Vrei sa afli mai multe despre femeile franceze care au modelat istoria Frantei? Aceasta postare va va arata cele mai influente si celebre femei franceze din toate timpurile!

Istoria Frantei este bogata in povestile femeilor care au lasat o amprenta de nesters asupra tarii lor si a lumii si este sigur sa spunem ca ele intruchipeaza valorile si spiritul Frantei.

Pasiunea, rezistenta, determinarea si curajul acestor femei franceze si ale nenumaratelor altora au inspirat oameni din intreaga lume, pe langa sora lor franceza.

Ele servesc ca o reamintire a rolului crucial pe care l-au jucat femeile si continua sa il joace in modelarea viitorului.

In acest articol va voi arata cele mai cunoscute 17 franceze care au lasat o amprenta asupra istoriei Frantei si au influentat generatiile viitoare.

Veti citi povesti despre un sfant patron, despre ultima regina, despre autorii istoriei si despre cei mai recenti realizatori.

17 cele mai faimoase femei franceze din toate timpurile

De la Catherine de Medici, o regina puternica care a modelat destinul Frantei, pana la Coco Chanel, un couturier iconic care a influentat moda feminina moderna, aceste 17 cele mai faimoase femei franceze au adus contributii semnificative in domeniile lor respective – fie ca este vorba despre politica, arta, cultura. , sau activism social.

Mostenirea lor motiveaza generatiile viitoare de femei sa-si urmeze pasiunile si sa faca diferenta si in lume.

1. Sfanta Genevieve (419 d.Hr. – 502/512 d.Hr.)

Sfanta Genevieve este venerata ca o patrona a Parisului si considerata una dintre cele mai importante femei franceze.

Nascuta in Nanterre, Genevieve a fost cunoscuta pentru evlavia si devotamentul fata de Dumnezeu inca de la o varsta frageda.

Cand orasul Paris a fost amenintat de invadatorii huni in secolul al V-lea, Genevieve i-a incurajat pe cetateni sa nu-l abandoneze, ci sa se roage si sa se increada in Dumnezeu.

Rugaciunile ei au primit raspuns si orasul a fost salvat si a fost venerata ca facatoare de minuni.

Si cand regele germanic Childeric I a cucerit Parisul, cunoscut in acea vreme sub numele de Lutetia, Genevieve a actionat ca un intermediar intre oras si capturile sale pentru a ajuta la obtinerea de hrana si pentru a sustine prizonieri.

De asemenea, a fost o calugarita care s-a dedicat ajutorarii saracilor si bolnavilor, infiintand un ospiciu la Paris.

Datorita impactului ei asupra orasului, ea a fost facuta patrona cu sarbatoarea Sfintei Genevieve celebrata in fiecare 3 ianuarie.

Puteti vizita altarul ei in biserica Saint-Etienne-du-Mont din Cartierul Latin , care este una dintre faimoasele biserici din Paris .

2. Ioana d’Arc (1412 – 1431)

Considerata pe scara larga drept una dintre cele mai mari femei franceze din istorie, Jeanne d’Arc sau Ioana d’Arc, asa cum este cunoscuta popular, a fost si este inca considerata un simbol al patriotismului si curajului francez.

Joan a crescut in timpul Razboiului de o suta de ani dintre Anglia si Franta si a sustinut ca a primit viziuni divine de la arhanghelul Mihail si de la Sfanta Margareta care au indemnat-o sa conduca armata franceza la victorie impotriva englezilor chiar si cand era tanara.

A fost trimisa de Charles, care mai tarziu a devenit regele Frantei datorita triumfurilor lui Joan in alungarea englezilor.

Dar Joan nu s-a oprit doar la asta, chiar si dupa incoronarea lui Carol (unde era chiar langa el), ea a continuat sa lupte pentru a ajuta la revenirea Parisului in 1429, dar, din pacate, de data aceasta nu a reusit!

Ea a fost in cele din urma capturata de trupele burgunde care a dat-o englezilor si a fost judecata pentru erezie care a dus la executarea ei. A fost arsa pe rug cand avea doar 19 ani.

25 de ani mai tarziu, dupa o investigatie atenta, aceasta hotarare a fost anulata si executia ei a fost declarata martira a bisericii.

Cu toate acestea, mostenirea ei a supravietuit si a fost canonizata drept patron al Frantei de catre Biserica Catolica in 1920.

3. Catherine de’ Medici (1519 – 1589)

Catherine de Medici a fost una dintre cele mai influente femei franceze in politica si cultura in perioada Renasterii franceze.

Ea a devenit regina consoarta cand s-a casatorit cu regele Henric al II-lea al Frantei, devenind ulterior regina regenta pentru fiul ei, regele Carol al IX-lea.

