consacrate, punand probleme de credibilitate. O companie farmaceutica nou infiintata s-ar putea confrunta cu probleme de incredere in primii ani. O noua platforma de e-learning ar putea avea dificultati sa castige incredere in mijlocul concurentilor corporativi consacrati.
 7. Control sporit de reglementare. Corporatiile, in special daca sunt publice, pot fi sub observatie sporita de reglementare, ceea ce necesita o pastrare meticuloasa a evidentelor. O corporatie din sectorul auto ar putea fi supusa unor verificari si audituri riguroase de calitate. O piata de comert electronic s-ar putea confrunta cu reglementari stricte de protectie a datelor. Nota importanta: pentru corporatiile mici, detinute indeaproape, indeplinirea cu sarguinta a tuturor formalitatilor corporative este esentiala. Nerespectarea acestui lucru ar putea permite justitiabililor sa argumenteze ca corporatia nu este diferita de actionarii sai. In astfel de cazuri, actionarii ar putea deveni personal raspunzatori pentru obligatiile corporatiei.
 8. Flexibilitate mai mica. Spre deosebire de SRL-uri sau de intreprinderile individuale, corporatiile sunt supuse unor structuri si reguli mai rigide. Un centru de wellness corporativ i-ar putea fi greu sa isi orienteze rapid serviciile. Un portal de stiri online s-ar putea lupta sa isi schimbe rapid strategia de continut.
 9. Potential de conflicte. Mai multe parti interesate pot avea viziuni contradictorii cu privire la directia companiei, ceea ce duce la posibile dispute. Actionarii unui lant de cinematografe corporative ar putea sa nu fie de acord cu privire la planurile de extindere. Partile interesate ale unui serviciu de streaming video online ar putea intra in conflict cu privire la achizitia de continut.
 10. Probleme de durata de existenta. Unele corporatii au o durata de viata predeterminata in statut, ceea ce duce la ingrijorari cu privire la sustenabilitatea pe termen lung. O galerie de arta administrata de o corporatie s-ar putea confrunta cu incertitudini pe masura ce se apropie de sfarsitul existentei sale stipulate. Un site de licitatii online s-ar putea confrunta cu provocari in asigurarea angajamentului pe termen lung a utilizatorilor, daca statutul sau are o durata de viata limitata.

Operarea ca corporatie necesita o intelegere aprofundata a avantajelor si dezavantajelor. Avantajele ar putea depasi dezavantajele pentru unele companii, dar analiza pe baza obiectivelor individuale de afaceri si a peisajului industriei este cruciala.

Cum sa infiintezi o corporatie

Iata un ghid aprofundat pentru a va ajuta sa va formati corporatia:

1. Selectati un nume comercial pentru corporatia dvs

Alegerea numelui corect al companiei este esentiala. Nu este doar o eticheta; reprezinta esenta, valorile si misiunea marcii dvs. O denumire distincta a companiei va poate proteja marca de imitatii si poate oferi avantaje pentru dispute legale.

Iata un ghid detaliat despre denumirea afacerii dvs.:

Numele companiei tale este primul punct de interactiune cu publicul tau. Ajuta la dezvoltarea recunoasterii si genereaza prima impresie.

De exemplu, „Wholesome Bakes, Inc.” pentru o brutarie ar putea indica ingrediente proaspete, organice. „TechGizmo Corp.” pentru o platforma de comert electronic informeaza imediat vizitatorii ca se afla intr-un spatiu de gadget-uri tehnologice.

Nu complicati prea mult acest pas. Amintiti-va ca schimbarea numelui corporatiei dvs. este intotdeauna o optiune mai tarziu. In plus, operatiunile dvs. de afaceri nu trebuie sa fie efectuate sub numele dvs. corporativ inregistrat. Prin depunerea unui certificat „doing business as” (DBA), puteti utiliza o denumire comerciala fictiva pentru activitatile dvs. de afaceri.

De exemplu, sa presupunem ca infiintati o corporatie pentru intreprinderea dvs. de curatenie si o numiti Residential Cleaning Champions Corp. De-a lungul timpului, pe masura ce afacerea dvs. creste, va aventurati in curatenia comerciala, diversificandu-va serviciile pentru a include domeniile rezidentiale si comerciale.

Numele initial – Residential Cleaning Champions Corp. – s-ar putea sa nu rezoneze pe deplin cu domeniul mai larg al serviciilor dumneavoastra si ar putea nedumeri potentialii clienti comerciali.

