Cauti cele mai faimoase picturi de Claude Monet?  De la Nuferi la Impression, Sunrise, aceasta postare va va arata cele mai bune picturi ale lui Claude Monet.

Unul dintre cei mai faimosi pictori francezi ai tuturor timpurilor este Claude Monet. Nascut, Oscar-Claude Monet, in 1840, el este cunoscut pentru ca este tatal unei forme de arta larg practicata, la acea vreme, cunoscuta sub numele de impresionism.

Monet era cunoscut pentru stilul sau unic de pictura si pentru capacitatea de a surprinde aceleasi subiecte in diferite lumini, culori si anotimpuri.

A fost un maestru al peisajelor si a pictat adesea scene ale naturii in aer liber, in timp ce le-a vazut pentru a scoate cu adevarat „impresia” generala.

Opera sa nu numai ca a influentat miscarea impresionismului, dar a pus si o baza puternica in modelarea miscarii de arta moderna.

S-ar putea sa fi murit cu multi ani in urma, la varsta de 86 de ani, dar opera lui inca impresioneaza iubitorii de arta din intreaga lume si, daca esti unul dintre admiratori, exista o serie de picturi celebre ale lui Claude Monet pe care ar trebui sa le vezi. 

Si, desi a pictat peste 2000 de lucrari de arta de-a lungul carierei sale, exista unele care sunt remarcabile, iar astazi voi impartasi cu voi cele mai faimoase 13 picturi ale lui Claude Monet.

Cele mai faimoase tablouri de Claude Monet

Poate ca stiti deja seria lui Waterlillies, dar exista si alte picturi celebre ale lui Monet despre care ar trebui sa stiti. Cititi mai departe pentru a afla!

1. Nuferi (1896 – 1926)

Nuferi este unul dintre cele mai bune picturi ale lui Claude Monet si cel mai faimos la care a lucrat timp de 30 de ani inainte de moartea sa.

In 1893, Monet a cumparat o bucata de teren in fata casei sale din Giverny si a decis sa construiasca o gradina de flori in stil japonez, cu un iaz inconjurat de nuferi.

Retras de lumea exterioara, artistul s-a inspirat de frumusetea acesteia si a inceput sa lucreze la seria sa de nuferi concentrandu-se pe multe elemente ale iazului.

Dar, mai tarziu, a decis sa renunte la imprejurimi si sa se concentreze doar pe frumosii crini, creand astfel o serie de Nuferi care constituie in jur de 250 de tablouri.

Astazi, nuferii sunt considerati a fi cele mai faimoase picturi ale lui Claude Monet si pot fi gasite in mai multe muzee din intreaga lume, dar cele mai proeminente sunt acoperirea peretilor Musee de l’Orangerie din Paris .

De fapt, aceste picturi sunt punctul culminant al oricarei vizite la acest muzeu parizian .

2. Impresie, rasarit (1872)

Impression, Sunrise este un alt tablou faimos al lui Claude Monet, daca nu chiar cel mai faimos! Pictura infatiseaza portul Le Havre, care a fost orasul natal al lui Monet.

Desi a pictat o serie de tablouri pe portul Le Havre, Impression, Sunrise a devenit cel mai faimos.

Monet a pictat aceasta frumusete intr-o singura sedinta in timp ce surprindea rasaritul glorios si navele ancorate chiar de la fereastra camerei sale.

Desi este laudat pentru utilizarea culorilor pentru a infatisa profunzimea in timp ce prezinta toate detaliile, este faptul ca a inspirat numele miscarii impresioniste care a facut-o faimoasa in intreaga lume.

Daca doriti sa vedeti celebra lucrare de arta a lui Claude Monet, Impression, Sunrise, o puteti gasi agatata in Musee Marmottan Monet din Paris .

Postare conexa: Picturi celebre de vazut la Paris

3. Capite de fan 

Monet este cunoscut pentru ca picteaza acelasi subiect in diferite decoruri, iar Haystacks  este unul dintre ele.

Cand Monet a vazut teancul de fan al vecinului sau fermier si cum s-au schimbat din cauza schimbarilor de lumina, a fost inspirat sa-l captureze.

A inceput cu doar 2, captand unul cu soare si unul fara, dar curand si-a dat seama ca lumina se schimba prea repede si prea frecvent.

