Astăzi am susţinut o prezentare în faţa unor reprezentanţi ai agenţiilor de turism şi ai hotelurilor din România, în cadrul eTravel Conference 2013, iar în rândurile ce urmează o să sumarizez concluziile trase în cele 20 de minute de interacţiune cu publicul, pentru că au fost multe întrebări.

Mecanismele Facebook

Înainte să te apuci de orice strategie de comunicare pe Facebook trebuie să înveţi şi să înţelegi partea tehnică a acestei reţele de socializare. Cum sunt afişate mesajele pe Newsfeed? Cum se foloseşte Promote Post şi ce efect are această funcţionalitate? Ce informaţii poţi obţine din Facebook Insights? Cum se setează corect o campanie de Facebook Ads? Răspunsurile la aceste întrebări trebuie ştiute şi puse în practică.

Teoretic, mecanismele de publicitate de pe Facebook sunt mecanisme standard de publicitate online şi se abordează la fel, dar Facebook are câteva particularităţi importante fără de care nu poţi răspunde la o întrebare aparent banală: de ce să fac Facebook Ads când pot să fac display? Uneori chiar trebuie să faci display, iar alte ori ai putea obţine rezultate mai bune folosind Facebook, dar până nu înţelegi partea tehnică nu poţi alege corect între aceste două variante.

În acest context vă recomand să veniţi la următoarea ediţie Social Media School dacă vreţi să aflaţi de la mine care sunt avantajele Facebook şi ale comunităţilor online în marketing şi comunicare. Dacă nu o să fiţi mulţumiţi la finalul cursului, primiţi banii înapoi fără alte discuţii.

Facebook e pentru turism

Industria de turism, alături de domeniul culinar, spre exemplu, se potriveşte perfect în reţelele de socializare şi cu atât mai mult în Facebook, care aproape a atins 6 mil. de conturi în România. Sunt companii pentru care strategia de Facebook e o nebunie totală, companii mult prea sobre ca să se poată adapta la cerinţele utilizatorilor de Facebook şi sunt companii pentru care strategia de Facebook se întâmplă natural. Agenţiile de turism, hotelurile şi pensiunile fac parte din a doua categorie.

Nu vă îngreunaţi munca inutil cu strategii complexe de abordare şi cu nuanţe la care numai NASA s-ar putea gândi dacă ar decide să aibă engagement pe Facebook. Aveţi nevoie de fotografii de calitate din hotel şi din afara lui şi de poveşti ale locului. Ăsta e conţinut viral prin definiţie, atâta timp cât e de calitate.

Am luat primele 5 pagini de turism – ca număr de fani – de pe Facebrands şi m-am uitat pe strategia lor editorială. Nimic interesant! Fotografii luate pur şi simplu de pe Google, fotografii de proastă calitate etc. Hotel de 4 stele care pune fotografii făcute cu telefonul? NU! Dacă hotelul are 4 stele, fotografiile trebuie să fie tot de 4 stele.

Obiective smart

Aproape toţi cei prezenţi în sală azi ar fi vrut să măsoare absolut tot ce se poate măsura pe Facebook. Vă recomand să măsuraţi doar indicatorii care au legătură cu obiectivele pe care vi le-aţi propus iniţial.

V-aţi propus să generaţi trafic pe site cu ajutorul Facebook? Stabiliţi cu cât vreţi să creşteţi, măsurati numărul de click-uri pe linkurile publicate şi optimizaţi procesul.

V-aţi propus să faceţi Customer Care pe Facebook? Stabiliţi care sunt problemele principale, care e numărul de întrebări la care vreţi să răspundeţi, măsuraţi rata de engagement şi timpul de răspuns.

V-aţi propus să creşteţi baza de date pentru Newsletter? Stabiliţi cu cât vreţi să creşteţi, implementaţi o aplicaţie Landing Page, măsuraţi conversiile către Newsletter şi optimizaţi procesul.