Puteti fie sa va redenumiti corporatia sau, mai convenabil, sa depuneti un DBA si sa operati sub pseudonimul mai cuprinzator „Cleaning Champions Corp.”.

Factori de luat in considerare:

 • Relevanta. Asigurati-va ca numele rezoneaza cu produsele/serviciile pe care le oferiti. „MountainGear Corp.” functioneaza bine pentru un magazin de echipamente de aventura. „GreenNest.com, Inc.” este potrivit pentru un magazin online de bunuri pentru casa ecologic.
 • Simplitate. Numele ar trebui sa fie usor de pronuntat, ortografiat si retinut.
 • Adaptabilitate. Poate numele sa creasca odata cu afacerea dvs. daca va extindeti serviciile sau zonele de operare?
 • Disponibilitatea domeniului. Afacerile online trebuie sa verifice daca numele sau o varianta apropiata este disponibila ca domeniu.

Cercetare si legalitate

 • Reguli specifice statului. Unele state ar putea necesita anumite cuvinte sau au termeni restrictionati. Asigurati-va ca sunteti conform. Intreprinderile fizice isi folosesc adesea orasul sau statul in numele lor pentru recunoasterea locala. Evitati numele care ar putea fi limitative, deoarece internetul are o acoperire globala. De exemplu, evitati „Local” sau „In apropiere”.
 • Unicitatea. Este esential sa va asigurati ca nicio alta companie nu functioneaza sub numele ales de dvs. sau cu unul similar. Utilizati baza de date a secretarului de stat pentru a verifica disponibilitatea numelui.
 • Verificari ale marcilor comerciale. Inainte de finalizare, verificati Oficiul de brevete si marci comerciale din SUA pentru a vedea daca numele ales de dvs. sau o varianta este marca comerciala.

Finalizarea numelui tau:

 • Parere. Dupa ce ati selectat cateva nume, primiti feedback. Acest lucru poate fi de la potentiali clienti, parti interesate sau prieteni si familie.
 • Rezerva numele. Daca nu sunteti pregatit sa incorporati imediat, multe state va permit sa rezervati numele ales pentru o perioada limitata (de obicei, 60 pana la 120 de zile).

Pasi de actiune:

 1. Gasiti o lista de nume potentiale.
 2. Lista scurta verificand disponibilitatea domeniului daca intentionati sa aveti o prezenta online.
 3. Utilizati bazele de date de stat pentru verificari de disponibilitate a numelor.
 4. Efectuati o cautare a marcilor comerciale.
 5. Cautati feedback cu privire la numele preselectate.
 6. Rezervati numele sau continuati cu incorporarea.
 7. Depuneti un DBA daca doriti sa operati folosind un alt nume sau in diferite industrii cu nume unice.

Amintiti-va, numele corporatiei dvs. stabileste tonul pentru toate interactiunile si perceptiile viitoare. Fa-ti timp pentru a alege cu intelepciune si asigura-te ca este protejat din punct de vedere legal.

2. Numiti un consiliu de administratie pentru corporatia dvs

Numirea unui consiliu de administratie este un pas vital in infiintarea unei corporatii. Consiliul de administratie are obligatii fiduciare de a lua decizii in interesul corporatiei si al actionarilor sai. Iata o privire in profunzime:

De ce este importanta placa?

 • Autoritatea de decizie. Consiliul joaca un rol crucial in stabilirea directiei strategice, in asigurarea guvernantei corporative si in supravegherea managementului corporatiei. Consiliul de administratie al unui lant de vanzari cu amanuntul poate decide locatiile magazinelor, extinderile sau parteneriatele cu furnizorii locali. Consiliul unei platforme de comert electronic ar putea decide asupra parteneriatelor tehnologice, extinderea pietei globale sau introducerea de noi categorii de produse.
 • Reprezentarea actionarilor. Ele reprezinta interesele actionarilor, asigurandu-se ca afacerea ramane profitabila si ca actionarii primesc o rentabilitate a investitiei lor.

