De-a lungul istoriei, am intalnit multi lideri care au modelat cursul lumii. Pe masura ce sapam adanc in istorie, intalnim oameni de stat si femei de stat deopotriva care au modelat cursul conducerii, imparati si monarhi cu o poveste unica atasata lor. Majoritatea acestor lideri sunt renumiti pentru conducerea lor in cuceriri militare, altii fiind cunoscuti pentru reformele lor sociale si politice.

De la figuri emblematice precum Mahatma Gandhi si Nelson Mandela, care au sustinut dreptate, la politicieni precum Margaret Thatcher si Franklin D. Roosevelt la monarhi precum Regina Elisabeta a II-a, realizarile lor le-au supravietuit intr-adevar. Conducerea si actiunile lor au modelat amploarea lumii noastre de astazi. Sa ne adancim in lista noastra cu cei mai faimosi 50 de lideri mondiali despre care ar trebui sa stim cu totii. 

1. Cleopatra VII

Cleopatra a VII-a a fost regina Regatului Ptolemeic al Egiptului intre 51 si 30 i.Hr. si ultimul sau conducator activ. Dupa moartea Cleopatrei, Egiptul a devenit o provincie a Imperiului Roman, marcand sfarsitul ultimului stat elenistic din Marea Mediterana si epoca care durase de la domnia lui Alexandru.

Mostenirea Cleopatrei supravietuieste in opere de arta antice si moderne. Istoriografia romana si poezia latina au produs o viziune critica in general asupra reginei, care a patruns in literatura medievala si renascentista de mai tarziu. Ea a devenit o icoana a culturii pop a Egiptomaniei inca din epoca victoriana, iar in timpurile moderne, Cleopatra a aparut in diverse produse comerciale.

2. Nelson Mandela 

Nelson Mandela a fost un activist si politician anti-apartheid din Africa de Sud, care a fost primul presedinte al Africii de Sud din 1994 pana in 1999. A fost primul sef de stat de culoare al tarii si primul ales intr-o alegere democratica pe deplin reprezentativa. Guvernul sau s-a concentrat pe demontarea mostenirii apartheidului prin promovarea reconcilierii rasiale. 

Mandela a castigat recunoastere internationala pentru activismul sau. Considerat la nivel global ca o icoana a democratiei si justitiei sociale, a primit peste 250 de onoruri, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace. El este tinut intr-un profund respect in Africa de Sud, unde este adesea mentionat prin numele sau de clan Thembu, Madiba, si descris ca fiind Tatal Natiunii.

3. Martin Luther King Jr

Martin Luther King Jr a fost un activist care a fost unul dintre cei mai proeminenti lideri ai miscarii pentru drepturile civile pana la asasinarea sa. King a promovat drepturile civile pentru persoanele de culoare din Statele Unite prin nonviolenta si nesupunere civila. 

King a participat si a condus marsuri pentru dreptul de vot, desegregare, drepturile muncii si alte drepturi civile. King a fost unul dintre liderii Marsului de la Washington din 1963, unde si-a tinut discursul „I Have a Dream” pe treptele Memorialului Lincoln. Moartea sa a fost urmata de doliu national, precum si de furie care a dus la revolte in multe orase din SUA. 

4. Mahatma Gandhi 

Mahatma Gandhi a fost un avocat indian, nationalist anticolonial si activist politic care a folosit rezistenta nonviolenta pentru a conduce campania de succes pentru independenta Indiei de dominatia britanica. El a inspirat miscari pentru drepturile civile si libertatea din intreaga lume. 

In 1921, Gandhi a condus campanii la nivel national pentru reducerea saraciei, extinderea drepturilor femeilor si construirea unitatii religioase si etnice. Gandhi este considerat a fi tatal natiunii in India post-coloniala. Cititi mai multe despre Top 20 de indieni celebri. 

5. Winston Churchill

Winston Churchill a fost un om de stat britanic care a servit ca prim-ministru al Regatului Unit de doua ori, in timpul celui de-al doilea razboi mondial si ulterior. Ideologic liberal si imperialist economic, a fost pentru cea mai mare parte a carierei sale membru al Partidului Conservator, pe care l-a condus intre 1940 si 1955. 

Churchill ramane popular in Marea Britanie si este considerata una dintre cele mai influente figuri ale secolului al XX-lea. Churchill este vazut in general ca un lider victorios in timpul razboiului, care a jucat un rol important in apararea democratiei liberale. Istoricii il considera adesea pe Churchill drept cel mai mare prim-ministru din istoria Marii Britanii.

