Pur si simplu, sentimentele pot fi coplesitoare. Exista momente in viata cand simtim ca suntem in chinurile tulburarilor emotionale, dar este posibil sa nu intelegem pe deplin de ce. Acest lucru este complet normal, dar poate fi alienant.

Poate ca te simti furios, fricos sau trist. Poate te simti fericit si optimist, dar nu stii sigur de ce. Chiar si sentimentele pozitive pot fi confuze si pot duce la ingrijorarea ca ceva este prea frumos pentru a fi adevarat.

Nu putem spune intotdeauna de ce simtim asa cum ne simtim si este in regula. Cu toate acestea, uneori, motivele sunt chiar in fata noastra si poate fi puternic sa recunoastem circumstantele actuale din viata ta.

Cititi mai departe pentru a afla despre sase motive diferite pentru care va simtiti asa cum va simtiti si ce puteti face pentru a face fata.

Stres bun

Ideea ca stresul ne poate genera sentimente mari poate sa nu fie o stire revolutionara. Cu toate acestea, multi dintre noi ar putea trece cu vederea sursele comune de stres. De exemplu, este logic ca o miscare majora, o tranzitie importanta in viata sau o schimbare in cariera poate aduce frustrare, ingrijorare excesiva si chiar tristete.

De obicei, aceste surse de stres sunt adesea privite cu o anumita sursa de negativitate, asa ca nu este o mare surpriza cand apar sentimente provocatoare.

Chiar si „stresul bun” poate provoca emotii complexe

Ceva despre care se vorbeste rar este cat de bun stresul poate aduce, de asemenea, sentimente de frustrare, ingrijorare excesiva si tristete. S-ar putea sa va intrebati ce ar putea fi considerat chiar stres bun – si este o intrebare grozava. Sursele pozitive de stres pot fi un moment important de cariera, cum ar fi o promovare sau primirea de finantare pentru un proiect de care esti incantat.

A te logodi si a-ti planifica nunta de vis poate fi extrem de stresant, indiferent cat de bine te-ai simti in legatura cu viitoarea nunta. Cumpararea unei case, un indicator urias al succesului in societatea noastra, poate aduce si mult stres. 

Nu este neobisnuit ca unii sa-si minimizeze stresul atunci cand este legat de ceva pozitiv. Desi este important sa recunoasteti modul in care privilegiul joaca un rol in momentele incredibile de viata, este la fel de important sa nu va suprimati sentimentele.

A vorbi cu altii care au legatura cu stresul pe care il poate aduce succesul este o modalitate de a incepe sa-ti procesezi sentimentele. Explorarea modalitatilor de a calma zilnic stresul, cum ar fi o practica de meditatie consecventa, poate contribui la sanatatea ta mentala generala.

In cele din urma, contactul cu un profesionist autorizat in sanatate mintala este intotdeauna o optiune excelenta. In psihoterapie, iti poti procesa sentimentele fara judecata. 

Probleme financiare

Un studiu realizat in 2020 afirma ca 11,4% din populatia Statelor Unite traieste in saracie. In plus, stresul pandemiei a dus la disponibilizari in masa, iar unii au decis ca pozitia lor nu mai este potrivita pentru ei. Nu este un secret pentru nimeni ca instabilitatea financiara este o sursa majora de stres. 

Poate fi deosebit de dificil sa usurezi stresul instabilitatii financiare, deoarece ceea ce este necesar cel mai mult este pur si simplu securitate financiara. Desi este usor sa vrei sa eviti deciziile financiare atunci cand te confrunti cu o lipsa de fonduri, asta poate inrautati lucrurile. Evaluati lucrurile pe care le puteti controla, fie ca este vorba despre negocierea amanarilor de plata sau aplicarea pentru forme de asistenta finantate de stat.

De asemenea, puteti incerca sa contactati un asistent social sau o organizatie non-profit care va poate ajuta sa va conectati la resursele din comunitatea dvs.

In cele din urma, contactati comunitatea dvs. Poate fi un tabu sa vorbim despre problemele legate de bani cu altii, dar realitatea este ca multi dintre noi am fost intinsi financiar pana la limita noastra. Exista putere in sprijinul comunal. 

Probleme de relatie

Sa vorbim despre dragoste. Indragostirea si incheierea unei relatii pot genera tulburari emotionale. In timp ce indragostirea este adesea asociata cu momente de beatitudine, poate aduce si emotii nedorite. Emotiile si experientele emotionale sunt diferite in functie de persoana si de istoria sa unica.

De exemplu, pentru oamenii care au trait experiente romantice negative in trecut, poate fi infricosator sa se deschida cu cineva nou. Incheierea unei relatii poate fi profund dureroasa. Divortul, chiar si atunci cand este ceva ce iti doresti si stii ca va contribui la bunastarea ta generala, este, de asemenea, un eveniment extrem de stresant. 

In ambele situatii, terapia poate fi de mare sprijin. Terapia de cuplu este incredibil de utila, chiar daca scopul este o dizolvare amiabila a unei relatii. Daca descoperiti ca va confruntati cu probleme de comunicare, explorarea modului in care va puteti schimba stilul de comunicare poate reduce severitatea emotiilor dureroase. Studierea metodei de comunicare nonviolenta este un loc minunat de inceput. 

Ars

Uneori am avut prea multe de-a face. Burnout-ul este cel mai frecvent inteles ca oboseala extrema si o lipsa totala de entuziasm pentru locul de munca.

Aceasta oboseala si lipsa de entuziasm pot duce la sentimente de iritabilitate, tristete si chiar frica. De la inceputul pandemiei si de la cresterea muncii de acasa, burnout-ul a devenit mai raspandit ca niciodata.

Programarea regulata a zilelor libere, asigurarea faptului ca faci lucruri care iti aduc bucurie si stabilirea de limite cu responsabilitatile tale de munca sunt toate modalitati de a combate simptomele epuizarii. In plus, incearca sa identifici cei mai mari factori de stres din viata ta. Desi este important sa ameliorati simptomele, doriti sa va asigurati ca abordati si vindecati cauza principala a disconfortului dvs. cat mai bine posibil.

Tulburari in familie

Familia poate fi una dintre primele noastre surse de sentimente provocatoare. Fie ca este o trauma din copilarie, o relatie tensionata cu membrii familiei sau asteptari mari de la parinti, este complet normal ca viata ta de familie sa fie o sursa de emotii complicate.

Incepeti sa va intelegeti declansatorii este un loc minunat de a incepe. Devii nervos in preajma sarbatorilor? Ziua ta este intotdeauna o zi grea?

Incepeti sa planificati din timp pentru momentele in care stiti ca ati putea fi deosebit de activat emotional. Daca ati experimentat traume in copilarie, terapia somatica poate fi deosebit de utila. 

Uneori nu este vorba despre familia ta de origine, ci despre crearea propriei familii. Adaptarea la calitatea de parinte poate fi un declansator major al tulburarilor in familie. Intr-adevar, este nevoie de un sat pentru a se simti pe deplin sprijinit in acele timpuri de inceput de parinte.

Luati legatura cu comunitatea dvs., alaturati-va unui grup de sprijin si cautati sprijin profesional pentru sanatatea mintala, daca este necesar.