Factori de luat in considerare:

 • Expertiza. Luati in considerare abilitatile si expertiza de care aveti nevoie in consiliul dumneavoastra pentru a va ghida corporatia. Urmareste un amestec de veterani din industrie, experti financiari si poate un consilier juridic. A avea pe cineva cu experienta in industria alimentara poate fi de nepretuit pentru un lant de restaurante. Cineva cu infrastructura IT sau expertiza in marketing digital poate fi crucial pentru un startup tehnologic.
 • Diversitate. Consiliile diverse determina adesea o mai buna luare a deciziilor. Luati in considerare diversitatea in termeni de gen, etnie, fundal si gandire.
 • Angajament. Asigurati-va ca membrii consiliului dumneavoastra sunt dedicati misiunii corporatiei dumneavoastra si au timp pentru a-l dedica sarcinilor consiliului.

Cerinte legale si formalitati:

 • Reguli specifice statului. Intelegeti cati directori are nevoie de statul dvs. Unii ar putea impune un minim in functie de numarul de actionari.
 • Directori initiali. Acesti directori servesc de la infiintarea companiei pana la prima intalnire anuala. Puteti modifica sau extinde postarea pe forum in aceasta perioada.
 • Statutul. Statutul corporatiei dumneavoastra, un set de reguli interne, va detalia mandatul, rolurile si responsabilitatile fiecarui membru al consiliului. De asemenea, va sublinia cum si cand au loc sedintele consiliului.

Numirea consiliului dvs.:

 1. Identifica nevoile. Intelegeti ce abilitati si experiente sunt vitale pentru cresterea si supravegherea corporatiei dvs.
 2. Recrutati candidati. Abordati potentialii candidati, discutati rolul si intelegeti-le interesele si disponibilitatea.
 3. Procesul de verificare. Verificati antecedentele, referintele si potentialele conflicte de interese ale potentialilor membri ai consiliului.
 4. Numire oficiala. Odata verificate si convenite, formalizati-le rolurile prin acorduri scrise care specifica rolurile, compensatia (daca exista) si mandatul.
 5. La imbarcare. Asigurati-va ca va inteleg corporatia, misiunea si obiectivele sale strategice. Va rugam sa le oferiti materialele necesare si accesul pentru a le intelege mai bine rolul.

Pasi de actiune:

 1. Enumerati expertiza si abilitatile de care corporatia dvs. are nevoie in consiliul sau.
 2. Selectati potentialii candidati pe baza acestor nevoi.
 3. Intelegeti cerintele specifice statului privind componenta consiliului de administratie.
 4. Veterinarul si intervievati potentialii membri ai consiliului.
 5. Elaborarea si finalizarea regulamentului care specifica rolurile si responsabilitatile consiliului.
 6. Numiti si includeti oficial membrii consiliului dumneavoastra.

3. Dosar Actul Constitutiv

Actul constitutiv este un document de baza care stabileste in mod oficial existenta corporatiei dumneavoastra in statul de constituire. Indiferent daca infiintarea unui magazin fizic sau lansarea unei afaceri online, acest document este un pas esential in proces. Iata un ghid detaliat pentru a ajuta companiile offline si online:

Scopul actului constitutiv:

 • Recunoastere juridica. Actele constitutive va recunosc legal corporatia si ii definesc atributele fundamentale.
 • Protectie. Acesta serveste drept scut, protejand proprietarii/actionarii corporatiei de raspunderea personala.

Continut tipic:

Desi continutul poate varia in functie de stat, iata componente comune:

 • Numele companiei. Denumirea legala sub care va functiona corporatia.
 • Adresa biroului principal. Aici se afla birourile executive principale. Pentru afacerile online, aceasta poate fi sediul sau adresa operationala principala.
 • Scop. O scurta descriere a activitatii sau obiectivului principal al afacerii. Exemplu: „Pentru a opera un lant de magazine alimentare.” Un alt exemplu: „Pentru a oferi o platforma de comert electronic pentru electronice.”
 • Agent inregistrat. O persoana fizica sau o entitate comerciala desemnata sa primeasca acte oficiale si documente legale. Acest agent ar trebui sa aiba o adresa fizica in statul de constituire.
 • Directori initiali. Numele si adresele consiliului de administratie initial care va servi pana la prima adunare a actionarilor.
 • Incorporatori. Persoana sau persoanele responsabile cu executarea articolelor. Ei semneaza documentul si ar putea include adresele lor.
 • Durata. Indiferent daca corporatia are o existenta perpetua sau o data de incheiere stabilita.
 • Detalii stoc. Informatii despre actiunile corporatiei, cum ar fi numarul de actiuni pe care este autorizata sa le emita si valoarea acestora.

