Decolare dificila pentru Lightyear. Filmul de animatie Pixar despre originile lui Buzz Lightyear, exploratorul interplanetar din Toy Story, a devenit campul de lupta pentru drepturile LGTBI. Dupa ce a provocat o revolutie interna la Disney, filmul adauga o noua controversa la cateva zile dupa premiera sa mondiala, vineri, 17 iunie.

Cenzura va impiedica ca unul dintre cele mai asteptate filme ale verii sa fie vazut in tari din Orientul Mijlociu precum Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Kuweit si in cateva tari asiatice, precum Malaezia. Interdictia raspunde unei secvente in care Alisha, un explorator casatorit cu o femeie, isi saruta partenerul pe gura.

Directorii Disney, compania care detine Pixar din 2006, au cerut sa taie aceasta secventa in revizuirea casetei. Acest lucru a starnit un scandal in cadrul gigantului de divertisment in martie. Sute de angajati au denuntat cenzura intr-o scrisoare, ca parte a unei strategii care a incercat sa determine conducerea companiei sa lase caldusii si sa isi ridice vocea impotriva a ceea ce ei considera o lege discriminatorie in Florida, unde Disney detine sase parcuri tematice. Aceasta masura, promovata de republicani, interzice predarea in scoli despre problemele de gen si homosexualitate elevilor mai tineri.

Angajatii au cerut companiei lor sa riposteze in Florida. „Noi, cei de la Pixar, am vazut povesti frumoase, pline de personaje diverse, revenite de la verificarea corporativa Disney intr-o versiune prabusita a ceea ce au fost”, se spune in textul adresat lui Bob Chapek, CEO. A incercat sa manevreze pentru a reduce prejudiciul si a promis angajatilor sai ca ii vor apara vocea. Astfel, una dintre primele actiuni a fost reintroducerea originii secvente a controversei in filmul regizat de Angus Maclane. „Este greu sa nu fii frustrat ca acest lucru este inca in dezbatere, ca este o stire. Cred ca scopul este ca noi sa ajungem intr-un punct in care aceasta este norma, unde acesta nu este un teritoriu neexplorat, unde acesta este ceea ce este…”, a declarat Chris Evans, care ofera vocea lui Buzz, la avanpremiera de la Londra. .

Cu toate acestea, aceasta nu este norma in multe dintre pietele in care Pixar intentioneaza sa lanseze Lightyear. Acesta este primul film pe care studioul de animatie il deschide in cinematografe in doi ani dupa ce Soul, Luca si Red au fost prezentate in streaming. Noua lansare a sagai care a inceput acum 27 de ani vine intr-un moment in care studiourile testeaza raspunsul publicului in cinematografe dupa lovirea pandemiei. Momentan sunt semne promitatoare ca a fost trezit apetitul pentru a reveni la cinema, asa cum a aratat partea a doua a Top Gun.

La Hollywood este obisnuit ca studiourile sa faca tot posibilul pentru a ocoli sistemele de cenzura ale diferitelor piete din lume in lupta pentru a obtine un box office mai mare. Pixar nu a supus noua transa cenzurii din Arabia Saudita, stiind ca nu va primi aprobarea. Potrivit Variety, surpriza a venit in Emirates, care a dat un da initial si acum a refuzat sa o duca pe cele 200 de ecrane. Intr-un tweet, organismul care reglementeaza continutul din acel teritoriu a asigurat ca filmul nu a obtinut licenta pentru a fi proiectat pentru ca „incalca standardele tarii”, fara a oferi mai multe detalii. Cenzorii au impiedicat deja lansarea unor filme Marvel recente, precum Doctor Strange in the Multiverse of Madness sau The Eternals.

In total, sunt 14 tari care i-au pus veto, printre care Indonezia, Egiptul sau Libanul, pe langa cele mentionate. In multe dintre acestea, homosexualitatea este considerata o crima. Lansarea in China, una dintre cele mai mari piete de film, este in aer. Cenzorii chinezi sunt printre cei mai stricti din lume. Ei cer adesea reduceri sau modificari ale studiilor pentru a evita subiectele interzise, ​​cum ar fi homosexualitatea, referirile la independenta Taiwanului sau critica la adresa regimului. Studiourile cedeaza adesea pentru a proteja box office-ul.

In cazul Lightyear, compania de productie a raportat ca nu a primit inca un raspuns definitiv de la Beijing. „Nu vom taia nimic, mai ales ceva la fel de important ca relatia iubitoare si inspiratoare care ii arata lui Buzz ceea ce rateaza prin deciziile pe care le ia, asa ca nu va fi taiat”, a declarat producatorul Galyn Susman pentru Reuters.

Dupa criza provocata de Lightyear in Statele Unite, este putin probabil ca Disney sa cedeze in fata cenzorilor chinezi sau altor cenzori locali. Compania a refuzat deja sa modifice filmul pentru autoritatile malaeziene, care sugerasera aventura spatiala asemanatoare Star Trek, in care o echipa de piloti si exploratori viziteaza planete, au incalcat politicile privind „homosexualitatea si sexul nenatural”. Aceleasi motive au impiedicat lansarea in tara a filmului biopic cu Elton John, Rocket Man.

De la Pixar este trimis un mesaj de liniste. In ciuda amplorii pietei asiatice, box office-ul chinez a reprezentat doar 3% din colectia mondiala a Toy Story 4, care a depasit un miliard de dolari (947 de milioane de euro). Primele recenzii ale lui Lightyear au primit-o cu caldura. Poate ca cea mai amintita batalie a lui este cea pe care a dat-o impotriva cenzurii in mai multe tari din lume.