Una dintre tarile care este cunoscuta pentru istoria lunga a artei este Franta. Diferite generatii au introdus diferite miscari de arta ale caror mosteniri au continuat sa inspire intreaga lume.

De la impresionisti, post-impresionisti, romantici si realisti pana la modernisti, exista multi pictori din Franta care au avut un impact urias asupra intregii sfere a artei.

In timp ce multi oameni sunt familiarizati cu Claude Monet si Edouard Manet , exista cativa pictori in Franta ale caror picturi le-au depasit timpul.

Asadar, fie ca abia incepeti sa va scufundati in arta sau ca ati fost un admirator de multa vreme al artei franceze, acest articol va va arata cei mai cunoscuti pictori francezi din toate timpurile.

Psst… Din pacate, lucrurile pot merge prost si merg prost atunci cand calatoriti. World Nomads ofera acoperire pentru mai mult de 150 de activitati, precum si servicii medicale de urgenta, pierderea bagajelor, anularea calatoriei si multe altele. Daca va ganditi la asigurarea de calatorie pentru calatoria dvs., consultati World Nomads .

Pictori francezi celebri

Iata cei mai populari pictori francezi pe care trebuie sa-i cunosti plus capodoperele pe care le-au creat de-a lungul anilor.

1. Claude Monet (1840 – 1926)

Daca stii despre arta franceza, atunci sunt sigur ca ai auzit de Claude Monet . Este cel mai faimos pictor francez nu doar al timpului sau, ci si astazi.

El a fondat celebra miscare de arta cunoscuta sub numele de „ Impresionism ”, un nume care a fost derivat din titlul uneia dintre cele mai faimoase picturi ale sale, Impression, Sunrise .

Monet s-a nascut in 1840 la Paris intr-o familie de bacani francezi si a crescut in Normandia, provincia de coasta a Frantei.

Dupa ce a fost crescut intr-un cadru rural si s-a mutat ulterior la Giverny cu propria sa familie, Monet avea un atasament special pentru pictura naturii.

A fost fascinat de frumusetea naturii in diferite momente ale zilei si anotimpuri ale anului si de modul in care fiecare moment si anotimp a creat o forma diferita de frumusete.

Monet a fost maestrul folosirii culorilor vii si aratand efectul luminii soarelui, iar admiratia lui pentru natura si imprejurimile sale poate fi vazuta in picturile sale laudabile.

Exemple de picturi faimoase ale lui Claude Monet includ nuferi , stivele de fan , plopii , catedrala din Rouen (care au fost toate pictate ca o serie care prezinta diferite picturi in diferite momente si anotimpuri) si atat de multe altele care au devenit unele dintre cele mai frumoase. picturi franceze celebre .

Puteti asista la majoritatea operelor sale de arta uluitoare in Musee Marmottan-Monet si unele in Muzeul Orsay, ambele din Paris.

Cu o mostenire ca a lui, nu exista nicio indoiala ca este unul dintre cei mai faimosi oameni din Franta care inca influenteaza lumea artei un deceniu mai tarziu.

2. Edouard Manet (1832 – 1883)

Unul dintre cei mai faimosi si influenti artisti din istorie este Edouard Manet . Este adesea considerat a fi unul dintre pionierii impresionismului impreuna cu prietenul sau Monet.

Desi a pictat diverse picturi impresioniste, s-a scufundat si in arta moderna. De asemenea, este cunoscut pentru netezirea tranzitiei de la realism la impresionism.

Cand Manet era doar un baietel, mergea la muzeul Luvru impreuna cu unchiul sau si era foarte inspirat de toate picturile sale frumoase.

Ca pictor in crestere, a pictat scene religioase si istorice, dar mai tarziu s-a trecut la pictura adesea cu figuri nud, ceea ce a provocat o multime de controverse la acea vreme.

Picturile sale precum Pranzul pe iarba si Olympia au fost considerate imorale de critici, dar, pe de alta parte, au ajutat la deschiderea drumului tinerilor pictori impresionisti.

Picturile lui Manet sunt redate intr-un mod aproape abstract, cu pensule simplificate si tonuri de tranzitie care inca inspira generatii.

Parintele modernismului a murit in 1883, dar cele mai multe dintre picturile sale extraordinare pot fi inca vazute la Musee d’Orsay din Paris.

3. Camille Pissaro (1830 – 1903)

Camille Pissarro a fost un pictor francez-olandez considerat a fi „Parintele impresionismului” si „decanul pictorilor impresionisti”, asa cum ii admirau alti mari pictori impresionisti si postimpresionisti precum Paul Cezanne, Pierre-Auguste Renoir si Paul Gauguin. el pentru sfat si incurajare.