Proces de depunere:

 1. Redactarea. Creati documentul incluzand toate detaliile relevante. Multe state ofera sabloane sau formulare pentru a simplifica acest proces.
 2. Examinati cerintele specifice statului. Fiecare stat poate avea prevederi sau cerinte unice. Asigurati-va ca respectati regulile specifice statului. Obtineti ajutor de la experti pentru a va forma rapid corporatia si obtineti gratuit un an de serviciu de agent inregistrat. Parteneriatele noastre unice cu doi dintre cei mai buni din domeniu va asigura ca sunteti pe maini capabile. Inregistrati orice entitate la partenerul nostru principal, Northwest Registered Agent si platiti doar 39 USD plus taxe de stat (include un an de serviciu de agent inregistrat, o adresa comerciala, redirectionare e-mail, confidentialitate si multe altele). Inregistrati orice entitate la partenerul nostru principal incfile si platiti doar 199 USD plus taxe de stat (include un an de serviciu de agent inregistrat, alerte de conformitate, numarul de taxe comerciale EIN si multe altele).
 3. Taxe de depunere. Taxele de inregistrare pot varia intre 50 si 300 USD. Verificati cu secretarul de stat al statului dumneavoastra sau cu biroul echivalent pentru taxele exacte.
 4. Supunerea. Trimiteti actele constitutive intocmite agentiei de stat corespunzatoare, adesea biroului secretarului de stat. Acest lucru se poate face de obicei online, prin posta sau in persoana.
 5. Asteptati aprobarea. Odata depus, asteptati aprobarea statului. Veti primi un Certificat de inmatriculare sau un document similar care confirma statutul oficial al corporatiei dvs. dupa aprobare.

Pasi de actiune:

 1. Adunati toate informatiile necesare, inclusiv detalii despre afacerea dvs., directori si agentul inregistrat.
 2. Redactati actul constitutiv folosind sabloane de stat, daca sunt disponibile.
 3. Verificati acuratetea si completitudinea.
 4. Platiti taxa de depunere necesara si trimiteti documentul la agentia de stat corespunzatoare.
 5. Pastrati o copie pentru evidentele dvs. odata ce statul aproba si returneaza documentul finalizat.

Amintiti-va, actul constitutiv serveste drept certificat de nastere pentru corporatia dvs. Este o declaratie a existentei corporatiei dvs. si ofera un cadru de baza pentru afacerea dvs. Indiferent daca sunteti un magazin de vanzare cu amanuntul offline sau un furnizor de servicii online, acesta este un pas obligatoriu care confera afacerii dvs. statutul juridic.

4. Scrieti statutul corporativ si un contract de actionar

Elaborarea statutului corporativ si a unui acord cu actionarii este esentiala pentru stabilirea bazei pentru modul in care va functiona corporatia dvs. si modul in care actionarii vor interactiona intre ei si cu compania.

Aceste documente ofera foaia de parcurs pentru managementul intern si procedurile corporatiei. Rolurile, responsabilitatile si procesele clar conturate pot reduce in mod semnificativ neintelegerile si conflictele.

Statutul corporativ include de obicei urmatoarele sectiuni:

 1. Scopul organizatiei. Defineste obiectivele si scopurile corporatiei.
 2. Consiliu de administratie. Detalii despre cati directori vor fi, conditiile lor de serviciu, competentele, modul in care sunt alesi si cum sunt ocupate posturile vacante.
 3. Ofiteri. Descrieri ale rolurilor executive (de exemplu, Presedinte, Trezorier), indatoririle acestora si procesele de alegere sau demitere.
 4. Intalniri. Specifica frecventa, locatia si cerintele de notificare pentru intalnirile anuale si speciale.
 5. Comitete. Explicarea comitetelor (cum ar fi comitetele de audit sau executive), rolurile acestora si procesul de formare.
 6. Proceduri de vot. Criteriile pentru cvorum, cum se numara voturile si ce constituie majoritatea.
 7. Pastrarea inregistrarilor. Orientari privind pastrarea inregistrarilor corporative, inclusiv procesele-verbale de intalnire si rapoarte financiare.
 8. Modificarea statutului. Proces de modificare sau modificare a statutului in viitor.