6. Abraham Lincoln

Abraham Lincoln a fost un om de stat american care a servit ca al 16-lea presedinte al Statelor Unite din 1861 pana la asasinarea sa in 1865. Lincoln a condus Uniunea prin Razboiul Civil American pentru a apara natiunea ca uniune constitutionala si a reusit sa desfiinteze sclavia, intarind puterea federala. guvernului si modernizarea economiei SUA.

Lincoln este amintit ca un martir si un erou national pentru conducerea sa din timpul razboiului si pentru eforturile sale de a pastra Uniunea si de a aboli sclavia. Lincoln este adesea clasat in sondajele populare si academice drept cel mai mare presedinte din istoria Americii.

7. Franklin Roosevelt 

Franklin Roosevelt a fost un om de stat si politician american care a fost cel de-al 32-lea presedinte al Statelor Unite. Roosevelt a condus guvernul federal in cea mai mare parte a Marii Depresiuni, implementand New Deal ca raspuns la cea mai grava criza economica din istoria Americii. 

In 1940, a candidat cu succes pentru realege, devenind singurul presedinte american care a servit mai mult de doua mandate. Al treilea si al patrulea mandat au fost dominate de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Cu toate acestea, clasamentele istorice il plaseaza in mod constant drept unul dintre cei mai mari presedinti americani.

8. Barack Obama 

Barack Obama a fost primul presedinte afro-american. El a fost cel de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite pentru doua mandate consecutive. Actiunile pe primul termen ale lui Obama au abordat criza financiara globala. In al doilea mandat, Obama a luat masuri pentru combaterea schimbarilor climatice, semnand un acord international major privind clima si un ordin executiv pentru limitarea emisiilor de carbon. 

In timpul mandatului lui Obama ca presedinte, reputatia Statelor Unite in strainatate, precum si economia americana s-au imbunatatit semnificativ. In afara politicii, Obama a publicat trei carti de succes: Dreams from My Father , The Audacity of Hope si A Promised Land

9. John F. Kennedy 

John F. Kennedy a fost un politician american care a fost cel de-al 35-lea presedinte al Statelor Unite din 1961 pana la asasinarea sa in 1963. A fost cea mai tanara persoana care a preluat presedintia prin alegeri si cel mai tanar presedinte la sfarsitul mandatului sau. 

Kennedy a servit in apogeul Razboiului Rece, iar cea mai mare parte a politicii sale externe a vizat relatiile cu Uniunea Sovietica si Cuba. Dupa moartea lui Kennedy, Congresul a adoptat multe dintre propunerile sale, inclusiv Legea privind drepturile civile din 1964 si Actul privind veniturile din 1964. Kennedy ocupa locul inalt in sondajele presedintilor americani cu istorici si publicul larg. 

10. Margaret Thatcher

Margaret Thatcher a fost prima femeie prim-ministru britanic si cea mai longeviva din secolul al XX-lea. In calitate de prim-ministru, ea a implementat politici economice care au devenit cunoscute sub numele de thatcherism. Un jurnalist sovietic a numit-o Doamna de Fier , o porecla care a devenit asociata cu politica si stilul ei de conducere fara compromisuri.

Figura polarizanta in politica britanica, Thatcher este privita favorabil in clasamentele istorice si in opinia publica a prim-ministrilor britanici. Mandatul ei a constituit o realiniere catre politicile neoliberale din Marea Britanie, iar mostenirea complicata atribuita thatcherismului a fost dezbatuta in secolul XXI.

11. Vladimir Putin

Vladimir Putin este un politician rus si fost ofiter de informatii care serveste ca actual presedinte al Rusiei. Putin este cel mai longeviv presedinte rus. 

In timpul primului mandat de presedinte al lui Putin, economia Rusiei a crescut in medie cu sapte la suta pe an, dupa reformele economice si o crestere de cinci ori a pretului petrolului si gazelor. Putin a condus Rusia si in timpul unui razboi impotriva separatistilor ceceni, restabilind controlul federal asupra regiunii. In prezent, sub conducerea lui Putin, Rusia a suferit o retragere democratica. Cititi mai multe despre Top 15 cei mai celebri oameni rusi. 

