1. Familia lui Napoleon era mai mult italiana decat franceza.

Napoleone di Buonaparte s-a nascut in Corsica la 15 august 1769, la doar 15 luni dupa ce Franta cumparase insula de la orasul-stat italian Genova. La fel ca multi corsici, parintii sai, Carlo Maria di Buonaparte si Letizia Ramolino, s-au opus atat guvernarii genoveze, cat si franceze. Dar cand francezii au coplesit rapid luptatorii de rezistenta locali, Carlo a inceput sa colaboreze cu ei.

La varsta de 9 ani, Napoleone, supranumit Nabulio, a fost trimis la scoala in Franta continentala, unde a invatat sa vorbeasca fluent franceza. Totusi, nu si-a pierdut niciodata accentul corsican si se presupune ca a fost batjocorit pentru asta de colegii sai de clasa si, mai tarziu, de soldatii aflati sub comanda lui.

In adolescenta, Napoleone a visat la o Corsica independenta, scriind despre „dominatia franceza nedreapta” si despre „conationalii sai legati in lanturi”. El si-a schimbat treptat gandirea dupa izbucnirea Revolutiei Franceze din 1789, iar o ultima intrerupere a avut loc atunci cand luptele politice interne au fortat familia sa sa fuga in graba din Corsica in 1793.

Trei ani mai tarziu, dupa prima casatorie cu Josephine de Beauharnais, s-a facut sa sune mai francez, eliminand al doilea „e” din prenumele sau si „u” din numele de familie.

2. Napoleon a fost arestat pentru tradare dupa „Domnia Terorii”.

In primele etape ale Revolutiei Franceze, Napoleon s-a asociat cu iacobinii, un grup politic care in 1793 si 1794 a implementat o „Domnie a Terorii” violenta impotriva oponentilor perceputi – o miscare motivata mai mult de oportunism decat de ideologie. La sfarsitul anului 1793, el a jucat un rol cheie in capturarea orasului Toulon de la fortele britanice si regaliste, dupa care Augustin Robespierre – fratele lui Maximilien Robespierre, liderul de facto al Frantei in timpul „Domniei Terorii” – l-a descris ca avand „ merit transcendent.”

Desi au fost benefice pentru scurt timp pentru avansarea in cariera, astfel de legaturi cu Robespierre s-au dovedit costisitoare odata ce au fost rasturnati in iulie 1794 si trimisi la ghilotina. Napoleon, unul, a fost arestat sub suspiciunea de tradare la intoarcerea dintr-o misiune diplomatica la Genova. Spre norocul lui, a fost eliberat in doua saptamani si la scurt timp dupa aceea si-a recastigat pozitia in armata. Apoi a ajutat la respingerea unui atac regalist asupra Parisului inainte de a conduce o cucerire de succes a nordului Italiei, care l-a transformat intr-una dintre cele mai proeminente figuri din Franta.

3. Napoleon a ajuns la putere printr-o lovitura de stat.

Loviturile de stat au fost obisnuite in timpul Revolutiei Franceze, ultima dintre care a avut loc prin amabilitatea lui Napoleon, care s-a intors dintr-o campanie militara egipteana in octombrie 1799 hotarat sa preia puterea. Curand a aparut un complot care implica un numar de conspiratori la nivel inalt, care au oferit o fatada a legalitatii cand, pe 9 noiembrie, Napoleon a proiectat prabusirea Directorului de cinci membri care conducea tara.

„Ce ai facut cu Franta pe care am lasat-o intr-o stare atat de stralucitoare?” striga el in afara sediului guvernului. „Ti-am lasat pacea, am gasit razboiul! Ti-am lasat victorii, gasesc infrangerea!” O zi mai tarziu, in legislatura a izbucnit o cearta intre sustinatorii si adversarii lui Napoleon, pana cand trupele au intrat si au curatat cladirea. S-a infiintat apoi un nou guvern cu trei consuli: Napoleon, care in calitate de prim consul a fost de departe cel mai puternic, si doi fosti directori care au fost implicati in complotul de lovitura de stat.

In 1802, Napoleon a devenit primul consul pe viata, iar in 1804, la varsta de 35 de ani, s-a incoronat imparat.

4. Napoleon si papa au avut o cearta amara.

In 1791, Papa Pius al VI-lea a condamnat public guvernul revolutionar al Frantei pentru ca, printre altele, le-a garantat cetatenilor libertatea de religie si a confiscat proprietatea bisericii. Aceasta dusmanie reciproca a ramas in timpul incursiunii lui Napoleon in nordul Italiei in 1796 si 1797.