Spre deosebire de alti pictori francezi a caror opera a fost intotdeauna respinsa, Pissaro a fost singurul artist care si-a prezentat opera la toate cele 8 expozitii impresioniste din Paris, deoarece picturile sale indeplineau conditiile stabilite de salonul din Paris.

Bulevardul Montmartre noaptea de Pissarro , Drumul spre Versailles la Louveciennes , Doua tinere taranine si Palatul de cristal sunt printre lucrarile sale celebre.

De asemenea, este cunoscut pentru dragostea lui pentru picturile de peisaj, deoarece a apreciat subiectele de pictura asa cum erau, in loc sa adauge elemente artificiale.

Camille a inceput sa picteze viata orasului, dar mai tarziu s-a extins la sate pentru a surprinde frumusetea si viata reala a peisajului rural.

Empatia lui pentru saraci si muncitori straluceste in fiecare piesa, aratand cat de mult a inteles luptele lor zilnice.

La nivel personal, a avut sapte copii cu sotia sa, Julie Vellay, iar 6 dintre ei au devenit pictori exceptionali.

Cand sunteti la Paris, merita sa va faceti timp pentru a explora unele dintre cele mai bune picturi ale lui Pissarro din Muzeul Orsay , dar altele sunt imprastiate in intreaga lume.

4. Edgar Degas (1834 – 1917)

Edgar Degas a fost un desenator si pictor francez care a devenit faimos pentru munca sa despre dans si reprezentarea miscarii.

A creat peste 50 de lucrari care prezinta frumusetea femeilor in miscare, precum si alte subiecte precum scenele de curse si nudurile.

La sfarsitul anilor 1860, Degas s-a indepartat de lucrarile sale anterioare, care prezentau scene istorice, spre abordari mai moderne ale vietii.

Desi a fost adesea catalogat ca un pictor impresionist, el s-a distantat intotdeauna de miscare si chiar si-a facut misto de alti pictori care pictau in Plein air si se concentrau pe peisaje naturale, spre deosebire de spatii inchise, asa cum picta el.

Pe langa picturi, Degas a produs si desene, sculpturi si imprimeuri impecabile de-a lungul carierei sale.

Muzeul Metropolitan de Arta din NYC gazduieste una dintre cele mai controversate sculpturi ale sale, Micul dansator de paisprezece ani , dar puteti gasi cea mai faimoasa si controversata pictura a lui, Bautorul de absint (cunoscut si ca in cafenea ) in muzeul Orsay din Paris.

5. Paul Cezanne (1839 – 1906) 

Paul Cezanne este unul dintre cei mai faimosi pictori postimpresionisti din Franta. Se crede ca a ajutat la tranzitia de la impresionismul din secolul al XIX-lea la cubismul din secolul al XX-lea.

Studiul sau amplu al subiectelor sale, analizele cuprinzatoare, utilizarea micilor lovituri de pensula si formatiunile de umbre si planuri de culori au fost fenomenale, toate care au contribuit la crearea unui rezultat artistic mai intens.

Cu toate acestea, Cezanne nu a ramas fara critici. Lucrarea sa a fost respinsa in repetate randuri de judecatorii Salonului. Ei l-au descris ca fiind „necurat” sau mai rau inainte de a o aprecia in cele din urma in anii urmatori.

In timpul sau, a devenit aproape de alti pictori celebri din Franta, cum ar fi Matisse, Monet, Renoir si Picasso, care l-au numit „este tatal tuturor”.

Dupa moartea sa in 1906, unii colectionari de arta seriosi si personalitati semnificative, precum Picasso, l-au intitulat „Parintele artei moderne”.

Cea mai faimoasa pictura a sa, The Large Bathers , care face parte din seria sa Bathers, este expusa la Muzeul de Arta din Philadelphia, unde puteti vedea si capodopere ale altor pictori francezi celebri.

Cu toate acestea, puteti gasi alte picturi ale sale precum Jucatorii de carti si Mere si portocale in Muzeul Orsay din Paris.

6. Henri Matisse (1869 – 1954)

Henri Matisse este una dintre cele mai proeminente figuri ale fauvismului. Nascut intr-un negustor bogat de cereale in 1869, Matisse a studiat initial dreptul, dar mai tarziu a avansat in artist dupa ce mama lui i-a adus materiale de arta in timpul in care se lupta cu apendicita.

