In Oakland (California) a inceput procesul intentat celor de la Apple de catre Epic Games, dezvoltatorul jocului Fortnite. In prima zi a vorbit mai ales seful Epic Games care a explicat ce face aplicatia si care este scopul intregului proces. Daca Epic Games va castiga, va exista un precedent pentru modul in care vor fi stabilite regulile pentru dezvoltatori pe marile platforme de aplicatii.

Totul a inceput in august anul trecut, cand Epic Games a fost eliminata din App Store, dupa ce a incalcat regulile stabilite de Apple.

Dezvoltatorii trebuie sa dea un comision de 30% magazinului de aplicatii App Store de fiecare data cand cineva instaleaza jocul sau face tranzactii in el, insa Epic Games a creat in vara lui 2020 un mod de plata alternativ prin care userii pot face economie de bani si pot ocoli sistemele obligatorii instalate de Apple. Practic, userii plateau direct catre Epic Games, iar Apple nu mai incaseaza comisionul.

Epic Games a intentat proces celor de la Apple si desfasurarea este urmarita cu interes de toata lumea, fiindca se repune in discutie modul in care functioneaza platformele dominante care controleaza o imensa piata a creatorilor de aplicatii, piata estimata la 100 miliarde dolari/an.

Epic Games acuza Apple ca a construit un ecosistem gandit astfel incat sa restranga distributia aplicatiilor si un sistem care exclude rivalii, afecteaza concurenta si ofera mai putine alegeri consumatorilor.

Apple a numit App Store un “miracol economic” si spune ca dezvoltatorii au avut enorm de castigat. Apple spune ca este normal sa detina controlul asupra tuturor aspectelor, acest lucru garantand ca totul este complet sigur si experienta userilor va fi la superlativ. Apple spune ca Epic Games a deschis acest proces fiindca scadea interesul user-ilor pentru jocul Fortnite si compania a gasit prin acest proces un mod pentru a trezi din nou interesul.

Epic Games este evaluata la 29 miliarde dolari si spune ca are 350 de milioane de jucatori inscrisi in Fortnite. Tim Sweeney , CEO al Epic Games, a spus in prima zi a procesului ca a dat in judecata cea mai valoroasa companie a lumii nu pentru a ajuta vanzarile Fortnite, ci pentru a apara interesele dezvoltatorilor care sunt dezavantajati de comisionul cerut de Apple.

El mai spune ca dezvoltatorii ar trebui sa aiba mai multe drepturi pe App Store, fiindca sunt cazuri in care Apple obtine venituri mai mari decat creatorii unei aplicatii. Aici trebuie spus ca fara App Store, despre multe aplicatii ar fi aflat extrem de putinu oameni.

Sweeney a spus ca Fortnire “este un fenomen ce trece dincolo de gaming”, adaugand ca vrea sa construiasca prin acest joc “ceva asemanator cu metaversurile din science fiction”.

Intrebat ce vrea sa spuna prin “metavers”, seful Epic Games a spus ca este vorba despre o lume virtuala pentru socializare si distractie.

Unul dintre avocatii Epic a sustinut ca Apple atrage dezvoltatorii in ecosistemul sau, “o gradina inconjurata de ziduri” si apoi “inchide poarta si trage zavorul”.