Microsoft a anuntat in curand o schimbare a unora dintre cele mai vizibile software-uri. Va alege un nou font implicit pentru aplicatiile sale Office, cum ar fi Word si Excel. Si asta inseamna ca oamenii nu vor mai vedea atat de mult din fontul care detine locul implicit din 2007 – un font sans-serif numit Calibri.

Schimbarea este un alt indiciu ca acesta nu este vechiul Microsoft. De cand Satya Nadella masurat l-a inlocuit pe Steve Ballmer, puternic si mandru, ca CEO in 2014, Microsoft a devenit mai usor pentru parteneri sa lucreze, a imbratisat strategic platforme terte, in loc sa le ignore cu incapatanare si s-a transformat intr-un concurent redutabil in totdeauna. extinderea afacerii cloud computing. Este posibil sa se faca o schimbare a aspectului software-ului Microsoft.

Insa Lucas de Groot, cunoscut profesional sub numele de Luc (as) de Groot, designerul olandez de tip Calibri, a fost surprins.

,,Nu ma asteptam sa fie deja inlocuit”, a spus el in timpul unui interviu video de la casa sa din Berlin.

El a spus ca nu se asteapta sa fie consultat cu privire la decizie si ca se bucura ca Microsoft investeste in noi fonturi pentru a-si face software-ul mai valoros. El a crezut ca alegerea schimbarii se refera mai mult la a tine pasul cu tendintele stilului contemporan decat la imbunatatirea lizibilitatii Calibri.

De Groot a inceput sa lucreze la Calibri in 2002. Un intermediar ii ceruse sa vina cu o propunere pentru un tip de tip monospace pentru un client nenumit. Nu a fost informat ca clientul a cautat si propuneri de la alte persoane. De asemenea, i s-a cerut sa vina cu un font sans serif, asa ca a trimis cateva schite pentru Calibri pe langa lucrarile monospatiale.

Clientul s-a dovedit a fi Microsoft, care a acceptat ambele propuneri, iar in 2003 de Groot a calatorit la sediul Microsoft din Redmond, Washington, pentru a se intalni cu designeri, consilieri si membri ai echipei de tipografie a companiei.

La intalnire, a spus de Groot, el a sustinut ca compania ar trebui sa includa figuri vechi – personaje cu inaltimi variate – pentru a ajuta la citire, iar angajatii Microsoft au fost de acord.

Doua bloguri de text, unul in fontul implicit Office, Calibri si al doilea in noul font Seaford.

Cele cinci noi fonturi comandate de Microsoft sunt disponibile in Word pentru abonatii Office 365. Primul paragraf al textului este afisat in Calibri, iar al doilea paragraf apare in noul font Seaford.

A venit cu numele nu a fost usor. Pentru ambele fonturi sale, Microsoft a dorit nume care sa inceapa cu litera C.

Dupa cum spunea De Groot intr-un e-mail, ,,propusesem Clas, un prenume scandinav si asociat cu,, clasa “, dar apoi consilierul grec a spus ca inseamna,, a fart “in greaca. Apoi am propus Curva sau Curve, care inca imi plac, dar apoi consilierul chirilic a spus ca inseamna ,,prostituata” in rusa, este intr-adevar folosit ca un cuvant de blestem foarte obisnuit “. Lucratorii juridici Microsoft au verificat, de asemenea, fiecare nume posibil pentru a vedea daca acesta a fost deja marca comerciala.

Compania a venit cu numele ,,Calibri” si, cand de Groot a auzit-o prima data, a gasit-o ciudata. A fost similar cu Colibri, un gen de colibri. Dar apoi angajatii Microsoft au spus ca se refera la calibrarea rasterizatorului in sistemul de redare a fonturilor ClearType al companiei.

Odata ce l-a trimis pe Calibri, nu stia cum va fi folosit. La inceput a auzit ca va fi inclus intr-un mediu de programare. Abia cativa ani mai tarziu a aflat ca va deveni implicit in Office, care are 1,2 miliarde de utilizatori . In mod implicit, Calibri a lucrat cu figuri de captuseala cu caractere uniforme, desi utilizatorii pot activa figuri vechi in Word.

Calibri a ajuns pe milioane de computere odata cu lansarea Office 2007, succedand seriosului font serif din New Century Times New Roman. Curand, a fost peste tot. A devenit o alegere populara pentru CV-uri. Acesta a fost folosit pentru rezolvarea cazurilor de fals , iar in 2017 a aparut intr-o ancheta pakistaneza de coruptie care il invinuia pe prim-ministrul de atunci , Nawaz Sharif . Fiul fostului presedinte Donald Trump, Donald Trump Jr., a folosit Calibri pentru a lansa un schimb de e-mail despre o intalnire cu un avocat rus pentru a aduna informatii despre Hillary Clinton, care candidase la presedintie impotriva lui Trump in 2016.

De-a lungul anilor, de Groot a lucrat suplimentar la Calibri. El a venit cu greutati mai mari, a adaugat suport pentru ebraica si, acum trei ani, a spus, a prezentat un prototip pentru un font variabil Calibri, care include mai multe stiluri intr-un singur fisier de font, desi Microsoft nu l-a lansat. El lucra la actualizarile Calibri in urma cu doar doua saptamani.

Apoi a inceput sa primeasca e-mailuri de la jurnalisti despre stiri: echipa de design a Microsoft a publicat joi o postare pe blog, dezvaluind cinci fonturi pe care le-a comandat, dintre care unul va inlocui in cele din urma Calibri. Au scris Calibri, ,,ne-a servit bine tuturor, dar credem ca este timpul sa evoluam”.

De Groot nu s-a putut abtine sa nu arunce o privire asupra celor cinci fonturi. Le-a descarcat pe computerul sau si le-a testat.

El a spus ca ii place Seaford, un font dezvoltat de Tobias Frere-Jones, Nina Stossinger si Fred Shallcrass de la studioul din New York Frere-Jones Type. “Are un design foarte puternic si mi-ar placea sa vad acest lucru ca fiind noul standard”, a spus el. ,,Nu este absolut neutru, dar cred ca este un design foarte frumos.”