A lucrat la artele plastice la inceputul secolului al XX-lea, oferind baza picturii si sculpturii contemporane cu maestri precum Pablo Picasso.

Datorita colorismului sau vibrant de picturi, el a devenit o voce importanta pentru arta moderna in timpul secolului al XX-lea, cu lucrari celebre precum La Danse.

Dar cand sanatatea lui ia interzis sa picteze in ultimii sai ani, el a dezvoltat un corp substantial de lucrari folosind colaje de hartie taiata.

Alte capodopere ale sale includ Femeia cu palarie la Muzeul de Arta Moderna din San Francisco si Bucuria vietii la Barnes Foundation Philadelphia.

7. Georges Braque (1882-1963)

Arhivele nationale braziliene, domeniu public, prin Wikimedia Commons

Unul dintre cei mai influenti pictori francezi din istoria moderna, Georges Braque s-a nascut intr-o familie artistica si si-a petrecut cea mai mare parte din timp pictand. Pe langa pictura, a fost si desenator, colagist, sculptor si gravor.

Desi lucrarile sale anterioare au facut parte din miscarea impresionismului, el s-a indragostit de picturile fauviste in timpul unei expozitii care l-a influentat sa-si schimbe stilul de pictura.

A studiat sub multe influente, inclusiv Paul Cezanne, ale carui picturi l-au inspirat enorm.

Acest lucru, plus intalnirea sa apropiata cu Picasso, i-au schimbat din nou stilul de pictura, iar el impreuna cu Picasso au introdus miscarea cubismului.

Braque ar modifica stilul si temele la intervale pentru a reflecta vremuri si evenimente mai fericite din mediul sau.

L’homme a la Guitare (Barbat cu chitara) si Fructe , care sunt cateva dintre picturile sale celebre, pot fi gasite la Muzeul de Arta Moderna din New York.

Si daca sunteti vreodata prin Normandia, intra in biserica Sf. Valery pentru a asista la superbele vitralii proiectate de Georges Braque.

8. Pierre-Auguste Renoir (1841 – 1919)

Nascut in 1841, Pierre-Auguste Renoir este unul dintre faimosii pictori impresionisti ai Frantei.

Majoritatea picturilor lui Renoir au fost inspirate de un amestec de scene sociale pe indelete si femei nud.

Desi a avut suisuri si coborasuri in cariera sa, el a pictat unele dintre cele mai faimoase picturi franceze de astazi, inclusiv Dansul la Moulin de la Galette si Pranzul petrecerii cu barca , care prezinta ambele prietenii sai parizieni petrecandu-se bine, dansand, mancand, si bautura.

Inspiratia sa din corpurile feminine l-a ajutat sa creeze Nud inclinat din spate, Odihna dupa baie , Scalatorii si atatea alte portrete de femei (ambele imbracate sau nu).

In picturile sale, el a transmis vibratia atmosferei si impactul orbitor al verdeata si stralucirea pielii umane in aer liber, folosind miscari mici, multicolore, asa cum se vede in Dansul de la Le Moulin de la Galette .

In ciuda preocuparilor sale financiare, Renoir a dobandit un mare talent si capacitatea de a-l comunica. Astazi, puteti vedea unele dintre marile sale lucrari in muzeul Orsay din Paris.

9. Eugene Delacroix (1798 – 1863)

Eugene Delacroix a fost un pictor romantic francez influent care a cautat sa creeze picturi cu teme dramatice si romantice. De fapt, el este considerat a fi liderul miscarii romantismului francez.

In loc sa urmeze stilurile traditionale din Grecia sau Roma, a ales calea neconventionala. A petrecut mult timp calatorind prin Africa de Nord pentru a gasi noi modele pentru picturi.

Delacroix a fost recunoscut rapid ca un pictor remarcabil in noul stil romantic de catre autoritati, iar guvernul a cumparat tabloul sau Masacrul de la Chios , care arata distrugerea in timpul razboiului pe insula Chios.

Cu toate acestea, pictura care a facut din Delacroix un nume cunoscut ca unul dintre pictorii celebri francezi este Liberty Leading The People , care o infatiseaza pe Liberty, o femeie pe jumatate imbracata, scotand parizienii din Revolutia din iulie din 1830 in timp ce tine un steag tricolor. Aceasta este de fapt una dintre cele mai faimoase picturi din muzeul Luvru .

