Doriti sa aflati mai multe despre autorii francezi care au avut impact asupra artei si literaturii franceze? Aceasta postare va va oferi o lista cu cei mai cunoscuti scriitori francezi !

De-a lungul anilor, Franta a produs cativa scriitori mari si unele dintre cele mai bune lucrari din lumea literara.

Literatura franceza si, ca prelungire, literatura europeana au castigat foarte mult din romanele, piese de teatru, cartile si publicatiile produse de aceste personaje literare notabile.

Si pentru a va oferi o privire despre cine sunt acesti oameni demni de remarcat, am intocmit o lista cu 17 scriitori francezi celebri din toate timpurile.

Desi scriu doar despre 17, exista atat de multi autori, romancieri si scriitori francezi mari care nu ar putea fi inclusi, deoarece altfel ar trebui sa scriu eu o carte despre ei. Dar pentru moment, ma voi concentra doar pe cei 17 cei mai buni scriitori francezi din toate timpurile.

Psst… Din pacate, lucrurile pot merge prost si merg prost atunci cand calatoriti. World Nomads ofera acoperire pentru mai mult de 150 de activitati, precum si servicii medicale de urgenta, pierderea bagajelor, anularea calatoriei si multe altele. Daca va ganditi la asigurarea de calatorie pentru calatoria dvs., consultati World Nomads .

Scriitori francezi celebri

Scriitorii celebri ai Frantei enumerati mai jos au lucrari variind de la comedie la istorie la science fiction la romantism si chiar tragedie si satire.

Fiecare cunoscut pentru un anumit gen, sunt sigur ca veti gasi mai jos un autor cu care rezonati.

1. Victor Hugo (1802 – 1885)

Victor Hugo este unul dintre cei mai faimosi scriitori ai Frantei, cu o cariera de peste sase decenii.

A castigat faima mondiala pentru romanele sale, Hunchback of Notre Dame (1831) si Les Miserables (1862), care este una dintre celebrele carti plasate la Paris, dar era cunoscut si pentru colectiile sale de poezii precum Les Contemplations (1856) si La Legende des siecles. (1859).

A scris multe despre romantism care pot fi citite in operele sale dramatice, Cromwell (1827) si Hernani (1830), fiind totodata un sustinator pasionat al republicanismului.

Opera sa a fost atat de populara incat multe dintre poeziile si cartile sale franceze au inspirat muzica populara atat in ​​timpul vietii sale, cat si dupa aceea.

Pe langa faptul ca este un mare scriitor, autor si poet francez , Victor s-a implicat si in politica si a servit ca deputat in Adunarea Nationala Franceza si ca senator, unde a militat intens pentru eliminarea pedepsei cu moartea.

Datorita operei sale mari si influentei pe care a avut-o asupra artei si afacerilor sociale franceze, i s-a dat onoarea de a fi inmormantat la Pantheon din Paris, impreuna cu alti lumini.

2. Emile Zola (1840-1902)

Cand numesc romancieri francezi celebri, numele lui Emile Zola este de obicei undeva in varf.

Cunoscut pentru naturalismul sau, un tip de realism extrem cu ideea ca mediul inconjurator determina caracterul uman, Emile are romane si piese de teatru care ii sustin procesul de gandire.

Pe langa romancier, a fost si jurnalist si dramaturg scriind mai multe nuvele, mai ales la inceputul carierei sale.

Cea mai cunoscuta opera sa literara este o serie de 20 de volume numita Les Rougon-Macquart, dintre care al 9-lea roman, Nana , este cel mai faimos.

A fost nominalizat de doua ori la Premiul Nobel pentru Literatura, in 1901 si 1902.

3. Jules Verne (1828-1905)

Jules Verne este unul dintre acei autori francezi celebri care au castigat popularitate si in intreaga lume.

Calatoria sa literara a inceput cu el scriind piese in timp ce studia la facultatea de drept, dar lucrarile sale stiintifico-fantastice precum Calatoria in centrul Pamantului (1864), Douazeci de mii de leghe sub mari (1870) si Inconjurul lumii in optzeci de zile (1872) . ) sunt ceea ce l-a facut atat de faimos pana in prezent. I-au castigat chiar si titlul de „parintele science-fiction”.

Lucrarea sa a fost chiar tradusa in engleza si mai tarziu adaptata in filme care s-au descurcat foarte bine.

De fapt, el este al doilea cel mai tradus autor din lume dupa Agatha Christie si cu doar un loc inaintea lui William Shakespeare .

4. Voltaire (1694-1778)

Francois-Marie Arouet, cunoscut sub numele sau de pseudonima Voltaire , stia ca isi doreste sa devina scriitor inca de cand a terminat scoala si a ramas fidel visului sau, devenind unul dintre cei mai buni scriitori francezi din timpul sau.

A publicat lucrari in numeroase formate – fie ca este vorba de piese de teatru, romane, eseuri, poezii sau expozitii stiintifice. Cele mai cunoscute romane ale sale sunt Zadig  (1747) si  Candide  (1759).