12. Hillary Clinton

Hillary Clinton este un politician american care a fost cel de-al 67-lea secretar de stat al Statelor Unite sub presedintele Barack Obama. Hillary a fost, de asemenea, prima doamna a Statelor Unite, ca sotie a presedintelui Bill Clinton.

Membra a Partidului Democrat, ea a fost nominalizata de partid pentru functia de presedinte la alegerile prezidentiale din 2016, devenind prima femeie care a castigat o nominalizare prezidentiala de catre un partid politic important din SUA. Clinton a castigat votul popular, dar a pierdut votul Colegiului Electoral, pierzand astfel alegerile in fata lui Donald Trump. In prezent, Hillary lucreaza la facultatea Scolii de Afaceri Internationale si Publice de la Universitatea Columbia.

13. Benito Mussolini

Benito Mussolini a fost un dictator si jurnalist italian care a fondat si a condus Partidul National Fascist. A fost prim-ministru al Italiei de la Marsul asupra Romei din 1922 pana la depunerea sa in 1943. 

Ca dictator al Italiei si principal fondator al fascismului, Mussolini a inspirat si sustinut raspandirea internationala a miscarilor fasciste in perioada interbelica.

14. Indira Gandhi 

Indira Gandhi a fost un politician si o femeie de stat indiana care a fost al treilea prim-ministru al Indiei. Ea a fost singura femeie prim-ministru din India si o figura centrala in politica indiana in calitate de lider al Congresului National Indian. Ea a fost a treia femeie cu cea mai mare vechime in functia de sef al guvernului din lume.

In calitate de prim-ministru, Gandhi era cunoscuta pentru intransigenta sa politica si pentru centralizarea puterii fara precedent. Sustinatorii ei citeaza conducerea ei in timpul victoriilor asupra rivalilor geopolitici China si Pakistan, Revolutia Verde, o economie in crestere la inceputul anilor 1980 si campania ei impotriva saraciei care a facut-o sa fie cunoscuta drept Mama Indira printre clasele sarace si rurale ale tarii .

15. Vladimir Lenin

Vladimir Lenin a fost primul si sef fondator al guvernului Rusiei Sovietice din 1917 pana in 1924 si al Uniunii Sovietice din 1922 pana in 1924. Sub administratia sa, Rusia, si mai tarziu Uniunea Sovietica, a devenit un stat socialist cu partid unic, guvernat de Partidul Comunist. 

Marxist din punct de vedere ideologic, dezvoltarea sa a ideologiei este cunoscuta sub numele de leninism. Lenin este privit de sustinatorii sai ca un campion al socialismului si al clasei muncitoare cu politici progresiste care au institutionalizat alfabetizarea universala, asistenta medicala universala si egalitatea in drepturi pentru femei.

16. Imparatul Hirohito 

Imparatul Hirohito a fost al 124-lea imparat al Japoniei, a domnit din 1926 pana la moartea sa in 1989. Pana in 1979, Hirohito era singurul monarh din lume cu titlul de Imparat . El a fost cel mai longeviv imparat japonez istoric si unul dintre cei mai longeviv monarhi din lume.

El a fost seful statului in conformitate cu Constitutia Meiji in timpul expansiunii imperiale a Japoniei, militarizarii si implicarii in al Doilea Razboi Mondial. Japonia a purtat un razboi in toata Asia in anii 1930 si 1940 in numele lui Hirohito, care era venerat ca un zeu. In 1946, sub presiunea Aliatilor, imparatul a renuntat oficial la divinitatea sa. Constitutia Japoniei din 1947 a declarat ca imparatul este un simbol al statului.

17. Regina Elisabeta I

Regina Elisabeta I a fost regina Angliei si Irlandei din 1558 pana la moartea ei in 1603. Elisabeta a fost ultimul monarh al Casei Tudor. La guvernare, Elizabeth era mai moderata decat fusesera tatal si fratii ei. Pe masura ce a crescut, Elisabeta a devenit celebrata pentru virginitatea ei. In jurul ei a crescut un cult al personalitatii, care a fost celebrat in portretele, concursurile si literatura zilei.

Domnia Elisabetei a devenit cunoscuta ca epoca elisabetana. Perioada este renumita pentru inflorirea dramaturgiei engleze, condusa de dramaturgi precum William Shakespeare si Christopher Marlowe, pentru priceperea aventurierii maritim englezi, precum Francis Drake si Walter Raleigh, si pentru infrangerea Armadei Spaniole. Cititi mai multe despre 15 cele mai faimoase regine din istorie. 