Pe tot parcursul domniei sale, Catherine a fost un politician inteligent care si-a folosit puterea pentru a mentine stabilitatea monarhiei franceze si a proteja interesele familiei sale.

Ea a fost interesata de arte si este creditata cu introducerea stilului renascentist italian in Franta.

Catherine a fost totusi o figura controversata, cunoscuta pentru manevrele politice si rolul ei in masacrul de Sfantul Bartolomeu.

In ciuda acestui fapt, ea ramane o figura importanta in istoria Frantei.

4. Olympe de Gouges (1748 – 1793)

Urmatoarea pe aceasta lista a femeilor franceze celebre istorice este Olympe de Gouges , o dramaturga franceza, activista politica si avocata pasionata pentru drepturile femeilor.

Ea a scris piese care abordeaza probleme sociale si politice precum abolitionismul si drepturile femeilor.

Cea mai cunoscuta lucrare a ei, „Declaratia drepturilor femeii si cetateanului”, a fost publicata in 1791 si a cerut egalitatea in drepturi si sanse pentru femei.

Olympe a fost o critica vocala a Revolutiei Franceze si a esecului regimului de conducere de a aborda drepturile femeilor, ceea ce a dus la arestarea si executarea ei prin ghilotina in timpul Regatului Terorii, facand-o martira pentru cauza.

5. Maria Antonieta (1755 – 1793)

Maria Antonieta a fost ultima regina a Frantei inainte de Revolutia Franceza. Cand s-a casatorit cu regele Ludovic al XVI-lea, ea si-a asumat titlul de regina si a devenit o figura centrala in curtea franceza.

Cunoscuta pentru dragostea ei pentru lux si extravaganta, Marie Antoinette a devenit un simbol al excesului si al coruptiei monarhiei franceze, fara a tine cont de situatia gresita a poporului francez care suferea de saracie si foamete.

Ea a devenit, de asemenea, dispretuita din cauza zvonurilor ca ar fi dat nastere copiilor nelegitimi pe langa inamicii francezi, in special cu casa ei natala, Austria.

In ciuda eforturilor ei de a-si imbunatati imaginea si de a sprijini cauzele caritabile, Maria Antonieta a fost arestata in timpul Revolutiei Franceze, dupa abolirea monarhiei.

Ea a fost judecata, a fost condamnata pentru tradare si mai tarziu a fost executata cu ghilotina, in 1793, in actuala Place de la Concorde.

Ea a fost o figura controversata, dar importanta in randul femeilor franceze din istorie.

6. George Sand (1804 – 1876)

George Sand a fost un romancier , memorist si dramaturg francez si, la fel ca Olympe de Gouges, a fost un avocat al drepturilor femeilor.

Numele ei initial era Amantine Aurore Dupin, dar a ales pseudonimul „George Sand” pentru a-si ascunde sexul si pentru a-si creste sansele de a fi publicata intr-un domeniu de scris dominat de barbati.

Lucrarile literare ale lui George, precum „Indiana” si „The Devil’s Pool”, s-au ocupat de dragoste, pasiune si dreptate sociala.

A fost o figura proeminenta in miscarea Romantismului, iar lucrarile ei sunt considerate unele dintre cele mai mari ale secolului al XIX-lea.

Pe langa scrisul ei, Sand era cunoscuta si pentru activismul ei politic, care pledeaza pentru drepturile femeilor si participa la revolutia din 1848 din Franta.

Astazi, Musee de la Vie Romantique (Muzeul Vietii Romantice) din Montmartre , Paris, aduce un omagiu muncii si calatoriei sale ca scriitoare romantica.

7. Sarah Bernhardt (1844 – 1923)

Actrita pariziana Sarah Bernhardt , sau „The Divine Sarah”, asa cum era numita, a fost una dintre cele mai cunoscute interprete de scena din secolele XIX si XX.

Ea si-a inceput cariera ca membra a Comedie-Francaise, ajungand rapid la proeminenta si devenind una dintre cele mai cautate actrite ale timpului ei.

Sarah era cunoscuta pentru talentul ei dramatic si pentru capacitatea ei de a captiva publicul. A jucat intr-o varietate de piese de teatru, de la drame clasice la drame contemporane.

Ea a fost, de asemenea, un sustinator timpuriu al drepturilor femeilor si si-a folosit platforma pentru a vorbi despre probleme sociale si politice.

Ea a continuat sa joace pana la 70 de ani si ramane o figura legendara in istoria teatrului francez, facand-o una dintre cele mai faimoase actrite franceze din toate timpurile.

8. Marie Curie (1867 – 1934)

Una dintre cele mai importante femei franceze din istorie este fizicianul si chimistul Marie Curie , care a adus contributii de pionierat in domeniul radioactivitatii si al fizicii atomice.

Impreuna cu sotul ei, Pierre Curie, a descoperit elementele poloniu (un element pe care l-a numit dupa Polonia tara ei de nastere) si radiu si a studiat proprietatile acestora.