10. Paul Gauguin (1848 – 1903)

Paul Gauguin a fost un influent artist post-impresionist care a folosit culori vii si modele creative. El a jucat, de asemenea, un rol important in declansarea miscarii Primitivism.

Pe langa faptul ca a fost pictor, a fost si sculptor, gravor si ceramist si a jucat un rol important in miscarea simbolista.

Opera sa a influentat diversi artisti renumiti precum Henri Matisse si Picasso si chiar a avut relatii stranse cu Vincent van Gogh si fratele sau Theo.

La fel ca multi pictori din acea vreme, Gauguin s-a luptat din punct de vedere financiar si s-a mutat prin locuri si mai tarziu s-a mutat in Tahiti, Polinezia Franceza, cu speranta unui stil de viata mai ieftin, dar confortabil.

Desi nu a fost cazul, el, totusi, a ales sa ramana acolo si majoritatea ultimelor sale picturi au fost inspirate de peisaje si femei din regiune.

A castigat popularitate dupa moartea sa, cand dealer-ul lui Ambroise Vollard a organizat expozitii la Paris, la sfarsitul carierei sale.

Unele dintre picturile sale celebre includ Cele patru femei bretone , Cand te vei casatori? , Tahitian Women on the Beach si Ave Mary.

11. Jean-Auguste Dominique Ingres (1780 – 1867)

Jean-Auguste Dominique Ingres a fost un pictor, desenator si sculptor francez care a trait intre 1780 si 1867. Cea mai mare parte a operei sale este cel mai bine descrisa ca neoclasicism.

Spre deosebire de alti pictori francezi a caror opera a devenit celebra dupa moartea lor, opera lui Ingres a fost apreciata chiar si atunci cand era in viata.

A castigat multe premii, inclusiv a fost cel mai talentat student al lui Jacques-Louis David. Pictura sa Ambasadorii lui Agamemnon in cortul lui Ahile a castigat ravnitul Prix de Rome doar la a doua incercare.

In cele din urma, Ingres a fost recunoscut ca lider al scolii neoclasice din Franta in timpul Salonului de la Paris din 1824, datorita picturii sale „ Legamantul lui Ludovic al XIII-lea” .

12. Jean Honore Fragonard (1732 – 1806) 

Jean Honore Fragonard a fost un pictor si gravor care a pictat in stil rococo.

Dupa ce a aratat o dragoste profunda pentru arta la varsta de 18 ani, a fost dus la Francois Boucher , un mare pictor rococo pentru a-si dezvolta talentul.

Dar, de teama ca Boucher sa-si piarda timpul cu un incepator, l-a trimis mai intai la un alt mare luminist pentru a se orienta.

La intoarcerea in atelierul lui Boucher, acesta l-a impresionat si i s-a oferit ocazia sa-si reproduca picturile vechi, iar restul este istorie.

Imediat dupa ce a implinit 20 de ani, a castigat premiul inalt al artei franceze al Prix de Rome cu pictura sa Jeroboam Sacrificing to Idols .

A devenit cunoscut pentru abordarea sa fluida a crearii de piese exuberante si erotice. A pictat un alt tablou apreciat de critici, Coresus Sacrificing Himself to Save Callirhoe , pe care l-a prezentat la Salonul din 1765. Pictura i-a acordat un loc la Academie.

Leaganul si A Young Girl Reading sunt considerate unele dintre clasicii acelei epoci si unele dintre cele mai cunoscute lucrari ale lui Fragonard.

13. Theodore Gericault (1791 – 1824)

Pictorul Theodore Gericault este cunoscut pentru ca a fost unul dintre precursorii miscarii romantice.

O mare parte din opera lui Gericault exemplifica ceea ce numim acum arta romantica, subliniind latura exotica, pasionala si sublima.

Picturile timpurii ale lui Gericault si cateva litografii s-au bazat pe subiecte militare, probabil bazate pe faptul ca si el a servit o data in armata.

Cea mai faimoasa pictura a sa este Pluta Medusei , care infatiseaza catastrofa naufragiului francez in timp ce pasagerii navei luptau pentru viata lor.

Alaturi de picturi de la alti pictori francezi celebri, puteti gasi unele dintre lucrarile lui Theodore in muzeul Luvru.

Desi a trait o viata scurta dupa ce s-a luptat cu tuberculoza si accidentele de calarie, este inca considerat unul dintre cei mai buni pictori ai Frantei.

14. Gustave Courbet (1819 – 1877)

Gustave Courbet s-a nascut intr-o familie unita din clasa de mijloc rurala din Ornans, Franta.