Ca parte a acelei campanii, Napoleon a atacat teritoriile papei, cunoscute sub numele de Statele Papale, care se intindeau pe o parte considerabila a peninsulei Italiene. In schimbul pacii, Pius al VI-lea a fost de acord sa predea pamant, bani si o comoara de arta. Cu toate acestea, francezii au mers inainte si au ocupat Roma oricum in 1798, dupa asasinarea unui general acolo.

Pius al VI-lea a fost depus si dus inapoi in Franta ca prizonier, unde a murit in august 1799. Urmatorul papa, Pius al VII-lea, a inceput initial bine cu Napoleon. Ei au semnat un concordat in 1801 care a restaurat partial statutul Bisericii Catolice, mentinand in acelasi timp libertatea religioasa.

Trei ani mai tarziu, Napoleon l-a invitat pe Pius al VII-lea la Paris pentru incoronare. Legenda spune ca, in ultima clipa, i-a smuls coroana de la papa surprins (care intentionase sa-l incoroneze imparat pe Napoleon) si i-a pus-o el insusi pe cap. Indiferent daca este strict adevarata sau nu, relatia lor s-a deteriorat din acel moment inainte, in special dupa ce Napoleon a anexat statele papale in 1809.

Pius al VII-lea a raspuns excomunicandu-l pe Napoleon, dupa care imparatul l-a rapit si pus in arest la domiciliu.

5. Armata lui Napoleon a fost decimata in Rusia fara a pierde o batalie.

Dupa preluarea puterii, Napoleon a acumulat o victorie militara dupa alta impotriva Austriei, Prusiei si altor inamici. Dar norocul sau s-a epuizat in timpul unei invazii a Rusiei din 1812, pe care a initiat-o pentru a-l pedepsi pe tarul Alexandru I pentru ca nu a respectat embargoul sau asupra comertului britanic.

Pentru campanie, Napoleon a strans aproximativ 450.000 pana la 650.000 de soldati, probabil cea mai mare armata europeana vazuta vreodata pana la acea data. In loc sa se mentina in fata unei astfel de forte coplesitoare, rusii s-au retras, incendiind orasele, culturile si podurile din calea lor. Prima batalie majora, o remiza sangeroasa, a avut loc in cele din urma la peste doua luni de la inceputul invaziei.

Rusii s-au retras apoi din nou si au permis francezilor sa ocupe Moscova — dar nu inainte de a-i da foc. Napoleon a crezut ca a castigat pana si-a dat seama ca armata sa, deja mult redusa de dezertari si de o epidemie de tifos, nu va putea supravietui iernii de acolo. El a ordonat o retragere, care in cele din urma s-a transformat intr-o ratacire din cauza vremii severe si a atacurilor constante asupra flancurilor si spatelui sau.

Pana la momentul in care armata sa a iesit din Rusia, se reducea probabil la cateva zeci de mii de oameni. Incurajati, oponentii lui Napoleon au trecut imediat la ofensiva, castigand batalia de la Leipzig din octombrie 1813 si ajungand la Paris cateva luni mai tarziu.

6. Elba nu ar fi ultimul cuvant de la el.

Conditiile exilului lui Napoleon in Elba nu erau deloc draconice. Si-a pastrat titlul de imparat si a primit suveranitatea deplina asupra insulei, care includea dreptul de a construi o mica flota si de a organiza petreceri fastuoase pentru demnitarii in vizita. „Vreau de acum incolo sa traiesc ca un judecator de pace”, a spus Napoleon.

Cu toate acestea, in martie 1815, el a debarcat pe coasta franceza cu aproximativ 1.000 de oameni si a inceput sa marsaluiasca spre Paris. Multe dintre fostele sale trupe i s-au alaturat pe drum, iar regele Ludovic al XVIII-lea a fugit. Acum revenit la conducere, Napoleon s-a pregatit sa loveasca preventiv Marea Britanie, Austria, Rusia si Prusia, doar pentru a suferi o infrangere dezastruoasa in batalia de la Waterloo.

In iunie 1815, a abdicat din nou si a fost exilat in Sfanta Elena, o insula indepartata tinuta de britanici din sudul Oceanului Atlantic. A murit acolo sase ani mai tarziu de ceea ce probabil a fost cancer de stomac.