Maturitatea emotionala este capacitatea unei persoane de a-si gestiona emotiile si factorii de stres din viata intr-un mod sanatos. Maturitatea emotionala joaca un rol important in relatii, deoarece ne ajuta sa rezolvam conflictele si sa intram in relatii satisfacatoare si sigure. Asociatia Americana de Psihologie (APA) defineste maturitatea emotionala ca „un nivel inalt si adecvat de control si exprimare emotionala”.

„Oamenii maturi din punct de vedere emotional sunt constienti de sine, sunt in acord cu emotiile lor si stiu cum sa le gestioneze”, spune Eri Nakagami, Ph.D., LCSW, director clinic al Clinicii de ambulatoriu Embark Behavioral Health West LA. „Persoanele maturi din punct de vedere emotional lucreaza continuu la diverse abilitati emotionale si cognitive pentru a-i ajuta sa faca fata situatiilor stresante sau adverse si sa ajunga la solutii de succes la provocarile vietii.”

Aici, vom arunca o privire mai atenta asupra maturitatii emotionale, inclusiv care sunt semnele principale ale acesteia, cand se dezvolta, ce factori influenteaza maturitatea emotionala si cum sa o dezvoltam.

8 semne ale maturitatii emotionale

In primul rand, sa ne uitam la primele 8 semne cele mai raspandite ale maturitatii emotionale, potrivit expertilor.

Esti empatic

A fi matur emotional inseamna ca poti sa te concentrezi uneori pe propriile nevoi si puncte de vedere si sa te concentrezi pe realitatile emotionale ale altora.

„Cineva care are inteligenta emotionala este capabil sa aiba empatie si sa arate compasiune fata de ceilalti”, spune Lisa Lawless, Ph.D., psiholog clinician la Holistic Wisdom, Inc. „Gandurile si sentimentele lor pot fi exprimate intr-un mod sanatos si sanatos. mod constructiv, asigurandu-se ca ei ii trateaza pe ceilalti cu respect si le solicita celorlalti.”

Sunteti capabil sa recunoasteti si sa va impartasiti sentimentele

Oamenii care au dezvoltat maturitate emotionala sunt capabili sa-si recunoasca sentimentele si, de asemenea, sa inteleaga ceea ce ii motiveaza sa se simta asa cum se simte. Aceasta este baza pentru a va putea gestiona sentimentele intr-un mod sanatos, explica dr. Nakagami. „Cum se simte o persoana o poate ajuta sa inteleaga de ce reactioneaza asa cum sunt, in loc sa-si elimine sentimentele in mod inadecvat sau sa le suprime”, descrie ea.

Esti flexibil si deschis la minte

O alta trasatura importanta a unui individ matur emotional este ca nu este rigid in gandirea sa. Viata este in mod inerent provocatoare, iar o persoana matura emotional va raspunde provocarilor vietii cu o minte deschisa si creativa.

„O persoana care a dezvoltat o maturitate emotionala puternica este flexibila si deschisa la minte, fiind adaptabila la schimbare”, spune dr. Lawless. Ei sunt capabili sa ia in considerare idei care sunt diferite de ale lor, ceea ce le sporeste capacitatea de a face compromisuri cu ceilalti, adauga dr. Lawless.

Sunteti capabil sa formati relatii sigure si sanatoase

Un semn important al maturitatii emotionale este capacitatea de a mentine relatii sanatoase si sigure cu ceilalti. Acest lucru este adesea mai usor de obtinut la persoanele care au dezvoltat un stil de atasament sigur, spune Sefora Janel Ray, MFT, terapeut pentru casatorii si familie la Therapy to Thrive.

„Atasamentul sigur se refera la un sentiment profund de incredere, siguranta si conexiune pe care indivizii il dezvolta in primii ani prin ingrijirea consecventa si receptiva”, spune Ray. „Cand ma gandesc la maturitatea emotionala, vad legatura ei puternica cu atasamentul sigur, formand o baza pentru relatii interpersonale sanatoase si echilibrate.”

