Transformarea digitala provoaca o perturbare a modelelor traditionale de afaceri si a strategiilor invechite, lasand in urma majoritatea companiilor care rezista schimbarii si cu clienti din ce in ce mai pretentiosi si informati. Aceste companii nu au cultura organizationala care imbratiseaza tehnologia si schimbarea de la zero. Toate acestea se realizeaza cu un Leadership 4.0 capabil sa dezvolte acest proces intern care orienteaza compania catre succes.

 • A patra revolutie industriala si industria 4.0. Noile evolutii tehnologice, hiperconectivitate si globalizarea economiei reprezinta oportunitati si provocari importante pentru economia noastra. De asemenea, industria trebuie sa raspunda provocarii si sa profite de aceste oportunitati, pentru a evolua si a se pozitiona ca un sector de referinta puternic, competitiv si international.

Conceptul de Industrie 4.0 este relativ recent si se refera la a patra revolutie industriala care consta in introducerea tehnologiilor digitale in industrie. Acestea permit dispozitivelor si sistemelor sa colaboreze intre ele si cu altele, permitand modificarea produselor, proceselor si modelelor de afaceri, realizand o productie mai eficienta si o calitate superioara a produsului finit.

 • Societatea lichida, potrivit lui Bauman, domeniul relatiilor umane a fost cel care a suferit cele mai drastice schimbari, astfel, conceptele de modernitate lichida, societate lichida sau iubire lichida servesc la definirea momentului actual al istoriei in care realitatile solide ale vechi, precum munca si casatoria pe viata, au disparut.

Intrand in materie, este clar ca organizatiile eficiente ale secolului XXI trebuie sa isi adapteze modelele de management la nevoile oamenilor care le compun si sa adopte modele de mobilitate in afaceri. Flexibilitatea angajatilor contribuie la succesul lor in munca si, in acelasi timp, sa permita o mai mare disponibilitate a timpului liber. In acest context, apare necesitatea crearii de profiluri capabile sa se orienteze prin Leadership 4.0.

De ce este necesar Leadership-ul 4.0?

Multe dintre locurile de munca pe care le cunoastem astazi vor disparea si, dimpotriva, vor fi create altele necunoscute pana acum. In acest mediu, ne indreptam catre organizatii 4.0. Pe de alta parte, structurile piramidale se transforma in structuri mai flexibile si mai independente.

Cu aceasta panorama se ridica trei intrebari care vor fi rezolvate cu trei tendinte pentru a raspunde noilor modele in vigoare in medii 4.0, conform carora vor fi guvernate relatiile de munca, noile locuri de munca si situatia acestora in noile structuri organizatorice. medii noi.

Dar muncitorii si relatiile de munca?

Intre 2015 si 2020, lumea va pierde intre 5 si 7 milioane de locuri de munca din cauza ascensiunii tehnologiei digitale, potrivit raportului The Future of Jobs, elaborat de Forumul Economic Mondial. Cu toate acestea, vor fi create peste 2 milioane de locuri de munca legate de IoT, machine learning, cloud, realitatea virtuala sau imprimarea 3D.

Expertii sunt de parere ca se va produce urmatoarea situatie: vor fi create profiluri profesionale despre care astazi nu le cunoastem, dar care vor fi legate de locurile de munca existente asociate cu tehnologie, vanzari si relatii cu oamenii. 75% dintre persoanele care vor ocupa aceste locuri de munca in anul 2025 corespund generatiei milenialilor.

Care sunt noile structuri de colaborare si organizare?

In mod traditional, structurile organizationale conventionale sunt alcatuite dintr-o succesiune stratificata de niveluri, functii si pozitii. Ierarhiile si structura organizatorica a companiilor fac luarea deciziilor lenta si necesita diferite niveluri de management. Acestea au fost concepute pentru a asigura excelenta operationala in medii de afaceri cu miscare lenta.

Criza economica grava pe care am trait-o a provocat o schimbare de paradigma in societate in general, mai ales vizibila in lumea valorilor. In mod similar, tehnologiile sunt aici pentru a ne schimba vietile si a transforma orasele inteligente sau companiile inteligente prin oamenii care le alcatuiesc.

Caracteristicile noilor structuri organizatorice

 • Structura flexibila si adaptabila
 • Unitati structurale mici autogestionate, cu capacitatea de a lucra in retea
 • Personal extrem de creativ si inovator
 • Lucru in echipa
 • Informatii multidirectionale si transversale necesare unei directii cooperative
 • Capacitate mare de comunicare orizontala si verticala
 • conducere transformationala

Cunoastem cu totii exemple de companii care isi schimba modelele de afaceri si creeaza culturi de companie colaborative cu unele dintre aceste caracteristici, astfel, avem cazuri de: Uber, Netflix, AirBnB, Facebook, printre multe altele.

Ce strategii de Leadership 4.0 vor imbunatati rezultatele?

In sfarsit, 3 strategii pentru a face fata acestor probleme si a putea imbunatati rezultatele in organizatia dvs. pe care vi le las mai jos:

 1.  Au angajati Knowmad: sunt cei capabili sa lucreze oriunde si cu oricine, au o mare capacitate de adaptare si raspund nevoilor companiei actuale. Intotdeauna dispus sa se antreneze in noi abilitati si medii de retea.
 2.  Proiectati medii de lucru bazate pe cultura LEAN MANAGEMENT, imbunatatind astfel eficienta si capacitatea de a lucra in echipa, facand organizatia mai flexibila si adaptata la mediile in schimbare, precum si la cerintele clientilor si/sau consumatorilor.
 3. Transforma-ti organizatia intr-o organizatie exponentiala. Bazat pe 3 axe fundamentale:

a) Leadership transformational

b) Schimbarea modelului traditional de afaceri 

c) Sa fie perturbator si sa desfasoare diferite actiuni cu echipe de lucru inalt calificate si tehnologice.