In afara de aceasta, el a fost o figura de frunte a epocii luminilor franceze si, de asemenea, un critic al nobilimii franceze si al Bisericii Romano-Catolice, ceea ce l-a facut sa urmeze exilul voluntar in Marea Britanie, temandu-se de inchisoare in Franta.

De asemenea, a criticat puternic sclavia si a pledat pentru libertatea de exprimare si pentru un stat separat de religie.

La fel ca Victor Hugo, Voltaire este un alt luminat ale carui ramasite se afla in Pantheon.

Pana in prezent, el ramane unul dintre cei mai cunoscuti francezi din lumea literara.

5. Honore de Balzac (1799-1850)

Unul dintre fondatorii realismului in literatura franceza, Honore de Balzac, a fost considerat un mare scriitor francez al timpului sau.

Prima sa publicatie de succes a fost un roman numit Les Chouans (1829). 4 ani mai tarziu, a publicat primul sau bestseller, Eugenie Grandet (1833), iar la doi ani dupa aceea, in 1835 au aparut Le Pere Goriot si Le Lys Dans la Vallee.

Dar el este cel mai bine cunoscut pentru opera sa magistrala, La Comedie Humaine (Comedia umana), care cuprindea 91 de romane si nuvele interconectate si a fost publicata intre 1829 si 1847. Din pacate, a ramas neterminata la momentul mortii sale.

6. Alexandre Dumas (1802-1870)

Unul dintre cei mai cunoscuti scriitori din Franta este Alexandre Dumas! Si-a inceput cariera de scriitor ca dramaturg, castigand faima pentru piesa sa, Henri III et sa cour .

Apoi a inceput sa scrie romane, cele mai faimoase ale sale fiind Compte of Monte Cristo (Contele de Monte Cristo) si Cei trei muschetari .

Dumas, al carui nume real era Dumas Davy de la Pailleterie, a publicat peste 100.000 de pagini in timpul vietii sale.

In afara de aceasta, realizarile sale includ a fi unul dintre cei mai cititi autori francezi si un autor ale carui lucrari au fost adaptate in aproape 200 de filme.

7. George Sand (1804-1876)

George Sand a fost un pseudonim folosit de una dintre cele mai mari scriitoare franceze, Amantine Lucile Aurore Dupin.

O alta autoare care este cunoscuta pentru romantism, Sand, a atras atentia chiar de la primul ei roman, Indiana (1832), dar este cunoscuta si pentru alte lucrari precum La Petite Fadette , Rose et Blanche si Ce Que Disent Les Fleurs .

Viata ei personala a fost destul de controversata, deoarece se imbraca in barbat pentru a ajunge in locuri care nu permiteau femeilor, fuma in public si avea numerosi iubiti, unul dintre ei fiind compozitorul Frederic Chopin.

Astazi, viata si lucrarile ei sunt celebrate in Musee de la Vie Romantique , care este unul dintre muzeele gratuite din Paris , iar statuia ei ii puteti gasi si in Gradinile Luxemburg.

8. Jean-Paul Sartre (1905-1980)

Unul dintre cei mai buni scriitori si filozofi francezi ai secolului XX, Jean-Paul Sartre, a fost si dramaturg, scenarist si activist politic.

A jucat un rol important in filosofia fenomenologiei si existentialismului si a fost onorat cu Premiul Nobel pentru Literatura in 1964.

Printre lucrarile sale celebre se numara La Nausee (Graata) (1938), Being and Nothingness (1943), Age of Reason (1945) si Existentialism and Humanism (1946). A scris destul de multe despre clasa muncitoare franceza si despre grupurile minoritare neglijate.

9. Marcel Proust (1871-1922)

Dupa ce a inceput sa scrie de la o varsta frageda, Marcel este considerat unul dintre cei mai influenti autori ai secolului al XX-lea.

A scris in jurnalul Le Mensuel inainte de a incepe sa scrie un roman autobiografic intitulat Jean Santeuil , pe care, din pacate, nu l-a putut termina din cauza mortii sale premature.

Dar el are Du cote de chez Swann (Calea lui Swann) (1913) si A l’ombre des jeunes filles en fleurs (1918) pentru a considera lucrarile sale publicate.

Cea mai faimoasa si monumentala lucrare a sa, A la recherche du temps perdu (In cautarea timpului pierdut), o serie care continea 7 volume trebuia initial sa aiba 10, dar a ramas si neterminata.

Ultimele 3 carti din serie au ramas inainte ca Proust sa decedeze din cauza pneumoniei. Ele au fost apoi editate si publicate postum de fratele sau, Robert Proust.

10. Antoine de Saint-Exupery (1900-1944)

Al 3-lea scriitor de pe aceasta lista care va fi onorat la Pantheon este Antoine, cunoscut pentru novela sa, Le Petit Prince (Micul Print) (1943), care poate parea o carte pentru copii, dar citind-o, ii vei descoperi profunzimea. si intelepciune, facandu-l sa merite citit chiar daca esti adult.

A fost laureat al multor dintre cele mai inalte premii literare ale Frantei, pe langa castigarea Premiului National de Carte din Statele Unite.

