Cautati cele mai  faimoase picturi de Eugene Delacroix ? De la Liberty Leading the People la Dante si Virgil in Hell, aceasta postare va va arata toate picturile celebre ale lui Delacroix.

Eugene Delacroix a fost un pictor francez , cel mai cunoscut pentru ca a fost pionierul si liderul miscarii romantice din secolul al XIX-lea.

Picturile sale descriu scene dramatice din istorie cu pensule indraznete si utilizarea evocatoare a culorii.

Desi catalogat drept pictor romantic, opera sa a pregatit scena atat pentru miscarea impresionista, cat si pentru cea simbolista.

Pentru o cariera care a durat cateva decenii, a reusit sa picteze peste 850 de picturi, peste 6000 de desene si diverse acuarele, care au totalizat pana la 9140 de lucrari.

Din pacate, nu toate au devenit nume cunoscute! Asadar, daca sunteti un fan al lucrarii sale, in acest articol, va voi prezenta 10 dintre cele mai faimoase picturi ale lui Eugene Delacroix, care sunt considerate pe scara larga lucrarea sa cea mai buna si de impact, care a inspirat si continua sa inspire generatii de artisti sa vino.

Cele mai faimoase 10 tablouri de Eugene Delacroix

Desi cea mai mare parte a operei sale este raspandita in intreaga lume, majoritatea picturilor din acest articol se afla in muzeul Luvru, dar puteti vedea si o mare parte din lucrarile sale in Musee Delacroix, un muzeu din Paris gazduit in vechiul sau studio care prezinta scrisori. , schite si alte picturi.

1. Libertatea conduce poporul (1830)

Dintre toate picturile lui Eugene Delacroix, Liberty Leading the People este, fara indoiala, cea mai faimoasa lucrare a sa si, fara indoiala, una dintre cele mai faimoase picturi franceze .

Pictat in 1830, infatiseaza parizienii revoltandu-se impotriva regelui Carol al X-lea in timpul Revolutiei din iulie din 1830, cu Libertatea personificata ca o femeie care tine steagul francez cu o mana si o muscheta in cealalta, in timp ce conduce un grup de oameni.

Aceasta pictura romantica infatiseaza mai degraba vointa oamenilor decat sa incerce sa portretizeze evenimente reale si, de asemenea, a mers impotriva firului miscarii neoclasice a vremii.

Guvernul francez a achizitionat tabloul dupa dezvelire si, desi s-a mutat cativa ani si chiar s-a intors la Delacroix la un moment dat, a fost in cele din urma cumparat din nou de guvernul francez (de a treia republica) in 1874 pentru muzeul Luvru si a devenit rapid o icoana pentru tara.

In prezent este expusa la muzeul Luvru din Paris si este de fapt una dintre cele mai faimoase picturi ale Luvru .

2. Masacrul de la Chios (1824)

Acest tablou izbitor infatiseaza atacul pe care fortele otomane l-au purtat pe insula greceasca Chios in 1822.

Majoritatea picturilor lui Delacroix au un impact atat de important datorita descrierii exacte a emotiilor umane, iar Masacrul de la Chios nu este diferit.

Ea arata adevarata suferinta si agonie a oamenilor din Chios in timpul acestui atac, cu unii morti, iar altii suferind si parand fara speranta.

La dezvelirea sa in Salonul de la Paris in 1824, a provocat destula agitatie datorita descrierii suferintei civile lipsite de speranta sau a unui erou care sa salveze ziua. Criticii au considerat pictura ca fiind confuza si nu au putut da sens compozitiei sale.

Cu toate acestea, grecilor le-a placut, iar o copie a picturii a fost atarnata intr-un muzeu local din Chios.

Pentru o vreme, a fost retras pentru a imbunatati relatiile greco-turce, dar multi au protestat impotriva acestui lucru si a fost restabilit.

Aceasta pictura originala este in prezent expusa in muzeul Luvru din Paris si este considerata a fi una dintre picturile celebre ale lui Delacroix.

3. Moartea lui Sardanapalus (1827)

O alta opera de arta celebra a lui Eugene Delacroix, Moartea lui Sardanapalus se bazeaza pe povestea regelui asirian, Sardanapalus, care si-a trait viata in exces si lux cu pretul poporului si tarii sale.

Pentru a nu fi capturat de inamic, Sardanapalus si-a construit un rug funerar, stivuit cu toate bogatiile sale, impreuna cu toti eunucii si concubinele sale. Apoi a inceput sa se aprinda pe sine si pe toti ceilalti in foc.

A fost controversata si polarizanta la momentul expozitiei din 1828, datorita caracterului principal al picturii fiind atat de odios, precum si aparenta inclinatie romantica.

Acest lucru a fost contrar principiului neoclasicismului care a cautat sa descrie subiectul moral si multi oameni au considerat ca pictura este amorala.

La fel ca picturile lui Eugene Delacroix de mai sus, aceasta se afla si in muzeul Luvru din Paris, dar exista o versiune mai mica, pictata tot de Delacroix, care se afla in Muzeul de Arta din Philadelphia.

4. Autoportret intr-o vesta verde (1837)

Autoportretele trezesc intotdeauna un interes intens datorita descrierii modului in care artistul se vede pe panza.

In Autoportret intr-o vesta verde , Delacroix se dezvaluie ca un barbat izbitor de frumos, cu o privire increzatoare pe care o indreapta catre privitor.

Pensurile sale indraznete dau viata picturii, iar iluminarea lui este din nou stralucitoare si vie. Acest autoportret este expus la muzeul Luvru din Paris.