Monet i-a cerut fiicei sale vitrege sa-i continue sa-i aduca panze goale, astfel incat sa poata surprinde fiecare schimbare de lumina pe o alta panza si, inainte sa-si dea seama, a avut 25 de tablouri care descriu diferite iluminare a zilei, vremea si anotimpurile.

Aceasta serie este una dintre cele mai faimoase Picturi ale lui Monet, iar picturile sunt imprastiate in intreaga lume, de la Muzeul de Arte Frumoase din Boston, Muzeul de Arta Moderna din New York etc, dar cele mai mari colectii sunt gazduite in Musee d . „Orsay si Muzeul Marmottan Monet din Paris. 

4. Macii salbatici langa Argenteuil (1873)

Pictata in 1873, Macii salbatici de langa Argenteuil surprinde o frumoasa scena de vara intr-un camp de maci langa casa lui Monet din Argenteuil, Franta, loc in care s-a stabilit dupa intoarcerea sa din Anglia in 1871.

Acest tablou ii infatiseaza pe cei care se crede ca sunt prima sotie a lui Monet, Camille, si fiul lor Jean, in prim plan, in timp ce se plimba pe un camp de maci intr-o zi insorita. Cu toate acestea, exista un alt duo mama-fiu pe fundalul tabloului.

Tabloul scoate in evidenta florile rosii stralucitoare si portocalii pe verdele ierbii si al copacilor, creand un efect vizual uimitor.

Campul de maci de langa Argenteuil este un exemplu clasic al talentului lui Monet de a surprinde frumusetea naturii.

Pictura este una dintre operele de arta celebre ale lui Claude Monet si a fost laudata de criticii de arta pentru maiestria sa tehnica in a prezenta lumina naturala si miscarea campului de mac suflat de vant. A prezentat pictura la expozitia impresionista din 1874.

5. Plopi (1891)

In primavara si toamna anului 1891, Monet a asezat si a desenat Plopii, o serie de lucrari de arta care a surprins efectul luminii asupra copacilor din mlastina de pe malul raului Epte, aspectul lor vizual si modul in care s-au schimbat in timpul diferitelor ore ale ziua si anotimpurile.

Artistul avea uneori doar cateva minute pentru a surprinde esenta copacilor in lumina dupa-amiezii, asa ca a trebuit sa lucreze rapid pentru a surprinde ceea ce dorea sa arate.

De fapt, la un moment dat, a folosit o barca mica ca studio pentru a le putea surprinde in mod viu frumusetea in momente diferite.

Dar inainte ca Monet sa poata termina aceste picturi, copacii au fost scosi la licitatie de satul Limetz.

Cu toate acestea, vanzarea lor ar insemna ca Monet nu a putut termina de pictat-i asa ca a decis sa cumpere copacii pentru a avea suficient timp sa-i picteze si, cand a terminat, i-a revandut persoanei care dorea sa-i cumpere initial.

Cand picturile au fost expuse pentru prima data, oamenii le-au considerat prea simple si neinteresante. Cu toate acestea, mai tarziu au devenit unul dintre cele mai faimoase picturi ale lui Claude Monet.

Ca si celelalte picturi ale sale, acestea sunt, de asemenea, imprastiate in intreaga lume, cu unele in Muzeul National de Arta Occidentala, Tokyo, Muzeul de Arta Moderna din New York, Muzeul de Arta din Philadelphia, Galeria Nationala a Scotiei, Edinburgh si multe altele.

6. San Giorgio Maggiore la amurg (1908 – 1912)

In prima si singura sa calatorie la Venetia, Italia, impreuna cu sotia sa, Monet a fost surprins de frumusetea orasului si a declarat ca este pur si simplu prea frumos pentru a fi pictat.

Cu toate acestea, aceasta propozitie nu a durat mult cand Monet s-a mutat la Hotel Britannia! S-a inspirat de privelistea impresionanta a San Giorgio Maggiore de la fereastra sa si a decis sa o picteze.

Desi a pictat diverse picturi concentrandu-se pe privelistile insulei manastirii San Giorgio Maggiore, San Giorgio Maggiore la amurg sau amurgul de la Venetia s-au remarcat.

San Giorgio Maggiore la amurg infatiseaza privelistea insulei San Giorgio Maggiore cu accent pe cladirea bisericii care pare sa pluteasca pe apa la apus, inconjurata de cupole minore.

