Europa continua sa conduca lumea in domeniul actiunilor climatice. Numai in ultima saptamana, Parlamentul European si Consiliul au ajuns la un acord provizoriu care consacra prin lege obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 55% pana in 2030 si de atingere a emisiilor zero zero pana in 2050. Iar Uniunea Europeana si-a publicat mult asteptatul ,, taxonomie financiara durabila “- o miscare care ar putea deveni un standard global pentru investitii ecologice si sa transforme pietele de capital.

In ultima jumatate de deceniu, constientizarea publica, corporativa si a investitorilor cu privire la riscurile de mediu, sociale si de guvernanta (ESG) a crescut brusc . Investitiile ESG s-au extins exponential in timpul pandemiei si sunt acum una dintre clasele de active cu cea mai rapida crestere din lume – o tendinta care urmeaza sa continue.

La fel, piata obligatiunilor sociale, ecologice si de durabilitate a crescut in ultimii ani. Dupa cum arata figura 1, intre 2015 si 2019, emisiile la nivel mondial au crescut de peste sase ori; anul trecut, emisia totala de obligatiuni durabile a depasit 1 trilion de dolari.

UE a jucat un rol central in stimularea acestui progres. Banca Europeana de Investitii a fost cea care a emis prima obligatiune verde din lume in 2007, iar UE ramane astazi un centru global de obligatiuni ESG. Mai mult, euro este moneda globala la alegere pentru finantarea durabila. Dupa cum arata figura 2, aproximativ 50% din pietele globale de capital durabile sunt denominate in euro, comparativ cu 27% in dolari SUA.

In timpul pandemiei, UE si-a consolidat conducerea ESG, inclusiv prin incorporarea de legaturi ecologice si sociale in initiativele de ajutorare. De exemplu, Mecanismul european de stabilitate a conceput o linie de credit de raspuns la pandemie de 240 miliarde EUR (290 miliarde USD) pentru ingrijirea sanatatii in tarile din zona euro. Daca ar fi apelat, acest instrument ar fi finantat prin obligatiuni sociale.

Mai mult, Comisia Europeana a anuntat ca 30% din fondul de recuperare UE de 750 miliarde EUR va fi finantat cu obligatiuni verzi, care vor incepe sa fie emise in urmatoarele luni. Si toate finantarile pentru programul de sprijin al Comisiei Europene de 100 miliarde EUR pentru reducerea riscurilor de somaj in caz de urgenta (SURE) vor veni sub forma de obligatiuni sociale.

Cu toate acestea, trebuie facut mai multe pentru a valorifica intregul potential al capitalului ESG. Sunt necesare metodologii si terminologii standardizate pentru a minimiza disonanta pietei si a preveni asa-numita spalare verde (descrierea unei activitati sau investitii ca fiind mai durabila decat este).

Aici, din nou, UE preia conducerea, folosind reglementari si orientari pentru a consolida piata finantelor durabile. De exemplu, Comisia Europeana a creat linii directoare de raportare privind companiile si a elaborat standardul UE privind obligatiunile verzi, pentru a ,,incuraja participantii la piata sa emita si sa investeasca in obligatiuni verzi ale UE” si pentru a imbunatati ,,eficacitatea, transparenta pietei, comparabilitate si credibilitate. “

Bucurati-va de acces nelimitat la ideile si opiniile celor mai importanti ganditori din lume, inclusiv lecturi lungi saptamanale, recenzii de carti, colectii de actualitate si interviuri; Revista anuala tiparita Anul urmator ; arhiva PS completa ; si altele. Toate pentru mai putin de 9 USD pe luna.

Noua taxonomie financiara durabila este un alt pas crucial inainte. Incepand cu 2022. investitorii si marile corporatii din Europa vor raporta anual cu privire la partea verde a portofoliilor lor pe baza unor criterii si definitii clare de taxonomie, care vor permite o mai buna transparenta si comparatie. Cel mai important, acest lucru ar trebui sa conduca la proiecte si activitati noi si actualizate, in conformitate cu criteriile de taxonomie, precum si la redirectionarea fluxurilor de capital si a investitiilor in astfel de activitati.

Dar impactul taxonomiei se va extinde cel mai probabil dincolo de UE. La urma urmei, reglementarile europene au adesea un impact global.

Companiile multinationale respecta reglementarile UE – de la Regulamentul general privind protectia datelor pana la normele sale de mediu – pentru a avea acces la pietele sale de consum mari si bogate. Dar, avand in vedere costurile de ajustare a operatiunilor lor la mai multe regimuri de reglementare, acestia aplica adesea aceste reguli in cadrul operatiunilor lor globale. Acesta este ,, efectul Bruxelles “.

Avand in vedere ca UE este cea mai mare piata ESG, firmele globale au un puternic stimulent pentru a-si construi portofoliile ESG pentru a se alinia la noua taxonomie – mai ales daca investitorii favorizeaza din ce in ce mai mult investitiile care respecta standardele ESG europene. Aceasta inseamna ca taxonomia UE ar putea deveni un standard global pentru finantarea durabila.

Ajuta ca agentiile de rating au introdus noi ratinguri ESG. Deci, daca o firma nu indeplineste un anumit standard, va fi retrogradata de la ,,verde” la ,,lista maro” si va trebui sa plateasca o prima pentru a accesa pietele de capital.

Dupa cum confirma din nou cel mai recent Raport anual al Forumului Economic Mondial , schimbarile climatice raman printre principalele amenintari cu care se confrunta omenirea. Si totusi, eforturile multilaterale de a stimula finantarea ecologica au ramas deseori scurte. Se pare ca apelul acordului de la Paris privind schimbarile climatice de a face fluxurile financiare in concordanta cu dezvoltarea rezistenta la schimbarile climatice a ajuns la urechi.

Mai mult, Statele Unite nu au reusit pana acum sa ofere o conducere eficienta in domeniul climatului. De fapt, fostul presedinte Donald Trump a cautat in mod activ sa limiteze investitiile ESG . Prin urmare, nu ar trebui sa fie o surpriza faptul ca Trezoreria SUA nu a emis obligatiuni verzi, iar dolarul american ramane cu mult in urma euro ca moneda de alegere pentru finantarea ESG.

Cu siguranta, presedintele american Joe Biden s- a angajat recent sa reduca la jumatate emisiile de gaze cu efect de sera (de la nivelurile din 2005) pana in 2030 – o inversare importanta care ar trebui binevenita. Dar cand vine vorba de investitii ESG, SUA joaca recuperare. UE este cu mult inaintea pachetului. Si, prin efectul Bruxelles, creeaza un drum mai lin pentru toata lumea.