Ideea de distracție în procesul de învățare sau distracție în educație poate fi greu de înțeles pentru unii. Cu toate acestea, în esență, știm cu toții că învățarea este distractivă. Sau, cel puțin, ar trebui să fie. Nu ar trebui să ne fie atât de greu să învățăm și să ne distrăm în același timp.

Îți amintești ultima dată când te-ai oprit din ritmul haotic de zi cu zi, doar pentru a învăța ceva nou sau pentru a-ți îmbunătăți abilitățile la locul de muncă? Deși ideea de auto-dezvoltare este incitantă, procesul este de obicei puțin plictisitor. Există multă muncă grea și plictisitoare de făcut înainte de a putea culege roadele. Uneori este greu să te motivezi.

Preferabil ar fi să ne entuziasmăm că suntem capabili să dezlănțuim superputeri pe care nu am știut niciodată că le avem. Să asimilăm informații de tot felul poate reprezenta o putere în adevăratul sens al cuvântului. Tot de preferat ar fi să ne trezim în fiecare dimineață întrebându-ne ce lecții noi ar putea aduce ziua. Așadar, există diferite moduri prin care învățarea poate deveni distractivă pentru adulți.

Viața fără râsete și distracție ar fi gri și de-a dreptul plictisitoare. Și poate că la un moment dat ajungem cu toții să fim de acord că e și prea scurtă pentru plictisitor. De aceea, este bine să facem mereu loc pentru divertisment. Pe de altă parte, există și circumstanțe în care obiectivul principal este să ne bucurăm de o activitate, dar în timp ce facem asta, învățăm și lucruri noi. Ar putea fi atunci când ne implicăm în jocuri care presupun unul sau mai mulți prieteni de joc, cum ar fi șahul sau pokerul, care e disponibil online și poate fi accesat 24/7. Adevărul este că divertismentul devine și mai distractiv atunci când reușește să lase pe cineva cu unele informații noi, care vor lărgi perspectivele și vor influența modul în care dezvoltăm alte activități; poate mai strategic și mai concentrat pe rezultate.

De fapt, atunci când învățarea este distractivă, se resimte o influență pozitivă atât asupra cursanților, cât și asupra unei organizației. La urma urmei, distracția are un efect pozitiv asupra nivelului de motivație, determinând ceea ce învățăm și cât de mult reținem. Învățarea nu este un eveniment unic. Este nevoie de repetiție și dăruire. Dacă experiența este distractivă, cursanții vor rămâne curioși și vor reveni pentru mai multe.

Multe campanii publicitare desfășurate pentru branduri celebre au demonstrat impactul elementului distractiv în realizarea unei experiențe de învățare plăcute și în aducerea la cunoștință a anumitor informații. Ca parte a campaniei „Teoria distracției”, Volkswagen a transformat niște trepte dintr-un spațiu public într-o tastatură gigantică de pian, complet funcțională. Rezultatul? Cu 66% mai mulți oameni au ales treptele în defavoarea scării rulante. Acest lucru arată doar că distracția poate schimba modul în care oamenii se comportă într-o situație care altfel ar fi oarecum plictisitoare.

Și la locul de muncă ne putem simți mai fericiți dacă mediul este unul distractiv. Și buna-dispoziție a angajaților poate avea o mare influență asupra organizației. Angajații fericiți sunt cu 12% mai productivi. Și nu doar fericirea crește pozitivitatea. Cercetările arată că pur și simplu a râde bine ne face mai productivi și sporește precizia. Ca atare, într-o după-amiază aglomerată cu foi de calcul și apeluri consecutive, o glumă improvizată ar putea fi simpla motivație de care avem nevoie.

Când avem parte doar de muncă și de niciun pic de joacă, ne scade și nivelul de inspirație. Și asta înseamnă și că are de suferit creativitatea. Angajații care participă la o activitate distractivă o dată la câteva luni, se simt mai creativi. Un loc de muncă în care oamenii se simt liberi să râdă, încurajează totodată împărtășirea ideilor. Acest lucru, desigur, are ca rezultat o cultură în care ideile se mișcă într-un flux constant. Este clar că puțină distracție poate face diferența și atunci când vine vorba de inovarea în afaceri.

Distracția înseamnă lucruri diferite pentru diferiți oameni. Micro scuterul unei persoane poate fi ca un Harley Davidson pentru alta. Escapada de vis de snowboarding a cuiva poate fi un adevărat vertij pentru altcineva. Indiferent de personalitate, pentru ca distracția să se transforme în succes, trebuie să devină un obicei. Ca atare, trebuie să o integrăm în viața de zi cu zi. Astfel vom fi motivați, mai implicați și vom învăța mai eficient.