Desigur, un stil de atasament sigur depinde intr-o oarecare masura de tipul de ingrijire care ti s-a acordat in copilarie de catre parintii tai. Din fericire, totusi, cercetarile au descoperit ca dezvoltarea unui stil de atasament mai sigur mai tarziu in viata este posibila – de fapt, pur si simplu a avea dorinta de a dezvolta un stil de atasament mai sigur te poate ajuta sa mergi in aceasta directie.

Iti asumi responsabilitatea pentru actiunile tale

Oamenii maturi emotional iau in considerare modul in care actiunile lor ii vor afecta pe ceilalti si isi vor asuma responsabilitatea daca actiunile lor ajung sa provoace orice tip de rau. „Cei cu o mare maturitate emotionala sunt capabili sa isi ceara scuze cu usurinta, sa-si asume responsabilitatea si sa fie responsabili pentru actiunile lor, intelegand si acceptand consecintele”, spune dr. Lawless. „In plus, ei schimba comportamentul daunator, deoarece vad greselile ca pe o oportunitate de a creste si de a invata.”

Stabiliti limite sanatoase

A fi capabil sa stabileasca si sa mentina limite sanatoase este o piatra de temelie pentru a fi matur emotional. Asta inseamna ca esti capabil sa declari care sunt granitele tale emotionale pentru tine si pentru ceilalti si ca esti capabil sa tii strans acele granite atunci cand te confrunti cu un conflict.

Asta nu inseamna ca stabilirea unor limite sanatoase va fi usor pentru tine, dar vei putea sa le recunosti importanta, spune dr. Nakagami. Va puteti gandi la stabilirea limitelor ca pe o forma de ingrijire de sine, iubire de sine si respect de sine, asigura ea. „Nu numai ca sunt limite pentru sine, ci si pentru ceilalti sa stie ca aveti anumite linii pe care nu le permiteti altora sa le depaseasca.”

Ai Reusit sa Rezolvi Conflictele

Nu se poate scapa de faptul ca conflictele vor aparea in viata, dar este o chestiune de modul in care le gestionati. Oamenii maturi din punct de vedere emotional vor cauta sa rezolve conflictele, mai degraba decat sa-si prelungeasca existenta sau sa prospere din haosul lor.

A invata cum sa gestionezi conflictele inseamna dezvoltarea unor abilitati emotionale si comportamentale specifice. „Cei care sunt maturi din punct de vedere emotional pot rezolva conflictele in mod eficient, deoarece sunt excelenti ascultatori activi si sunt priceputi sa gaseasca solutii”, spune dr. Lawless. „Cand se confrunta cu agresiune sau manipulare, sunt capabili sa o abordeze cu respect si sa stie cand sa se dezactiveze.”

Puteti gestiona stresul in moduri sanatoase

Un alt dat in viata este ca te vei confrunta cu stres. O persoana matura emotional nu va incerca sa indeparteze stresul sau sa evite sa-l simta. In acelasi timp, ei nu se vor cufunda in disperare oricand se vor confrunta inevitabil cu ea. In schimb, ei vor invata cum sa gestioneze stresul.

„Managementul stresului este o parte importanta a maturitatii emotionale, deoarece permite cuiva sa se auto-reglezeze emotiile si sa navigheze in situatii dificile”, descrie dr. Lawless. „Exersarea ingrijirii de sine este vitala pentru noi toti, iar cei care sunt maturi emotional pretuiesc acest lucru si asigura-te ca il practica.”

La ce varsta ating majoritatea oamenilor maturitatea emotionala?

Maturitatea emotionala nu este ceva cu care ne nastem, ci se dezvolta pe parcursul copilariei si adolescentei noastre. Potrivit APA, maturitatea emotionala incepe sa se dezvolte inca din copilarie, cand bebelusii incep sa-si exprime sentimentele prin zambet, incruntari si plans. Este dezvoltat in continuare in copilarie, pe masura ce invatam care comportamente sunt si care nu sunt acceptabile si pe masura ce incepem sa invatam metode simple de reglare emotionala.