18. Deng Xiaoping

Deng Xiaoping a fost un revolutionar si om de stat chinez care a servit ca lider suprem al Republicii Populare Chineze intre 1978 si 1989. Deng a ajuns treptat la puterea suprema si a condus China printr-o serie de reforme de amploare in economia de piata, castigandu-i reputatia ca arhitectul Chinei moderne.

Reformele efectuate de Deng si aliatii sai au indepartat treptat China de o economie planificata si de ideologiile maoiste, au deschis-o investitiilor si tehnologiei straine si au introdus pe piata globala vasta sa forta de munca, ridicand astfel un miliard de oameni din saracie si transformand-o din saracie. China intr-una dintre economiile cu cea mai rapida crestere din lume.

19. Sun Yat-sen 

Sun Yat-sen a fost un filozof politic chinez care a fost primul presedinte provizoriu al Republicii Chineze. El este numit Tatal Natiunii in Republica Chineza de astazi. Sun este considerat a fi unul dintre cei mai mari si mai importanti lideri ai Chinei moderne. 

Mostenirea principala a lui Sun este filosofia sa politica cunoscuta sub numele de Cele Trei Principii ale Poporului. Cele trei principii sunt adesea traduse si rezumate ca nationalism, democratie si bunastare. Principiile apar si in prima linie a imnului national al Republicii Chineze.

  20. Iulius Cezar

Iulius Cezar a fost un general si om de stat roman. El a jucat un rol esential in evenimentele care au dus la disparitia Republicii Romane si la ascensiunea Imperiului Roman. Dupa ce si-a asumat controlul asupra guvernului, Cezar a inceput un program de reforme sociale si guvernamentale. Caesar a aparut frecvent in lucrari literare si artistice, iar filosofia sa politica, cunoscuta sub numele de cezarism, i-a inspirat pe politicieni in epoca moderna. 

21. Imparatul Meiji

Imparatul Meiji a fost al 122-lea imparat al Japoniei, conform ordinii traditionale de succesiune. Domnind de la 13 februarie 1867 pana la moartea sa, el a fost primul monarh al Imperiului Japoniei si a prezidat epoca Meiji. 

Domnia lui este asociata cu Restaurarea Meiji, o serie de schimbari rapide care au fost martorii transformarii Japoniei dintr-un stat feudal izolationist intr-o putere mondiala industrializata.

22. Ecaterina cea Mare

Ecaterina cea Mare a fost imparateasa domnitoare a Rusiei intre 1762 si 1796. A ajuns la putere dupa ce si-a rasturnat sotul, Petru al III-lea.

Sub domnia ei indelungata, inspirata de ideile iluminismului, Rusia a cunoscut o renastere a culturii si stiintelor, care a dus la intemeierea multor orase noi, universitati si teatre, impreuna cu imigrarea pe scara larga din restul Europei si din Europa. recunoasterea Rusiei ca una dintre marile puteri ale Europei.

23. Haile Selassie

Haile Selassie este considerata pe scara larga o figura definitorie in istoria moderna a Etiopiei si figura cheie a Rastafari, o miscare religioasa din Jamaica care a aparut la scurt timp dupa ce a devenit imparat in anii 1930.

Haile Selassie a incercat sa modernizeze tara printr-o serie de reforme politice si sociale, inclusiv introducerea constitutiei din 1931, prima sa constitutie scrisa si abolirea sclaviei. Parerile internationaliste ale lui Haile Selassie au condus la Etiopia sa devina membru fondator al Natiunilor Unite.

24. Queen Elizabeth II 

Regina Elisabeta a II-a a fost regina Regatului Unit si a altor taramuri ale Commonwealth-ului de la 6 februarie 1952 pana la moartea ei in 2022. 

Ea a fost regina a 32 de state suverane de-a lungul vietii si a ramas monarhul a 15 taramuri pana la moartea ei. Domnia ei de peste 70 de ani este cea mai lunga dintre orice monarh britanic si cea mai lunga domnie verificata a oricarei femei sef de stat din istorie. Cititi mai multe despre Top 10 fapte remarcabile despre Regina Elisabeta a II-a a Angliei. 