Pentru un lant de vanzare cu amanuntul real, statutul ar putea detalia modul in care managerii regionali pot oferi feedback consiliului sau cat de des ar trebui sa aiba loc audituri financiare in diferite sucursale. O platforma de comert electronic poate sublinia in regulament modul in care sunt abordate preocuparile legate de securitatea digitala sau modul in care feedbackul din partea comunitatilor de utilizatori online este integrat in procesul decizional.

Contractul actionarului include de obicei urmatoarele sectiuni:

 1. Proprietatea actiunii. Detalii despre clasele de actiuni, drepturile atasate fiecarei clase si distribuirea initiala a actiunilor.
 2. Transferul actiunilor. Dispozitii care detaliaza restrictiile sau drepturile de prim refuz in cazul in care un actionar doreste sa-si vanda actiunile.
 3. Distribuirea dividendelor. Explicatie despre cum si cand sunt platite dividendele actionarilor.
 4. Drepturi si responsabilitati. Prezentati drepturile fiecarui actionar, inclusiv votul si accesul la evidentele financiare.
 5. Rezolvarea conflictului. Dispozitii de mediere sau arbitraj in cazul unor dispute intre actionari.
 6. Strategie de iesire. Proceduri de dizolvare a societatii sau de iesire a actionarilor individuali.

Un lant de restaurante detinute de o familie ar putea avea un acord de actionar care detaliaza modul in care proprietatea este transmisa de-a lungul generatiilor si ce se intampla daca un membru al familiei doreste sa-si vanda cota. Contractul de actionar al unei agentii de marketing digital ar putea discuta despre modul in care profiturile din campaniile publicitare online sunt distribuite intre actionari sau ce se intampla daca un partener doreste sa inceapa o afacere online concurenta.

Pasi de actiune:

 1. Consultati-va cu partile interesate. Interactionati cu actionarii initiali, directorii si potentialii ofiteri pentru a aduna informatii pentru ambele documente.
 2. Intocmeste documentele. Utilizati sabloanele ca punct de plecare, dar asigurati-va ca acestea sunt adaptate nevoilor afacerii dvs.
 3. Revizuire cu un consilier juridic. Asigurati-va conformitatea cu reglementarile de stat si ca toate capcanele potentiale sunt abordate.
 4. Aprobare. De obicei, consiliul de administratie sau actionarii trebuie sa aprobe in mod oficial statutul si contractul actionarilor.
 5. Depozitati in siguranta. Odata finalizate si aprobate, pastrati copiile intr-un loc sigur, cum ar fi registrul de evidenta oficial al companiei, si asigurati-va ca toate partile relevante au copii.

Desi aceste documente pot parea obstacole administrative, ele sunt fundamentale pentru succesul corporatiei. Ele ofera foaia de parcurs pentru navigarea provocarilor si se asigura ca toate partile interesate sunt pe aceeasi pagina, indiferent daca vindeti produse intr-un magazin fizic sau oferiti servicii online.

5. Obtineti un numar de identificare a angajatorului

Un numar de identificare a angajatorului (EIN) este un identificator esential pentru corporatia dvs. La fel ca numarul de securitate sociala al unei persoane, un EIN ofera o identitate unica afacerii dumneavoastra in ochii guvernului federal. Afacerile offline si online au nevoie de un EIN pentru raportarea impozitelor si alte activitati comerciale.

Scopul si utilizarea unui EIN:

 • Raportarea fiscala. Faciliteaza depunerea taxelor federale si permite IRS sa va identifice afacerea.
 • Tranzactii financiare. Bancile necesita de obicei un EIN pentru a deschide un cont bancar de afaceri, pentru a solicita imprumuturi de afaceri sau pentru a crea un credit.
 • Angajarea angajatilor. Esential pentru raportarea impozitelor angajatilor si pentru configurarea salariilor.
 • Licente si permise. Unele jurisdictii locale si agentii de stat pot solicita un EIN pentru a emite licente sau permise legate de afaceri.