Maturitatea emotionala face un salt mai mare in timpul adolescentei, dar majoritatea adolescentilor inca se lupta cu a deveni mai maturi emotional. Cercetarile arata ca creierul atinge un nivel de dezvoltare stabila si matura – in special in regiunea cortexului prefrontal – pana la varsta de 25 de ani. Dar asta nu inseamna neaparat ca o persoana devine matura emotional la varsta de 25 de ani, deoarece alte factori, cum ar fi genetica, mediul si experientele din copilarie, ne modeleaza capacitatea de a deveni maturi emotional.

Ce inseamna sa fii imatur emotional?

A fi imatur emotional inseamna ca nu esti in stare sa iti gestionezi emotiile intr-un mod sanatos. Este posibil sa aveti probleme in a forma relatii sigure si sanatoase cu ceilalti. Este posibil sa aveti dificultati in a va recunoaste si a va impartasi sentimentele si este putin probabil sa faceti fata bine conflictelor si provocarilor vietii. Este posibil sa nu va puteti abtine de la a ataca pe altii sau de a va comporta in moduri nepotrivite sau daunatoare. Oamenii care sunt imaturi din punct de vedere emotional pot parea ca „reactioneaza exagerat” atunci cand vine vorba de factorii de stres din viata normala si pot fi vazuti ca inadaptati.

Cum dezvolti maturitatea emotionala?

Desi maturitatea emotionala este ceva care de obicei se dezvolta in mod natural pe masura ce trecem prin adolescenta si varsta adulta timpurie, nu este ceva care se intampla usor pentru noi toti. Dezvoltarea maturitatii emotionale depinde de mai multi factori, printre care:

 • Genetica
 • Mediu inconjurator
 • Sarcina si postpartum
 • Nutritie
 • Tipare de somn
 • Medicamente
 • Copilarie sanatoasa si buna
 • Stresul psihologic
 • Abuz de substante
 • Experiente adverse din copilarie

Persoanele cu creier neurodivergent, cum ar fi cei cu ADHD si TSA, pot avea, de asemenea, o perioada mai dificila in dezvoltarea maturitatii emotionale, spune dr. Lawless. „Acest lucru poate avea un impact asupra modului in care gestioneaza anumite stimuli, inclusiv emotiile lor”, explica ea. „In unele cazuri, asta poate insemna intelegeri sporite, empatie si un simt al dreptatii, in timp ce in altele, poate insemna provocari in procesarea lucrurilor precum sarcasmul, schimbarile, stimularea senzoriala si suprastimularea cu usurinta.”

Oriunde te-ai afla in calatoria ta de maturitate emotionala si indiferent de obstacolele cu care te-ai confruntat, exista speranta, ofera Dr. Lawless. Pur si simplu a avea intentia de a schimba este un prim pas important. „Infruntand si depasind provocarile, ne putem recunoaste mai bine defectele si ne straduim sa ne imbunatatim”, spune ea.

A deveni mai matur din punct de vedere emotional poate implica:

 • Sa inveti sa devii mai atent la emotiile tale; invatand sa le numesc si sa le gestionezi
 • Invatarea diferitelor metode de rezolvare a conflictelor
 • Invatati cum sa ascultati pe altii si extindeti-va capacitatea de a asculta cu compasiune
 • Invatati cum sa va destresati si ce limite sunt necesare pentru a trai o viata mai echilibrata
 • Invatati cum sa dezvoltati relatii mai sigure si sa puneti capat relatiilor care nu sunt sanatoase

Important este ca a deveni mai matur din punct de vedere emotional nu este ceva ce trebuie sa faci pe cont propriu. Terapia este o modalitate excelenta de a lucra asupra emotiilor tale, de a intelege ce le declanseaza si de a invata metode pentru a le gestiona cu mai multa usurinta si gratie. De asemenea, terapia va poate ajuta sa abordati relatiile cu mai multa maturitate emotionala.

Daca aveti intrebari suplimentare despre maturitatea emotionala sau despre cum sa o lucrati in voi sau in cei dragi, va rugam sa contactati un profesionist in sanatate mintala.