Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat ca Mihai Razvan Ungureanu a devenit director al Serviciului de Informații Externe (SIE) ca ajutorul unei noi majoritați parlamentare, care ar putea trece o moțiune de cenzura impotriva Guvernului Ponta.

„Le multumesc colegilor care au ales varianta democratica a exercitarii dreptului de vot. Le multumesc celor de a UNPR, de la minoritati, partidului domnului Geoana, grupului Democrat si Popular si independentilor. Numarul de voturi este suficient si necesar pentru o motiune de cenzura. Am avut o stare de bine. Este un moment important pentru noi. Sunt convinsa ca nu este ultima data cand vom avea o astfel de majoritate”, a spus liderul PNL.

Gorghiu a explicat ca ca lipsa celor din PSD la vot, demonstreaza inca o data, ca premierul Victor Ponta nu accepta existența unei majoritați parlamentare.

”Pentru a nu știu cata oara PSD-ul și Victor Ponta aleg varianta boicotului pentru ca este un șef de partid laș. Spun foarte apasat și verde-n fața pentru ca nu pot sa accept ca nu ii lasa pe parlamentari sa-și exercite acest drept de vot. Puteau sa vina și sa aiba un exercițiu de forța și sa voteze impotriva. Era evident ca Ponta și colegii lui, nu vor fi in sala pentru ca le este greu sa accepte inca o infrangere și inca un moment in care se demonstreaza ca avem o majoritate parlamentara cu cei anterior menționați, pe proiecte importante”, a declarat Gorghiu.

De asemenea, lidera PNL le-a mulțumit celor care au votat pentru numirea lui MRU la șefia SIE. ”Le mulțumesc tuturor celor de la UDMR, celor de la minoritați, de la partidul domnului Geoana PSRo, UNPR-ului, celor de la Grupul Democrat Popular, parlamentarilor neafiliați. Cu numarul acesta de voturi, pica orice Guvern din Romania. E un moment important pentru noi. O propunere venita de la președinție are girul majoritații parlamentare”, a adaugat ea.

La randul sau, copreședintele PNL Vasile Blaga a menționat ca voturile intrunite in plen ar fi fost suficiente pentru susținerea unui nou Guvern.

Exceptand PSD-ul, partidul domnului Tariceanu și PMP-ul, voturile au venit de la toate grupurile parlamentare. Mai multe n-am putea spune astazi. Numarul de voturi ar fi fost suficient pentru  investirea unui nou guvern”, a declarat Blaga.

Amintim ca Parlamentul a votat marți pentru numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la șefia Serviciului de Informații Externe. Propunerea facuta de președintele Klaus Iohannis a fost adoptata cu 278 voturi ”pentru” și șase voturi ”impotriva”.

In schimb, prim-vicepreședintele PNL Ludovic Orban a declarat ca MRU nu ar fi devenit, din nou, director al SIE fara voturile venite din partea UNPR, UNDMR și a reprezentanților minoritaților naționale.

”Nu simt niciun sentiment de victorie pentru n-am avut cu cine sa ne luptam intrucat principalul partid de guvernamant și cu aliații sai, au parasit campul de lupta intr-un mod rușinos. (…) Nu exista precendent in Europa democratica la așa ceva. De altfel, lașitatea lor s-a și intors impotriva lor”, a spus liberalul.

Referitor la șansele unei noi moțiuni de cenzura, Ludovic Orban, a spus ca nu iși face iluzii ca UNPR ar putea vota o moțiune de cenzura.

”Eu sunt un om realist. Am urmarit practic partidul care a influențat rezultatul votului, UNPR, de fapt, prin declarațiile președintelui sau, au spus ca susțin in continuare guvernul Victor Ponta. Nu imi fac deocamdata iluzia ca UNPR-ul ar putea fi dislocat din guvernul Victor Ponta și nu cred ca deocamdata, pe conjunctura actuala, UNPR ar vota o moțiune de cenzura”, a mai spus Orban. ”In ce ma privește eu consider ca Victor Ponta trebuie sa iși dea demisia și am convingerea ca iși va da demisia, pentru ca nu mai poate sa țina Romania blocata intr-o stare de aproape criza politica și mai ales, aruncand asupra imaginii Romaniei acest blam nemeritat și anume blamul ca Guvernul Romaniei este condus de un premier care este anchetat pentru fapte de corupție”, a mai precizat parlamentarul Orban.