El a refuzat modul romantismului de a picta pe care artistii anteriori l-au folosit si a condus miscarea Realism.

Modul sau realist de a picta poate fi vazut in modul in care s-a concentrat asupra pictarii taranilor si muncitorilor pe panze la scara mare, care erau in mod normal pastrate pentru inalti nobili si subiecte religioase.

Cu toate acestea, munca sa ulterioara a inclus peisaje si peisaje marine, precum si scene de vanatoare si nuduri.

Cu picturile sale After Dinner at Ornans si The Stone Breakers , artistul a obtinut primul sau succes la Salon in 1849.

In anii 1860, Courbet a creat o succesiune de picturi progresiv senzuale si nud, inclusiv Femme nue couchee , Young Bather , Originea lumii etc., care a provocat o multime de controverse.

15. Nicolas Poussin (1594 – 1665) 

Nicolas Poussin a fost un pictor clasic francez in stil baroc, specializat in picturi cu scene mitologice si religioase.

Si-a petrecut cea mai mare parte a vietii profesionale lucrand in afara Frantei, in principal la Roma. Acolo, a dezvoltat un stil elegant, fara efort, marcat de claritate si ordine, cu o preferinta pentru linii in detrimentul culorilor.

In mod surprinzator, lucrarile timpurii ale lui Poussin au fost influentate de senzualitate si bogatie coloristica care aminteste de pictura venetiana, in special de Titian .

Dar pana in 1633, el a abandonat aceasta tehnica deschis seducatoare in favoarea unei abordari mai rationale si mai disciplinate.

Pana in anii 1640, el a creat unele dintre peisajele sale nobile, cum ar fi Sfanta familie . Astazi, Luvru din Paris gazduieste unele dintre cele mai bune colectii de picturi ale lui Poussin.

16. Jacques-Louis David (1748 – 1825)

Arta lui David este un exemplu excelent de pictura neoclasica care a fost populara in Franta la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea.

Nascut in 1748, el a fost cunoscut pentru picturile sale istorice, cum ar fi Lictorii ii aduc lui Brutus trupurile fiilor lui.

Alte picturi celebre ale sale includ Juramantul Horatilor , Moartea lui Socrate , Moartea lui Marat , Interventia femeilor sabine si, mai ales, Incoronarea lui Napoleon , care este una dintre cele mai faimoase picturi de vazut din Paris.

David a avut un numar de studenti si, ca urmare, a avut cea mai semnificativa influenta asupra artei franceze de la inceputul secolului al XIX-lea.

Pe langa pictura, Jacques-Louis David a fost implicat in politica si un prieten apropiat al lui Napoleon pana la caderea domniei sale, cand el (David) a decis sa plece in exil in Belgia si mai tarziu in Tarile de Jos.

17. Henri de Toulouse-Lautrec (1864 – 1901)

Henri de Toulouse-Lautrec este cel mai bine cunoscut ca omul care a pictat picturi colorate, ispititoare si provocatoare. La fel ca Cezanne sau Gauguin, a fost considerat si un pictor post-impresionist.

Nascut in nobilimea franceza, Henri si-a rupt picioarele in adolescenta si, din pacate, a avut picioare scurte ca adult din cauza unei afectiuni medicale necunoscute.

El a fost, de asemenea, cunoscut pentru ca este alcoolic si pentru stilul sau de viata salbatic. El a stat mereu in compania prostituatelor la bordeluri, care i-au inspirat in mare masura munca, precum Le Lit si La Toilette .

Cu toate acestea, cu mult inainte de a fi interesat de bordeluri, calul era subiectul sau favorit pentru copil, asa cum se arata in schita O femeie si un barbat calare .

18. Jean Fouquet (1593 – 1652)

Nascut la Tours, Jean Fouquet a fost un pictor francez, miniaturist si o legenda in pictura pe panouri.

A fost primul artist francez al timpului si experientei sale care a calatorit in Italia pentru a vedea de aproape Renasterea italiana.

A avut o intalnire intamplatoare cu artisti italieni ai Renasterii, care l-ar schimba pentru totdeauna.

Fouquet a dezvoltat un nou stil in lucrarea sa ulterioara, care a combinat experimentele picturii italiene cu caracterizarea si detaliile superbe ale artei flamande.

In plus, micul sau autoportret rafinat ar fi primul autoportret supravietuitor din arta occidentala.

Miniaturale si cartile sale iluminate, cum ar fi Musee Conde, sunt ceva la care orice iubitor de arta ar trebui sa fie martor cel putin o data.