Pasi pentru obtinerea unui EIN:

 1. Determinati eligibilitatea. Asigurati-va ca corporatia va autorizeaza sa obtineti EIN. De obicei, aceasta persoana este cunoscuta ca „partea responsabila”.
 2. Pregatiti informatii. Inainte de a incepe, adunati informatiile necesare, inclusiv denumirea juridica a corporatiei, denumirea comerciala (daca este diferita), adresa si detalii despre partea responsabila.
 3. Aplica online. Cea mai rapida metoda este direct prin intermediul IRS. Acest instrument va ghideaza prin proces si, la finalizare, veti primi imediat EIN-ul dvs.
 4. Metode alternative de aplicare . Daca preferati, puteti aplica si prin telefon pentru solicitantii internationali prin fax, posta sau telefon. Cu toate acestea, aceste metode sunt mai lente decat procesul online.
 5. Pastrati-va EIN-ul in siguranta. Dupa ce ati primit EIN, documentati-l in siguranta. Evitati sa il distribuiti in mod inutil pentru a preveni potentialele fraude.

O librarie fizica care doreste sa se extinda si sa angajeze personal va avea nevoie de un EIN nu doar in scopuri de raportare fiscala, ci si pentru a configura sisteme de salarizare pentru noii angajati. In plus, daca libraria decide sa deschida o alta sucursala si are nevoie de un imprumut, detinerea unui EIN este esentiala pentru cererea de imprumut bancar.

Luati in considerare o platforma digitala de freelancer care conecteaza scriitorii cu clientii. Pe masura ce platforma creste, compania decide sa angajeze reprezentanti de asistenta pentru clienti. Ei ar infiinta un sistem de salarizare care necesita un EIN pentru a plati acesti noi angajati. Mai mult, atunci cand se integreaza un gateway de plata pe site-ul web pentru a facilita tranzactiile, institutia financiara din spatele gateway-ului ar putea solicita EIN-ul pentru verificare.

Lansarea corporatiei dvs

Lansarea cu succes a corporatiei inseamna abordarea etapelor urmatoare dupa incorporare. Este vorba despre stabilirea unor baze solide pentru a functiona legal, mentinerea transparentei cu actionarii si indeplinirea cerintelor de conformitate.

1. Tineti o sedinta a Consiliului de Administratie

Aceasta intalnire initiala stabileste bazele conducerii corporatiei, inclusiv numirea functionarilor cheie si aprobarea statutului corporatiei. Dupa cum se subliniaza in statutul, sedintele regulate ale consiliului asigura ca corporatia ramane conforma si abordeaza problemele de afaceri importante in mod constant.

Pasi si informatii utile:

 • Stabiliti agenda. Prioritizeaza elementele care necesita atentie imediata: numiri ale ofiterilor, aprobarea statutului si desemnarea anului fiscal.
 • Documentatie. Documentati tot ce s-a discutat si decis in timpul sedintei. Aceste procese-verbale servesc ca inregistrare oficiala.
 • Actualizari regulate. Utilizati aceasta intalnire ca plan pentru intalniri viitoare. Analizati progresul, abordati noile provocari si luati decizii strategice.

Consiliul de administratie al unui lant de restaurante s-ar putea reuni pentru a numi un nou COO responsabil de supravegherea deschiderilor de noi sucursale si de aprobarea unui buget de marketing pentru o noua campanie de publicitate. Pentru o firma de marketing digital, consiliul de administratie ar putea discuta strategii pentru a capta o clientela online mai mare sau pentru a aborda o problema de incalcare a datelor.

2. Obtineti licente si permise de afaceri

Licentele si permisele asigura ca corporatia poate functiona fara obstacole legale. Unele sectoare au reglementari stricte, iar detinerea licentelor potrivite demonstreaza conformitatea.

Pasi si informatii utile:

 1. Cercetare. Intelegeti cerintele de stat si locale. Anumite platforme online va pot ajuta sa identificati licentele necesare.
 2. Aplicatie. Aplicati prompt pentru licente. Procesarea unora poate dura mai mult.
 3. Reinnoire. Urmariti datele de expirare pentru a asigura reinnoiri in timp util.

Un centru de fitness ar avea nevoie de permise de sanatate si siguranta, eventual licente pentru muzica daca reda muzica protejata prin drepturi de autor si poate chiar licente specifice daca servesc alimente si bauturi. O platforma de comert electronic ar putea necesita o licenta de vanzare digitala, mai ales daca opereaza la nivel international.

3. Emite stoc

Actiunile indica procente de proprietate in corporatie. Emiterea de actiuni poate aduce capital esential pentru operatiunile si extinderea afacerii.