Cu culori vibrante, Monet a adus la viata cerul albastru si reflectarea turnului bisericii pe apa.

Pictura poate fi gasita la Muzeul National Cardiff, Tara Galilor.

Postare conexa: Picturi celebre in Muzeul Luvru

7. Femeie cu umbrela de soare (1875)

Femeia cu umbrela de soare este una dintre picturile celebre ale lui Claude Monet si ii infatiseaza pe sotia sa, Camille, si pe fiul lui Jean, intr-un moment trecator intr-o zi de vara cu vant.

Artistul a intentionat sa-si pastreze un sentiment casual, aproape de parca cineva ar intrerupe duoul mama-fiu pentru o fotografie rapida.

El a surprins rapiditatea momentului trecator cu miscari spontane de diferite culori, evidentiind in fundal cerul albastru plin de nori, vantul sufla iarba si un portret frenetic si intrerupt al sotiei si fiului sau in mijloc.

Ceea ce este si mai impresionant la acest tablou magnific este ca Monet a pictat-o ​​intr-o singura sedinta, desi asta a insemnat aproape toata ziua.

Tabloul este in prezent agatat la Galeria Nationala de Arta, Washington, DC.

8. La Gare Saint-Lazare (1877)

In momentul in care Monet a pictat La Gare Saint-Lazare , a ajuns sa fie cunoscut pentru pictura de peisaje din zonele rurale.

Din cauza criticilor care ii incurajau pe pictori sa treaca la pictura de lucrari moderne, el a decis sa schimbe lucrurile si sa se concentreze asupra vietii moderne si atunci a decis sa picteze aceasta gara.

A primit permisiunea autoritatilor sa picteze gara en plein air. Ca si fascinatia sa de a surprinde subiecte in diferite momente si lumini, el a pictat La Gare Saint-Lazare ca o serie.

Nu s-a concentrat niciodata pe partea tehnica a garii sau pe cat de aglomerata era de calatori, ci mai degraba s-a concentrat pe diferite aspecte, cum ar fi cand soseste trenul, cand spatiul era acoperit de fum din tren si altele care aratau holul trenului. statie din diferite puncte de vedere si la diferite lumini.

Una dintre picturile din aceasta serie este gazduita in Muzeul Orsay din Paris , una in Muzeul de Arta Fogg, SUA, alta la Institutul de Arta din Chicago, SUA, si altele imprastiate cu cateva in colectii private.

9. Camerele Parlamentului (1900 – 1905)

La fel ca si alte cele mai faimoase picturi ale lui Claude Monet, Houses of Parliament este, de asemenea, o serie de picturi care infatiseaza Palatul Westminster din Londra, Anglia.

Cand Monet a calatorit pentru prima data la Londra, in 1870, s-a indragostit de orasul pe care a jurat sa se intoarca la un moment dat pentru a-l picta – si exact asta a facut.

In 1899, s-a intors la Londra si a inchiriat o camera cu scopul de a-si incepe munca la oras, dar pentru aceasta serie, le-a pictat de la Spitalul St Thomas.

Spre deosebire de celelalte picturi ale sale care ii infatiseaza subiectii din puncte de vedere diferite, picturile din aceasta serie sunt toate din acelasi punct de vedere, dar au fost pictate in momente diferite ale zilei si vreme.

Seria consta din 19 picturi cunoscute, inclusiv una pictata in timpul cetii, una care arata efectul luminii soarelui, una cu soarele spargand prin ceata, cerul furtunos, faimosul apus de soare si altele.

Monet nu a terminat aceste tablouri la fata locului! A facut schite si pentru unii a trimis poze la Londra si le-a finalizat inapoi in studioul sau din Giverny.

Astazi, unele dintre picturile din aceasta serie pot fi gasite la Institutul de Arta din Chicago, Galeria Nationala de Arta din Washington, DC., Muzeul Metropolitan de Arta din New York, iar cele din Paris pot fi gasite in Musee Marmottan Monet si Musee d’Orsay .

10. Catedrala din Rouen (1892 – 1894)

Nu poti vorbi despre picturi celebre ale lui Claude Monet si sa nu pomenesti de seria Catedralei din Rouen .

In aceasta serie, Monet a surprins frumusetea Catedralei din Rouen si modul in care diferitele conditii de lumina au schimbat aspectul cladirii.

