Liderul minoritatilor din Casa, Kevin McCarthy, si-a exprimat marti frustrarea fata de presedintele Conferintei Republicane a Camerei, Liz Cheney, spunand ca a auzit de la unii reprezentanti ai GOP care sunt ingrijorati, Cheney nu poate ,,realiza mesajul” inainte de alegerile de la jumatatea perioadei din 2022.

Comentariile lui McCarthy sunt un semn al tensiunii crescande dintre cei doi, intrucat Cheney a continuat sa critice fostul presedinte Trump si rolul sau in atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliei, in timp ce McCarthy a incercat sa minimizeze evenimentul.

Un vot pentru inlocuirea lui Cheney ar putea avea loc inca de saptamana viitoare. Un purtator de cuvant al Cheney a declarat pentru CBS News ca ,,este vorba daca Partidul Republican va perpetua minciunile”.

Cheney a fost unul dintre cei 10 republicani ai Camerei care au votat pentru acuzarea domnului Trump pentru acuzatia de instigare la insurectie in ianuarie. Ea a respins efortul unor conservatori de a o elimina din functia de conducator la inceputul lunii februarie, cu sprijinul lui McCarthy. Insa McCarthy a declarat marti intr-un interviu acordat ,,Fox & Friends” marti ca mai multi membri republicani isi pierd increderea in capacitatea lui Cheney de a conduce.

“Nu exista nicio ingrijorare cu privire la modul in care a votat acuzarea. Aceasta decizie a fost luata”, a spus McCarthy. “Am auzit de la membrii preocupati de capacitatea ei de a indeplini sarcina de presedinte de conferinta, de a duce la indeplinire mesajul.”

Cheney s-a impins in mod repetat impotriva falsei afirmatii a dlui Trump ca alegerile au fost furate. Cheney a declarat luni ca republicanii nu pot accepta ,,otrava” acestei afirmatii sau ,,varui” atacul din 6 ianuarie al sustinatorilor domnului Trump.

“Nu putem imbratisa notiunea ca alegerile sunt furate. Este o otrava in fluxul sanguin al democratiei noastre”, a spus Cheney intr-o remarca la o conferinta din Georgia. “Nu putem sa varuim ce s-a intamplat in 6 ianuarie sau sa perpetuam marea minciuna a lui Trump. Este o amenintare la adresa democratiei. Ceea ce a facut el pe 6 ianuarie este o linie care nu poate fi trecuta”.

McCarthy a criticat domnul Trump imediat dupa atacul din 6 ianuarie, spunand pe 13 ianuarie ca fostul presedinte poarta ,,responsabilitatea” pentru incident si argumenteaza in favoarea cenzurarii acestuia. Dar McCarthy si-a dat inapoi comentariile si a incercat sa se lege mai aproape de domnul Trump. Republicanii au sansa de a recupera Casa in 2022, cu McCarthy la randul sau pentru a deveni vorbitor. Intrucat domnul Trump este inca foarte popular in randul alegatorilor GOP, unii republicani din congres au continuat sa-l apere pe presedinte si falsurile sale cu privire la alegeri pentru a le asigura sprijinul.

“Cu totii trebuie sa lucram ca unul singur, daca putem castiga majoritatea. Amintiti-va, majoritatile nu sunt date, sunt castigate. Si despre acest mesaj este vorba despre viitor”, a spus McCarthy marti dimineata.

Un purtator de cuvant al lui Cheney a raspuns la comentariile lui McCarthy in interviul ,,Fox & Friends”, spunand ca Cheney nu va promova falsuri cu privire la alegeri si nici nu va minimiza atacul asupra Capitolului.

“Este vorba despre faptul daca Partidul Republican va perpetua minciunile cu privire la alegerile din 2020 si va incerca sa albeasca ce s-a intamplat pe 6 ianuarie. Liz nu va face asta. Aceasta este problema”, a declarat purtatorul de cuvant Jeremy Adler intr-o declaratie pentru CBS News.

Senatorul GOP, Mitt Romney, a scris pe Twitter sprijinul sau pentru Cheney marti, facandu-l unul dintre putinii republicani proeminenti dispusi sa o apere public.

,,Fiecare persoana de constiinta traseaza o linie dincolo de care nu va merge: Liz Cheney refuza sa minta. Dupa cum mi-a spus unul dintre colegii mei din Senatul Republican in urma votului meu de punere sub acuzare:,, Nu as vrea sa fiu membru al unui grup care a pedepsit pe cineva pentru ca si-a urmat constiinta “, a scris Romney, care a fost unul dintre cei sapte republicani care au votat pentru condamnarea domnului Trump in Senat.