25. Kim Jong-un 

Kim Jong-un este un politician nord-coreean care este liderul suprem al Coreei de Nord din 2011. Kim Jong Un este primul lider al Coreei de Nord care s-a nascut in tara dupa infiintare. El a fost si succesorul tatalui si bunicului sau.

Kim conduce Coreea de Nord ca o dictatura, iar conducerea sa a urmat acelasi cult al personalitatii ca si tatal si bunicul sau. Kim a extins programul de arme nucleare al tarii, ceea ce a dus la tensiuni sporite cu Statele Unite si Coreea de Sud, precum si cu China. 

26. Jomo Kenyatta 

Jomo Kenyatta a fost un politician kenyan care a guvernat Kenya ca prim-ministru din 1963 pana in 1964 si apoi ca prim presedinte din 1964 pana la moartea sa in 1978. A fost primul presedinte al tarii si a jucat un rol semnificativ in transformarea Keniei dintr-o colonie. a Imperiului Britanic intr-o republica independenta.

In timpul presedintiei sale, i s-a acordat titlul onorific de Mzee si laudat ca Tatal Natiunii, asigurand sprijin atat din partea majoritatii negre, cat si a minoritatii albe prin mesajul sau de reconciliere.

27. Lee Kuan Yew 

Lee Kuan Yew a fost un om de stat din Singapore care a servit ca prim-ministru fondator al Singapore intre 1959 si 1990. Lee a fost recunoscut pe scara larga ca parintele fondator al Singapore pentru conducerea sa in transformarea unei tari nedezvoltate intr-o tara dezvoltata. 

Cu un control parlamentar coplesitor la fiecare alegere generala, Lee a supravegheat transformarea Singapore intr-o tara dezvoltata cu o economie cu venituri mari in cadrul mandatului sau de premier. In acest proces, el a creat un guvern si un serviciu public foarte eficient, anticoruptie. 

28. Kwame Nkrumah 

Kwame Nkrumah a fost un politician din Ghana. A fost primul prim-ministru si presedinte al Ghanei, dupa ce a condus Coasta de Aur la independenta fata de Marea Britanie in 1957. Un sustinator influent al panafricanismului, Nkrumah a fost membru fondator al Organizatiei Unitatii Africane.

Administratia sa a fost in primul rand socialista, precum si nationalista. A finantat proiecte nationale industriale si energetice, a dezvoltat un sistem national de educatie puternic si a promovat o cultura panafricanista. Sub Nkrumah, Ghana a jucat un rol principal in relatiile internationale africane in timpul perioadei de decolonizare.

29. Fidel Castro

Fidel Castro a fost un revolutionar si politician cubanez care a fost liderul Cubei din 1959 pana in 2011, fiind prim-ministru al Cubei din 1959 pana in 1976 si presedinte din 1976 pana in 2008. Sub administratia sa, Cuba a devenit un stat comunist cu un partid; industria si afacerile au fost nationalizate, iar reformele socialiste au fost implementate in intreaga societate.

Cel mai longeviv sef de stat non-regal din secolele 20 si 21, Castro a polarizat opinia in intreaga lume. Sustinatorii sai il considera un campion al socialismului si anti-imperialismului al carui guvern revolutionar a avansat dreptatea economica si sociala, asigurand in acelasi timp independenta Cubei.

 30. Regina Victoria

Regina Victoria a fost regina Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei din 20 iunie 1837 pana la moartea ei in 1901. Domnia ei de 63 de ani este cunoscuta ca epoca victoriana si a fost mai lunga decat oricare dintre predecesorii ei. 

A fost o perioada de schimbari industriale, politice, stiintifice si militare in Regatul Unit si a fost marcata de o mare expansiune a Imperiului Britanic. In 1876, parlamentul britanic a votat pentru a-i acorda titlul suplimentar de imparateasa a Indiei.

31. Ludovic al XIV-lea 

Ludovic al XIV-lea a fost rege al Frantei din 1643 pana la moartea sa in 1715. Desi Franta lui Ludovic al XIV-lea a fost emblematica pentru Epoca Absolutismului in Europa, regele s-a inconjurat de o varietate de personalitati politice, militare si culturale semnificative. 

In timpul lungii domnii a lui Ludovic, Franta a aparut ca putere europeana de varf si si-a afirmat in mod regulat puterea militara. Realizarile semnificative din timpul domniei lui Ludovic al XV-lea includ constructia Canal du Midi, patronajul artistilor si infiintarea Academiei Franceze de Stiinte.