Pentru a obtine o vedere perfecta asupra fatadei catedralei, Monet a inchiriat o camera peste catedrala, care a devenit studioul sau pentru acea vreme.

Seria consta din peste 30 de tablouri si, desi stapanise arta de a picta un subiect in diferite conditii de lumina, acesta a reprezentat o provocare deoarece si-a dat seama ca schimbarile rapide ale luminii faceau putin dificil sa surprinda totul.

La un moment dat, Monet a scris: „Lucrurile nu avanseaza foarte constant, in primul rand pentru ca in fiecare zi descopar ceva ce nu vazusem cu o zi inainte… In cele din urma, incerc sa fac imposibilul”.

Intr-adevar, in final, a prezentat peste 30 de tablouri uluitoare care au fost bine primite de critici, unele infatisand catedrala la apus, pe vreme plictisitoare, la lumina diminetii si altele.

Un numar dintre acestea pot fi gasite in Musee d’Orsay din Paris si altele imprastiate in intreaga lume.

11. Camille sau Femeia in rochie verde (1866)

Un alt tablou faimos al lui Claude Monet care nu poate fi ratat este portretul in marime naturala al lui Camille Donciuex (care a devenit prima sotie a lui Monet) cunoscuta sub numele de Camille sau Femeia in rochie verde .

O infatiseaza pe Camille intr-o rochie de matase cu dungi verzi si negre, accentuata de o jacheta de blana.

Pictura a fost pictata pe o panza mare, care era de obicei rezervata pentru membrii regali la acea vreme si era destul de neobisnuit ca el sa picteze pe ea un non-regal.

Cu toate acestea, pictura a atras multa atentie pentru pictorul in devenire, primind laude precum „regina pariziana” si „femeia triumfatoare” atunci cand a fost prezentata la Salonul de la Paris din 1866.

Astazi, pictura este agatata la Kunsthalle Bremen, un muzeu de arta din Bremen, Germania.

12. Bain a la Grenouillere (1869)

Bain a la Grenouillere este una dintre cele mai faimoase picturi ale lui Claude Monet, care portretizeaza „Insula ghivecelor” din La Grenouillere, care a fost o statiune foarte populara pentru clasa de mijloc in acea perioada.

Un lucru interesant despre tablou este ca Monet a fost insotit de prietenul sau si pictor renumit, Pierre-Auguste Renoir , si ambii si-au creat versiunile aceleiasi scene in acea zi.

In acest tablou de impresie, Monet a folosit miscari rapide de pensula pentru a sublinia frunzisul, barcile, oamenii si lumina soarelui si a evidentiat valuri de apa pentru a scoate cu adevarat in evidenta scena reala.

Pentru a vedea acest tablou, va trebui sa va indreptati catre Muzeul Metropolitan de Arta din New York.

13. Rue Montorgueil din Paris (1878)

Rue Montorgueil din centrul Parisului este una dintre  cele mai frumoase strazi ale orasului . Este un drum pietonal care este plin de oameni, cafenele si magazine mici la fiecare colt.

Frumusetea acestei scene l-a inspirat pe Claude Monet sa o surprinda ca subiect pentru faimoasa sa pictura,  La Rue Montorgueil .

Monet a pictat aceasta mare lucrare impresionista in 1878 si, in afara de scena obisnuita de pe strada plina de viata, a fost plina de steaguri fluturate ale Frantei pentru a sarbatori sarbatoarea „pacii si muncii”.

Pictura este acum expusa in  muzeul Orsay din Paris  , daca doriti sa o priviti de aproape.


Considerari finale asupra picturilor celebre de Claude Monet

Este pur si simplu imposibil sa faci dreptate cu cuvinte lucrarilor fascinante ale acestui mare maestru.

Singurul mod in care poti experimenta sau te hrani cu arta lui incredibila ca fan este sa verifici in persoana aceste picturi faimoase ale lui Claude Monet.

Privind aceste picturi, puteti vedea cum stilul lui Monet s-a dezvoltat de-a lungul timpului si cum a reusit sa profite de frumusetea lumii naturale. Fiecare pictura are stilul si subiectul sau distinct, dar toate sunt unite prin utilizarea semnaturii lui Monet a luminii si a culorii.

Una dintre cele mai mari greseli pe care le veti face vreodata cand planificati o calatorie la Paris este sa renuntati la asigurarea de calatorie !