Cât încă mai suntem cuprinşi de febra alegerilor prezidenţiale, hai să vedem şi cum s-au întâmplat lucrurile pe Facebook pentru cei doi candidaţi. Şi voi începe cu un top 10 al ţărilor din care provin fanii.

La momentul analizei, Klaus Iohannis avea 880.000 fani iar Victor Ponta avea 716.000 fani pe Facebook.

Date obţinute cu ajutorul Social Bakers

Conform Biroului Electoral Central (via Gândul), iată şi clasamentul ţărilor din care s-a votat cel mai mult: Italia(96.724 alegători), Spania (83.153 alegători), Republica Moldova (35.630 alegători), Marea Britanie (24.930 alegători), SUA (17.710), Germania (17.510 alegători), Franţa (16.114 alegători), Belgia (13.076 alegători) şi Austria (9.565 alegători).

Creşterea numărului de fani pe Facebook

Victor Ponta a fost primul politician român care a atins pragul de 100.000 de fani pe Facebook, însă pe 15-16 noiembrie lucrurile s-au schimbat major pentru el, trecând în doar câteva ore pe locul doi într-un clasament bazat exclusiv pe volum. Tot pe 16 noiembrie a trecut pe locul doi şi la numărul de voturi primite din partea românilor.

Date obţinute cu ajutorul Google Wildfire

Interacţiune pe paginile de Facebook

Deşi pagina lui Klaus Iohannis e mult mai tânără decât a lui Victor Ponta, ca interacţiune (like-uri, comentarii, mesaje) a condus detaşat în luna noiembrie. Bineînţeles, după aflarea rezultatelor oficiale rata de interacţiune a explodat pe pagina noului preşedinte al României.

Date obţinute cu ajutorul Simply Measured

Conţinut publicat pe paginile de Facebook

Din punct de vedere al conţinutului, deşi era normal să funcţioneze foarte bine clipurile video în campania electorală, cei doi candidaţi au preferat să publice mai multe poze (probabil au avut nişte consultanţi care au prins-o pe asta cu pozele şi atât le-a trebuit). Echipa lui Victor Ponta câştigă la numărul de mesaje publicate zilnic, dar, aşa cum am văzut mai sus, interacţiunea a fost mai mare pe pagina lui Iohannis.

Date obţinute cu ajutorul Simply Measured

Bula Social Media e o majoritate acum

Aşa cum a zis şi Victor Kapra în articolul său, internetul a fost principala sursă de informare în cadrul alegerilor din 2014. După primul tur, după rezultatele slabe obţinute de Monica Macovei – preferata utilizatorilor de Facebook la vremea respectivă – dezamăgirea a fost mare, bula Social Media fiind confirmată din nou ca un univers paralel şi mult prea mic ca să conteze.

De data asta, însă, mi s-a părut că românii au găsit în internet un canal de comunicare eficient. Poze de la vot, poze cu ştampile, clipuri video cu cozile din străinătate, poze de la protestele organizate în ţară, toate au ajuns pe Facebook şi şi-au făcut treaba mai bine decât ne-am fi aşteptat.

Atât de bine că am reuşit să depăşim acea majoritate împietrită care decidea până acum, oamenii care nu au auzit de Facebook sau de Skype. În continuare sunt 7,2 milioane de conturi pe Facebook în România, dar de data asta chiar au schimbat lucruri şi cred că ar fi bine să le acordăm credit pentru asta. Iar pentru companii ar trebui să fie un semnal bun în ce priveşte Social Media.