Muzica are multe beneficii minunate pentru gestionarea stresului si sanatatea generala. Te poate ajuta sa-ti calmezi fiziologia fara a depune un efort constient si asta te poate atenua stresul din mintea ta. Muzica va poate ridica starea de spirit, va poate incetini respiratia si poate crea alte schimbari care induc stresul. 

Meditatia este, de asemenea, una dintre cele mai populare strategii de gestionare a stresului din motive intemeiate – aduce beneficii pe termen scurt, cum ar fi o minte si un corp calm si poate construi rezistenta la stres in timp. Combinarea muzicii cu meditatia poate aprofunda efectele pozitive ale ambelor si va poate aduce o mai mare ameliorare a stresului.

Ca un bonus suplimentar, pentru multi oameni care sunt incepatori in meditatie sau care sunt perfectionisti, meditatia muzicala se poate simti mai simpla si mai relaxanta instantaneu decat alte forme de practica. Este o tehnica de ameliorare a stresului pe care oricine o poate folosi. Cu o practica regulata, aceasta meditatie va poate ajuta sa gestionati mai bine orice stres apare.

Timp cerut

In timp ce 20 de minute este un timp minim bun pentru medicatia muzicala, chiar si o singura melodie poate ajuta la reducerea stresului si la restabilirea energiei.

Instructiuni pentru medierea muzicala

  1. Alege muzica de meditatie care te poate ajuta sa te relaxezi. Aceasta inseamna sa gasiti muzica pe care sa o ascultati cu placere — daca nu va place muzica clasica, de exemplu, nu o alegeti. De asemenea, ar trebui sa cauti muzica care are un tempo mai lent si, de preferinta, fara versuri, care poate distrage atentia si iti poate antrena mintea constienta – partea a mintii pe care speram sa o incetinim.
  2. Intrati intr-o pozitie confortabila si relaxati-va . Multi oameni cred ca trebuie sa stea cu picioarele incrucisate intr-un anumit fel sau sa foloseasca o perna de meditatie, dar intr-adevar, orice pozitia pe care o simtiti confortabila este pozitia pe care ar trebui sa o incercati. Unii oameni evita sa se intinda pentru ca adorm astfel daca sunt obositi; poti experimenta si decide ce este potrivit pentru tine. Odata ce v-ati gasit pozitia, inchideti ochii, relaxati-va muschii si respirati prin diafragma. Lasati umerii, burta si chiar muschii fetei sa se relaxeze. Inspirati profund pe nas, extinzandu-va usor burta mai degraba decat pieptul, apoi expirati pe gura. 

Ramai concentrat pe muzica . Daca te trezesti ca te gandesti la alte lucruri (sau chiar te gandesti la muzica), redirectioneaza-ti usor atentia catre momentul prezent, sunetul muzicii si sentimentele din corpul tau pe care muzica le evoca. Incearca sa simti cu adevarat muzica. Continuati aceasta practica timp de cateva minute, pana cand timpul iti expira. Pe masura ce gandurile iti vin in cap, lasa-le usor sa plece si redirectioneaza-ti atentia catre sunetul muzicii, momentul prezent si senzatiile fizice pe care le simti. Scopul acestei practici este de a-ti linisti vocea interioara si doar de a „fi”. Asa ca „fii” cu muzica si cufunda-te complet si te vei simti mai relaxat destul de repede.

  1. Poate doriti sa incepeti cu doar cateva melodii si sa va indreptati spre exersare mai lunga.​
  2. Daca descoperiti ca muzica aduce multe ganduri, amintiri si dialog intern, treceti la un alt tip de muzica. Muzica instrumentala poate avea multe forme, inclusiv clasica, jazz, new age si multe altele si poate distra mai putin atentia decat alte tipuri de muzica.
  3. Puteti sa va cronometrati antrenamentul in functie de numarul de melodii pe care il alegeti, astfel incat sa nu va faceti griji daca va luati mai mult timp decat aveti.
  4. Daca te simti ca „te gandesti prea mult”, nu te bate peste asta; acest lucru este firesc pentru cei care incep practica meditatiei. In schimb, felicita-te ca ai observat dialogul intern si ca ti-ai redirectionat atentia catre momentul prezent.