În septembrie 2012 Revista BIZ publica, în colaborare cu Unlock Market Research, un clasament al celor mai puternice mărci româneşti. Am luat mărcile de pe primele 10 poziţii şi, cu ajutorul oamenilor de la MediaIQ, care mă ajută cu cifre şi statistici pentru articolele publicate pe acest blog, am aflat cât de menţionate au fost aceste mărci în social media.

Scriu acest articol pentru că e important să înţeleg dacă şi cum influenţează social media evoluţia acestor mărci în studiile de piaţă. Şi încep cu cele situate pe primele poziţii în ultimii trei ani, urmând să detaliez şi care dintre aceste mărci au avut mai multe menţiuni în social media în 2012.

Cele mai puternice mărci româneşti în 2012 în Social Media

După numărul de menţiuni în Social Media, clasamentul din 2012 ar arăta precum în imaginea de mai jos. Gerovital, spre exemplu, o marcă care în 2010 nu apărea în clasamentul primelor 10 mărci româneşti, a început să comunice tot mai mult pe internet, a început colaborarea cu Alina Crancau (blogger) şi a ajuns, la finalul anului 2012, una dintre companiile pioniere pe Instagram în România.

Share of voice în Social Media

Cum în Social Media încercăm să aflăm care sunt cele mai eficiente canale de comunicare, mai jos sunt câteva exemple de statistici pe Share of Voice pentru câteva dintre mărcile prezentate de BIZ în 2012 pe primele 10 poziţii ale clasamentului.

Se vorbeşte despre ele, dar ce se vorbeşte?

Întrebarea implicită în acest context este dacă mărcile din aceste studii sunt preocupate de ce spun oamenii despre ele în Social Media. Am făcut, dacă vreţi, un studiu care ar ajuta aceste companii să înţeleagă că utilizatorii de internet, mulţi sau puţini, vorbesc despre cele mai puternice mărci româneşti pe forumuri, în reţelele sociale şi pe bloguri.

Unele dintre ele o fac, ascultă şi sunt active atât pe Facebook, cu pagini dedicate, cât şi pe forumuri sau bloguri. În septembrie 2012 am scris un articol pe tema asta, pe care vă invit să-l citiţi. Susţin în continuare că Social Media e tot mai mult despre Customer Care şi că, indiferent dacă Facebook dispare de mâine sau nu, oamenii s-au obişnuit să primească răspunsuri rapid, la obiect, în alte locuri decât pe site-urile oficiale ale companiilor.