32. Regina Nefertiti

Regina Nefertiti a fost o regina a dinastiei a XVIII-a a Egiptului Antic, marea sotie regala a faraonului Akhenaton. Impreuna cu sotul ei, ea a domnit in ceea ce a fost, probabil, cea mai bogata perioada din istoria Egiptului antic.  

Nefertiti si sotul ei erau cunoscuti pentru revizuirea lor radicala a politicii religioase de stat, in care au promovat cea mai veche forma cunoscuta de monoteism, Atenismul, centrata pe discul solar si legatura sa directa cu casa regala. A fost facuta celebra prin bustul ei, aflat acum la Neues Museum din Berlin. Cititi mai multe despre 15 cele mai faimoase femei africane care au schimbat lumea. 

33. Marcus Aurelius

Marcus Aurelius a fost un imparat roman intre 161 si 180 d.Hr. si un filozof stoic. A fost membru al dinastiei Nerva-Antonine, ultimul dintre conducatori cunoscuti, dar mai tarziu, ca cei cinci imparati buni si ultimul imparat al Pax Romana, o epoca de relativa pace, calm si stabilitate pentru Imperiul Roman de durata. din 27 i.Hr. pana in 180 d.Hr. A servit ca consul roman in 140, 145 si 161.

34. Hugo Chavez

Hugo Chavez a fost un politician si ofiter militar venezuelean care a fost presedinte al Venezuelei din 1999 pana la moartea sa in 2013. Pe spectrul politic, Chavez este considerat unul dintre cei mai influenti politicieni din istoria moderna a Venezuelei si Americii Latine. 

Chavez si-a descris politicile drept anti-imperialiste, fiind un adversar proeminent al politicii externe a Statelor Unite, precum si un critic vocal al neoliberalismului si al capitalismului laissez-faire. El s-a descris drept marxist.

35. Simon Bolivar

Simon Bolivar a fost un lider militar si politic venezuelean care a condus ceea ce sunt in prezent tarile Columbia, Venezuela, Ecuador, Peru, Panama si Bolivia la independenta fata de Imperiul Spaniol. El este cunoscut colocvial ca Eliberatorul Americii.

Mostenirea sa este diversa si de anvergura in America Latina si nu numai. El este considerat un erou si o icoana nationala si culturala in toata America Latina; natiunile din Bolivia si Venezuela sunt numite dupa el si a fost comemorat in intreaga lume sub forma de arta publica sau nume de strazi si in cultura populara.

36. Jose de San Martin

Jose de San Martin a fost un general argentinian si liderul principal al partilor sudice si centrale ale luptei de succes a Americii de Sud pentru independenta fata de Imperiul Spaniol, care a servit ca Protector al Peruului. 

San Martin este considerat un erou national al Argentinei, Chile si Peru, un mare comandant militar si unul dintre eliberatorii Americii de Sud spaniole. Ordinul Eliberatorului General San Martin, creat in cinstea sa, este cea mai inalta decoratie conferita de guvernul argentinian.

37. Imparatul Constantin

Imparatul Constantin a fost imparat roman intre 306 si 337 d.Hr. A fost primul imparat care s-a convertit la crestinism. La ascensiunea sa, Constantin a pus in aplicare numeroase reforme pentru a intari imperiul. El a restructurat guvernul, separand autoritatile civile de cele militare.

Epoca lui Constantin a marcat o epoca distincta in istoria Imperiului Roman si un moment esential in tranzitia de la antichitatea clasica la Evul Mediu. El este venerat ca un sfant in crestinismul rasaritean si a facut multe pentru a impinge crestinismul spre curentul principal al culturii romane. Cititi mai multe despre cei mai populari imparati romani. 

38. Eva Peron

Eva Peron a fost un politician, activist si filantrop argentinian care a servit ca prima doamna a Argentinei din iunie 1946 pana la moartea ei in iulie 1952, ca sotie a presedintelui argentinian Juan Domingo Peron.

Eva Peron a primit titlul de lider spiritual al natiunii de catre Congresul argentinian. Ea a primit o inmormantare de stat la moartea ei, o prerogativa rezervata in general sefilor de stat. Cristina Fernandez de Kirchner, a doua femeie presedinte a Argentinei, sustine ca femeile din generatia ei au o datorie fata de Eva pentru exemplul ei de pasiune si combativitate. 