La nivel personal, Antoine era aviator inainte de a incepe sa scrie si se alaturase fortelor aeriene din Franta Libera la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

A disparut intr-o misiune de recunoastere in 1944, iar cadavrul sau nu a fost gasit niciodata. Ulterior a fost presupus mort.

11. Charles Baudelaire (1821-1867)

Charles Baudelaire este unul dintre acei scriitori francezi subestimati, dar mari, a caror potential si valoare nu-ti dai seama decat atunci cand ii citesti eseurile si poeziile.

Cea mai buna lucrare a lui Charles a fost o carte care continea aproape toate poeziile sale, intitulata Les Fleurs du mal (Florile raului). Dar nu a fost publicat decat la multi ani dupa ce el a scris-o.

De altfel, editia a III-a a seriei a fost publicata postum cu 14 poezii nepublicate anterior.

Se crede ca Charles a inventat termenul „modernitate” prin aceasta serie care a deschis calea miscarilor moderniste.

12. Gustave Flaubert (1821-1880)

Primul roman al lui Gustave s-a intitulat Noiembrie si i-a luat 5 ani sa fie finalizat. Dar cariera sa literara a inceput cu prima sa publicatie intr-o recenzie numita Le Colibri .

Dintre operele sale literare, cea mai faimoasa a sa este intitulata Madame Bovary (1856), care a fost dusa in judecata pentru obscenitate, dar si-a castigat faima datorita acesteia.

Se spune ca romanul este o mare opera de fictiune si a fost adaptat ulterior intr-o opera. Gustave a fost considerat unul dintre cei mai faimosi romancieri francezi, in special pentru realismul sau in literatura franceza.

13. Albert Camus (1913-1960)

Filosoful si romancierul francez Albert Camus a fost al doilea cel mai tanar laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1957, la varsta de 44 de ani, facandu-l unul dintre marii scriitori francezi ai timpului sau.

Cea mai cunoscuta publicatie a sa este o novela intitulata L’Etranger (Strainul) (1942). In afara de aceasta, alte lucrari celebre ale sale includ La Peste (The Plague) (1947) si La Chute (The Fall) (1956).

Le Premier Homme (Primul om) a fost ultima sa lucrare, un roman final neterminat la care lucra Camus inainte de a muri intr-un accident de masina in 1960, la varsta de 46 de ani. Fiica sa, Catherine Camus, a publicat ulterior cartea in 1994.

14. Simone de Beauvoir (1908-1986)

Simone de Beauvoir a fost o activista si una dintre cele mai faimoase scriitoare ale Frantei pentru scrierile sale despre teoria feminista si existentialismul feminist.

Activismul ei si sustinerea drepturilor femeilor au contribuit la acordarea Frantei dreptului de vot in 1946.

Lucrarile literare ale Simonei s-au bazat, de asemenea, pe feminism, cum ar fi Al doilea sex (1949), care vorbea despre opresiunea femeilor, si La Vieillesse (Majoritatea) (1970).

Pe langa acestea, a mai publicat She Came to Stay (1943), o relatare fictiva a relatiei ei deschise cu Jean-Paul Sartre, and the Mandarins (1954), pentru care a castigat Premiul Goncourt , cel mai prestigios premiu literar din Franta. facand-o una dintre cele mai cunoscute femei franceze din lumea literara.

15. Moliere (1622-1673)

Moliere, un pseudonim adoptat de Jean-Baptiste Poquelin, a fost considerat unul dintre cei mai buni scriitori francezi produsi de Franta.

A imbracat multe palarii – cea a unui dramaturg, poet si chiar a unui actor . Lucrarile sale au fost recunoscute ca o mare contributie la limba si literatura franceza.

Genul sau de urmat a fost comedia si tragi-comedia, atat de mult incat se crede ca el este creatorul comediei franceze moderne.

16. Charles Perrault (1628-1703)

Charles Perrault nu este doar considerat unul dintre cei mai faimosi scriitori din Franta, dar popularitatea sa este raspandita in toata lumea.

Poate ca ati auzit sau nu de el, dar cu siguranta ati fi auzit de lucrarile sale celebre, care includ  Puss in Boots  (le Chat Botte),  Scufita RosieCenusareasa si  Frumoasa adormita , care au fost incluse in colectia sa  Tales . si Povesti din trecut cu Morale  sau  Povesti despre Mama Gasca .

Charles nu a anticipat ca aceste basme populare/basme vor castiga la fel de multa popularitate ca si nici ca vor fi relevante pentru nenumarate generatii care i-au urmat.

17. Marguerite Duras (1914-1996)

Scenarist, dramaturg, romancier si regizor de film francez, Marguerite Duras, pseudonim pentru numele sau de nastere Marguerite Germaine Marie Donnadieu, ar fi putut fi vietnameza prin nastere, dar este recunoscuta printre marii scriitori francezi ai secolului al XX-lea.

Marguerite a castigat faima internationala pentru scenariul filmului Hiroshima mon amour (1959), castigandu-i o nominalizare la Oscar.

Cealalta lucrare celebra a ei este L’Amant sau The Lover (1984), un roman autobiografic care i-a adus premiul Goncourt in acelasi an. Cartea a fost ulterior adaptata intr-un film larg apreciat cu acelasi titlu in engleza in 1992.