Marie Curie a fost prima femeie care a castigat un premiu Nobel (de doua ori) si prima persoana care a castigat ambele premii Nobel in doua domenii diferite – Fizica in 1903 si Chimie in 1911.

Pe langa faptul ca a fost prima femeie care a devenit profesor la Universitatea din Paris (universitatea Sorbona), a fost si prima femeie care a fost inmormantata in Panteon datorita contributiilor sale mari.

Marie a fost pioniera pentru femei in stiinta, iar munca ei a deschis calea pentru generatiile viitoare de femei de stiinta, facand-o o inspiratie la nivel mondial si unul dintre cei mai faimosi francezi ai tuturor timpurilor.

9. Coco Chanel (1883 – 1971)

Gabrielle Bonheur Chanel, sau Mademoiselle Coco Chanel, asa cum este cunoscuta popular, este una dintre cele mai emblematice couturiere franceze care au revolutionat moda feminina in secolul XX.

Fondatoare a brandului omonim Chanel, ea este singurul designer de pe lista revistei Time a celor mai influenti 100 de oameni ai secolului al XX-lea.

Coco si-a inceput cariera ca modarita si in cele din urma si-a deschis primul magazin de moda in 1913.

Ea este cunoscuta in special pentru modelele ei confortabile, dar sofisticate, care au provocat moda traditionala pentru femei a vremii.

Rochia ei neagra emblematica, jachetele din tweed si bijuteriile sunt populare si astazi si au devenit clasice atemporale.

De asemenea, Coco a introdus noi concepte in moda feminina, cum ar fi utilizarea tesaturii de jerseu. Ea nu este considerata doar unul dintre cei mai mari designeri de moda francezi , ci si unul dintre cei mai buni designeri de moda din intreaga lume ai secolului XX si o dovada a impactului pe care o singura femeie il poate avea asupra industriei modei.

10. Josephine Baker (1906 – 1975)

Josephine Baker a fost o celebra cantareata , dansatoare si actrita franceza. Ea a devenit faimoasa la Paris in anii 1920, devenind una dintre cele mai cunoscute femei franceze ale timpului ei.

Josephine era cunoscuta pentru spectacolele ei energice si indraznete cu elemente de jazz, vodevil si burlesque.

In 1927, a devenit prima femeie de culoare care a jucat intr-un film major, un film mut numit Siren of the Tropics. Dupa aceasta, ea a devenit o senzatie internationala si o inspiratie pentru multi.

Josephine a fost, de asemenea, o activista pentru drepturile civile si a lucrat pentru a pune capat segregarii si discriminarii. Angajamentul ei fata de egalitate si spectacolele ei legendare au facut-o o icoana culturala.

Pe langa faptul ca este o mare cantareata si activista, Baker a facut parte si din rezistenta franceza in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, care i-a castigat numeroase premii dupa razboi de la medalia de rezistenta a Comitetului francez de eliberare nationala, Croix de Guerre de catre armata franceza si a fost numita Cavaler al Legiunii de Onoare de catre generalul Charles de Gaulle.

Pentru a onora impactul ei asupra Frantei, in 2021, a fost inmormantata in Panteonul din Paris, devenind prima femeie de culoare care a primit o astfel de onoare.

11. Germaine Tillion (1907 – 2008)

Antropologul francez, luptatorul de rezistenta si avocatul drepturilor omului Germaine Tillion s-a nascut in Marsilia, Franta.

Era cunoscuta pentru munca ei in antropologie si etnologie, in special pentru studiile ei despre poporul berber si Chaoui din Africa de Nord.

Germaine s-a alaturat Rezistentei Franceze in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si a fost in cele din urma inchisa de Gestapo in lagarul de concentrare Ravensbruck.

Dupa ce a evadat, ea a scris despre timpul petrecut acolo, devenind o voce puternica pentru drepturile omului si pledand pentru drepturile femeilor, prizonierilor si refugiatilor.

Germaine a fost, de asemenea, un co-fondator al Comitetului pentru Eliberarea Detinutilor Politici.

Munca ei neobosita si pasionala i-a castigat Grand-Croix de la Legion d’honneur, facand-o una dintre cele 5 femei care l-au primit.

A fost inmormantata la Panteon impreuna cu Genevieve de Gaulle-Anthonioz in 2015.

12. Simone de Beauvoir (1908 – 1986)

In continuare, o avem pe scriitoarea , feminista si filozofa franceza Simone de Beauvoir , cunoscuta mai ales pentru cartea ei revolutionara „Al doilea sex”, care a contestat opiniile inradacinate asupra rolurilor de gen si a deschis calea pentru al doilea val de feminism.