39. Regele Solomon 

Regele Solomon a fost monarhul vechiului Israel si fiul si succesorul regelui David. Regele Solomon era considerat cel mai intelept om care a trait vreodata pe pamant. Solomon este, de asemenea, descris ca bogat si puternic in Biblie.

Biblia spune ca Solomon a construit Primul Templu din Ierusalim. Dupa terminarea templului, Solomon este descris in naratiunea biblica ca ridicand multe alte cladiri importante in Ierusalim. Crestinismul a acceptat in mod traditional existenta istorica a lui Solomon.

40. Ioana d’Arc

Ioana d’Arc este o sfanta patrona a Frantei, onorata ca aparatoare a natiunii franceze pentru rolul sau in asediul Orleansului si pentru insistenta ei asupra incoronarii lui Carol al VII-lea al Frantei in timpul razboiului de o suta de ani. Pretinzand ca actioneaza sub indrumarea divina, ea a devenit un lider militar care a depasit rolurile de gen si a castigat recunoasterea ca salvator al Frantei.  

In 1920, Ioana d’Arc a fost canonizata de Biserica Romano-Catolica si, doi ani mai tarziu, a fost declarata unul dintre sfintii patroni ai Frantei. Ea este portretizata in numeroase lucrari culturale, inclusiv literatura, muzica, picturi, sculpturi si teatru.

41. Augustus Cezar 

Augustus Caesar a fost fondatorul Imperiului Roman; el a domnit ca primul imparat roman din anul 27 i.Hr. pana la moartea sa in anul 14 d.Hr. Domnia lui Augustus a initiat un cult imperial, precum si o era asociata cu pacea imperiala, Pax Romana sau Pax Augusta.

Acest lucru a insemnat ca lumea romana a fost in mare parte libera de conflicte armate, in afara de razboaiele expansioniste si de Anul celor Patru Imparati. Sistemul principat de conducere imperiala stabilit de Augustus a durat pana la criza secolului al treilea. Cititi mai multe Fapte senzationale despre Augustus. 

42. Otto von Bismarck 

Otto von Bismarck a fost un om de stat si diplomat german. Ca parte a manevrelor sale politice interne, Bismarck a creat primul stat social din lumea moderna, cu scopul de a-si submina oponentii socialisti.

Bismarck este cel mai bine amintit pentru rolul sau in unificarea Germaniei. In calitate de sef al Prusiei si mai tarziu al Germaniei, Bismarck poseda nu numai o viziune nationala si internationala pe termen lung, ci si capacitatea pe termen scurt de a jongla cu evolutii complexe. Istoricii il lauda ca pe un vizionar care a jucat un rol esential in unirea Germaniei si mentinerea pacii in Europa printr-o diplomatie priceputa.

43. Suleiman Magnificul

Suleiman Magnificul a fost al zecelea si cel mai longeviv sultan al Imperiului Otoman din 1520 pana la moartea sa in 1566. Sub administratia sa, Imperiul Otoman a condus peste cel putin 25 de milioane de oameni.

La carma unui imperiu in expansiune, Suleiman a instituit personal schimbari judiciare majore legate de societate, educatie, fiscalitate si dreptul penal. In deceniile de dupa Suleiman, imperiul a inceput sa experimenteze schimbari politice, institutionale si economice semnificative, un fenomen denumit adesea Transformarea Imperiului Otoman.

44. Pope John Paul II

Papa Ioan Paul al II-lea a fost seful Bisericii Catolice si suveran al statului Vatican din 1978 pana la moartea sa in 2005. Mai tarziu a fost canonizat ca Papa Sfantul Ioan Paul al II-lea. 

Sub Ioan Paul al II-lea, au fost elaborate si puse in vigoare cele mai importante doua constitutii ale Bisericii Catolice contemporane: Codul de Drept Canonic care, printre multe alte inovatii, a inceput efortul de a reduce abuzul sexual in Biserica Catolica si Catehismul Biserica Catolica, printre caracteristicile sale, explicand si clarificand pozitia Bisericii asupra homosexualitatii. Cititi mai multe Fapte interesante despre Papa Ioan Paul al II-lea. 

45. Shah Jahan

Shah Jahan a fost al cincilea imparat musulman al Imperiului Mughal, domnind din ianuarie 1628 pana in iulie 1658. Sub domnia sa, Mughals au atins apogeul realizarilor lor arhitecturale si gloriei culturale.