Pasi si informatii utile:

 1. Determinati valoarea stocului. Inainte de emitere, determinati valoarea fiecarei actiuni, eventual cu ajutorul expertilor financiari.
 2. Urmati regulamentele. Intelegeti constrangerile actului constitutiv si asigurati-va conformitatea, in special cu numarul si tipul de actiuni.
 3. Document. Fiecare emisiune de actiuni ar trebui sa fie documentata pentru transparenta si referinte viitoare.

Un lant de magazine de hardware care decide sa se extinda ar putea emite actiuni suplimentare pentru a strange fonduri pentru deschiderea de noi magazine. Un startup tehnologic in crestere ar putea emite actiuni pentru a atrage talente tehnologice, oferindu-le ca parte a pachetelor lor de compensare.

4. Creati sisteme bancare si financiare corporative

Separati finantele corporative de fondurile personale pentru a mentine limite financiare clare. Un cont corporativ permite urmarirea si raportarea financiara simplificata.

Pasi si informatii utile:

 1. Alegeti o banca. Opteaza pentru o banca cu facilitati corporative bune, in special functionalitati de banking online pentru afaceri digitale.
 2. Deschideti conturi corporative. Aceasta ar putea include conturi de verificare, de economii si chiar de credit.
 3. Implementarea sistemelor contabile. Utilizati software de contabilitate adaptat dimensiunii si nevoilor dvs. de afaceri. Pentru afacerile online, asigurati-va ca pot gestiona eficient tranzactiile digitale.

Un butic de vanzare cu amanuntul ar avea nevoie de un sistem de puncte de vanzare integrat cu banca sa pentru operatiuni zilnice bune. O piata online ar avea nevoie de gateway-uri de plata si portofele digitale integrate cu contul sau corporativ.

5. Elaborati un plan operational

Un plan operational stabileste proceduri si politici operationale de zi cu zi. Ea eficientizeaza procesele, minimizand risipa si imbunatatind productivitatea.

Pasi si informatii utile:

 1. Evalueaza nevoile. Identificati cerintele operationale ale corporatiei.
 2. Proiect de proceduri. Dezvoltati SOP-uri (Standard Operating Procedures) pentru procesele critice.
 3. Implementeaza si antreneaza. Asigurati-va ca fiecare membru al echipei intelege si respecta aceste proceduri.

O brutarie ar avea POS pentru coacere, igiena, servicii pentru clienti si gestionarea stocurilor. Un portal de stiri digital ar dezvolta proceduri pentru crearea de continut, programe de publicare si marketing digital.

6. Dezvoltati o strategie de marketing si branding

O strategie de marketing si branding va va ajuta sa stabiliti o prezenta puternica a marcii pe piata. De asemenea, va ajuta la atragerea clientilor catre afacere prin strategii de marketing directionate. Printre altele, investiti intr-un logo al companiei de inalta calitate si intr-un design puternic si unic de site web.

Pasi si informatii utile:

 1. Identificati publicul tinta. Intelegeti cine sunt potentialii dvs. clienti.
 2. Investeste intr-un logo memorabil si intr-un design de site web.
 3. Alege canalele de marketing. Acesta ar putea fi presa scrisa, radio sau evenimente locale pentru offline. Pentru online, retelele sociale, SEO si marketingul prin e-mail sunt cruciale.
 4. Monitorizati si reglati. Evaluati continuu eficacitatea strategiilor dvs. si ajustati-l dupa cum este necesar.

O cafenea locala poate gazdui evenimente comunitare sau poate distribui fluturasi in cartierele din apropiere. Un site de comert electronic ar investi in reclame online, parteneriate cu influenceri si campanii de e-mail.

7. Asigurati protectia datelor si securitatea cibernetica (in special esentiala pentru afacerile online)

Protectia datelor si securitatea cibernetica protejeaza datele clientilor si ale companiei. Multe jurisdictii impun masuri de protectie a datelor.

Pasi si informatii utile:

 1. Identificati vulnerabilitatile. Intelegeti unde se afla datele dvs. si securitatea acestora.
 2. Implementati masuri de protectie. Aceasta poate include firewall-uri, criptare si instruire regulata in domeniul securitatii cibernetice.
 3. Ramaneti la curent. Amenintarile cibernetice evolueaza; fiti mereu la curent cu cele mai recente amenintari si masuri de protectie.

O clinica ar asigura inregistrarile pacientilor si ar asigura accesul la acestea doar personalului autorizat. Un furnizor de servicii digitale ar avea protocoale stricte de protectie a datelor, in special pentru detaliile de plata ale clientilor.