In scrisul ei, Simone a contestat intelepciunea conventionala si a sustinut ca femeile nu sunt in mod inerent inferioare barbatilor, ci au fost facute sa gandeasca asa de catre societate.

Ea a explorat, de asemenea, teme de existentialism si libertate personala in munca sa.

Ideile Simonei continua sa modeleze discutiile despre gen, egalitate si libertate, in timp ce ea ramane o figura influenta in teoria feminista si una dintre cele mai faimoase femei franceze care au pasit pe fata pamantului.

13. Edith Piaf (1915 – 1963)

Una dintre cele mai cunoscute femei franceze din anii 1930-40 este cantareata nationala si compozitoarea-compozitoare a Frantei, Edith Piaf .

Nascuta Edith Gassion, ea si-a castigat porecla Piaf (insemnand vrabie) datorita staturii sale mici.

Edith era cunoscuta pentru vocea ei puternica si plina de suflet. Spectacolele ei emotionante au captivat publicul din Franta si din intreaga lume.

A cantat balade, cantece si cantece franceze de dragoste si pierdere, dintre care multe au devenit clasice atemporale, cum ar fi La Vie en rose , Non, je ne regrette rien si Hymne a l’amour .

Viata personala a lui Edith nu a fost doar soare si trandafiri, dar muzica ei a ramas o sursa de mangaiere si inspiratie pentru milioane de oameni si, pana in prezent, este inca considerata una dintre cele mai faimoase cantarete franceze, iar melodiile ei sunt unele dintre cele mai faimoase . Cantece franceze din toate timpurile.

14. Jacqueline Auriol (1917 – 2000)

Aviatoarea franceza nascuta la Paris, Jacqueline Auriol, a fost una dintre primele femei pilot de testare si printre primele femei care au spart bariera sunetului.

Jacqueline si-a inceput cariera de zbor in anii 1930, iar intre anii 1950-60 a stabilit cinci recorduri mondiale de viteza.

In 1964, Jacqueline a devenit prima femeie care a pilotat un avion supersonic si a atins viteze de peste 1.000 de mile pe ora.

Ea a fost, de asemenea, pioniera in inginerie aerospatiala, iar munca ei de pionierat a deschis calea pentru viitoarele generatii de femei piloti si ingineri.

Toata viata, Jacqueline a ramas un avocat al femeilor pentru a urma o cariera in aviatie.

15. Genevieve de Gaulle-Anthonioz (1920 – 2002)

Parizianca Genevieve de Gaulle-Anthonioz , o rezistenta franceza in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si o persoana umanitara a fost arestata de nazisti la varsta de 22 de ani.

Ea a petrecut cateva luni in detentie inainte de a fi deportata in lagarul de concentrare Ravensbruck, precum Germaine Tillion.

Dupa razboi, Genevieve a devenit o voce de frunte in activismul drepturilor omului si a fost membru fondator al Consiliului National al Rezistentei, un grup dedicat promovarii democratiei si justitiei in Franta.

Mai tarziu, a lucrat neobosit pentru copiii din tarile sfasiate de razboi, facand-o o figura inspiratoare in istoria Frantei.

O alta caracteristica comuna intre Genevieve si Germaine este ca fac parte dintr-o mana de femei ingropate in Panteon.

16. Simone Veil (1927 – 2017)

Magistratul si politicianul francez Simone Veil este una dintre cele mai influente femei franceze din ultima vreme.

Dupa ce a supravietuit Holocaustului, ea a devenit un avocat pasionat al drepturilor omului, mai ales al drepturilor femeilor si al promovarii pacii si cooperarii in Europa.

De-a lungul carierei sale politice si, in primul rand, in calitate de ministru al Sanatatii, Simone a lucrat pentru a promova egalitatea de gen si a imbunatati accesul la asistenta medicala.

A fost prima femeie presedinte a Parlamentului European si fosta membra a Comisiei Europene.

Ea este, de asemenea, cea mai recenta si ultima dintre cele 5 femei care au fost inmormantate in Panteon.

17. Catherine Deneuve (1943 – prezent)

Incheiem aceasta lista cu una dintre cele mai cunoscute femei franceze din cinema, o actrita iconica Catherine Deneuve .

Catherine, nascuta la Paris, si-a facut debutul pe ecran in Les Collegiennes (1957) la varsta de 13 ani si a jucat intr-o serie de filme apreciate de critici si de succes comercial.

A jucat in Belle de Jour (1967), care i-a adus o nominalizare la BAFTA, Le Dernier metro (1980) si a devenit castigatoare a premiului Cesar, si Indochine (1992), care a facut-o o nominalizare la Oscar si a castigat a doua oara la premiul Cesar.

Pe parcursul carierei sale de cinci decenii, Catherine s-a impus ca una dintre cele mai versatile si talentate actrite franceze , castigand numeroase premii si distinctii in timpul calatoriei sale.