Domnia sa este cunoscuta pentru eliminarea politicilor liberale initiate de predecesorul sau Akbar. In timpul lui Shah Jahan, miscarile de renastere islamica precum Naqsbandi au inceput sa modeleze politicile Mughal.

46. ​​Regina Isabella I

Regina Isabella I a fost regina Castiliei din 1474 pana la moartea ei in 1504. Ea a fost si regina Aragonului din 1479 pana la moartea ei ca sotie a regelui Ferdinand al II-lea. Dupa o lupta pentru revendicarea tronului, Isabella a reorganizat sistemul guvernamental, a redus rata criminalitatii si a eliberat regatul de datorii pe care fratele ei vitreg, regele Henric al IV-lea, o lasase in urma. 

Impreuna cu sotul ei, Isabella a primit titlul de Monarh Catolic de catre Papa spaniol Alexandru al VI-lea si a fost recunoscuta in 1974 ca Slujitor al lui Dumnezeu de catre Biserica Catolica.

47. Alexandru cel Mare

Alexandru cel Mare a fost un rege al anticului regat grec al Macedoniei.[a] El l-a succedat la tron ​​pe tatal sau Filip al II-lea in anul 336 i.Hr., la varsta de 20 de ani, si si-a petrecut majoritatea anilor de conducere conducand o campanie militara indelungata in Asia de Vest si Egipt. 

Pana la varsta de 30 de ani, Alexandru crease unul dintre cele mai mari imperii din istorie, care se intindea din Grecia pana in nord-vestul Indiei. A fost neinvins in lupta si este considerat unul dintre cei mai mari si mai de succes comandanti militari din istorie. Cititi suplimentare Top 10 fapte despre Alexandru cel Mare. 

48. Tutankamon

Tutankhamon a fost antepenultimul faraon al dinastiei a XVIII-a a Egiptului antic. El a fost cel mai sfarsit descendent faraonic al unei linii de sange monarhice extinse, deoarece mostenirea sa regala cuprinde multe generatii, cuprinzand dinastia si probabil mai in urma. 

Tutankhamon a urcat pe tron ​​in jurul varstei de noua ani si a domnit pana la moartea sa in jurul varstei de nouasprezece ani. Cea mai semnificativa actiune a domniei sale este contracararea schimbarilor politico-religioase puse in aplicare de predecesorul sau, Akhenaton, in timpul perioadei Amarna: el a restaurat forma traditionala politeista a religiei egiptene antice, anuland schimbarea religioasa cunoscuta sub numele de Atenism si a indepartat curtea regala de Capitala lui Akhenaton, Amarna.

49. Ivan cel Groaznic

Ivan cel Groaznic a fost Mare Print al Moscovei si Suveran al intregii Rusii din 1533 si primul tar incoronat al intregii Rusii din 1547 pana la moartea sa in 1584. In primii ani ai domniei sale, Ivan a domnit impreuna cu Consiliul Ales si a infiintat Zemsky. Sobor, o noua adunare. 

Ivan a revizuit, de asemenea, codul juridic si a introdus reforme, inclusiv elemente de autoguvernare locala, precum si infiintarea primei armate permanente ruse, streltsy. Ivan a cucerit hanatele Kazan si Astrahan si a extins semnificativ teritoriul Rusiei. 

50. Genghis Han 

Genghis Khan a fost fondatorul si primul khagan al Imperiului Mongol, care a devenit mai tarziu cel mai mare imperiu terestru contiguu din istorie. Dupa ce si-a petrecut cea mai mare parte a vietii unind triburile mongole, el a lansat o serie de campanii militare care au cucerit mari parti din China si Asia Centrala.

Genghis a codificat, de asemenea, sistemul juridic mongol, a promovat toleranta religioasa si a incurajat comertul pan-eurasiatic prin Pax Mongolica. El este venerat si onorat in Mongolia actuala ca simbol al identitatii nationale si o figura centrala a culturii mongole.

In concluzie, acesti lideri mondiali au demonstrat o conducere exemplara asupra teritoriilor lor si asupra lumii in general. Unele dintre ideologiile si scolile lor de gandire au fost transmise generatii dupa si sunt inca exercitate pentru a guverna state si natiuni pana in prezent. Mostenirea lor le supravietuieste, iar stilurile lor de conducere si povestile sunt spuse larg si departe, ca exemple pentru actuala generatie de lideri si pentru cei care vor veni.