5. Femeile din Alger in apartamentul lor (1834)

In 1832, Delacroix si-a insotit prietenul diplomat intr-o calatorie prin Africa de Nord si a fost imediat impresionat de cultura araba, stilul de viata si codul vestimentar al regiunii, iar aceasta fascinatie l-a facut sa vrea sa picteze despre asta.

Cu toate acestea, a intampinat probleme pentru ca nu multe femei musulmane au fost dispuse sa pozeze pentru el, dar acest lucru nu l-a oprit.

A facut schite de departe, dar norocul l-a intalnit in timpul scurtei sale sederi in Algeria, cand un comerciant i-a dat acces la haremul sau privat si a avut sansa sa schiteze femeile din apartament.

Cele mai multe picturi ale lui Delacroix s-au jucat cu nuante vibrante si lumina stralucitoare, iar aceasta pictura in special a surprins culorile, tesaturile si atmosfera in mod viu.

Chiar daca a primit o primire calduroasa la dezvaluire, Women of Algiers a inspirat oameni ca Picasso, Matisse si Auguste Renoir .

Aceasta pictura poate fi vazuta la muzeul Luvru din Paris, dar exista o alta varianta a aceleiasi picturi, inca pictata de el la Musee Fabre din Montpellier, Franta.

6. Barca lui Dante (1822)

Barca lui Dante a semnalat intrarea operei de arta a lui Eugene Delacroix in lumina reflectoarelor lumii artei pariziene.

O schimbare definitiva de la neoclasicism la romantism, aceasta pictura infatiseaza vag evenimente din cantul opt al infernului (poemul) lui Dante, in timpul caruia poetul titular si Virgil traverseaza raul Styx in drumul lor prin iad.

Compozitia sa haotica, simtul miscarii exprimat si tema fragilitatii umane l-au cimentat ca un artist care nu se teme de controverse.

Acest tablou este cunoscut si sub numele de Dante si Virgil in Iad, dar nu trebuie confundat cu pictura cu un titlu similar de William-Adolphe Bouguereau, care este gazduita in muzeul din Orsay.

Barca lui Dante este expusa la muzeul Luvru si este, de asemenea, una dintre cele mai faimoase picturi din Paris.

7. Fata orfana la cimitir (1823-24)

Desi Orphan Girl at the Cemetery (cunoscuta si sub numele de Young Orphan Girl in the Cemetery) se crede ca a fost doar o lucrare pentru Masacrul de la Chios (1824), a devenit o capodopera de la sine.

Pictura infatiseaza o scena de pierdere si deznadejde, in timp ce o tanara se uita in lacrimi la cer evocand un sentiment de melancolie.

Desi culorile sunt stralucitoare asa cum se vede in alte picturi ale lui Eugene Delacroix, toate sunt in tonuri sumbre de bej, gri si maro pentru a scoate cu adevarat senzatia de disperare prin care trece fata.

Maestru al romantismului, utilizarea culorii de catre Delacroix poate genera un sentiment de tristete, iar acest tablou l-a prezentat bine.

Aceasta opera de arta se afla in prezent la Muzeul Luvru pentru vizionare publica.

8. Grecia pe ruinele lui Missolonghi (1826)

Majoritatea operelor de arta ale lui Eugene Delacroix s-au inspirat din evenimentele istorice ale timpului sau, iar Grecia pe ruinele lui Missolonghi este o alta reprezentare a razboiului turco-grec.

Subiectul acestui tablou se invarte in jurul unei tragedii care a avut loc in 1825, cand grecii din orasul mult asediat Missolonghi au incercat sa scape de otomani.

Aceasta incercare de evadare nu s-a incheiat cu bine si majoritatea grecilor au fost ucisi. Similar cu Libertatea conduce poporul, aici Grecia este personificata ca o femeie, cu bratele intinse ca semn al durerii profunde la scena din jurul ei, cu un barbat in fundal reprezentat ca inamicul otoman.

9. Nunta evreiasca in Maroc (1839)

Este clar chiar si in anii urmatori ce impact a avut Africa de Nord asupra mai multor picturi ale lui Eugene Delacroix.

La un moment dat in timpul calatoriilor sale, a avut ca ghid un negustor evreu, ceea ce i-a oferit oportunitati de a arunca o privire in vietile private ale oamenilor de care era atat de interesat.

Nunta evreiasca in Maroc , in special, descrie o nunta evreiasca la care Delacroix a participat in timpul calatoriilor sale diplomatice in Africa de Nord si a fost pictata din memorie si pe baza notelor sale din calatorie.

Aceasta comemorare romantica a calatoriei se concentreaza in mare masura pe dansul si muzica traditionala, precum si pe tinuta pe care Delacroix a gasit-o atat de interesanta.

Ca si in cazul altor picturi celebre Eugene Delacroix, aceasta lucrare se afla si in muzeul Luvru.

10. Hristos pe cruce (1846)

Incheiem aceasta lista de picturi celebre ale lui Eugene Delacroix cu Hristos pe cruce !

Acest tablou expresiv infatiseaza rastignirea lui Isus Hristos si angoasa Mariei Magdalena.

Folosirea lui evocatoare a culorii poate fi vazuta in nuanta maronie a trupului lui Hristos, iar albastrul si griul evocau un cer furtunos.

Expresia sa romantica a naratiunii biblice a fost bine primita la inceput in 1847 si a fost comparata cu scenele de crucificare ale lui Peter Paul Rubens, pe care Delacroix l-a admirat foarte mult.