Meditatia Zen, cunoscuta si sub numele de Zazen, este o tehnica de meditatie care are radacini in psihologia budista. Scopul meditatiei Zen este de a regla atentia. Uneori este denumita o practica care implica „a gandi despre a nu gandi”.

Oamenii stau de obicei in pozitia lotus – sau stau cu picioarele incrucisate – in timpul meditatiei Zen si isi concentreaza atentia spre interior. In timp ce unii practicanti spun ca acest pas este realizat prin numararea respiratiilor – in general de la una la 10 – altii spun ca nu este implicata nicio numarare.

Ce se intampla in timpul meditatiei zen

Meditatia zen este considerata o „meditatie de monitorizare deschisa”, in care sunt folosite abilitatile de monitorizare. Aceste abilitati de monitorizare sunt transformate intr-o stare de constientizare reflexiva cu o gama larga de atentie si fara a se concentra asupra unui obiect specific.

Meditatia zen este similara cu atentia prin faptul ca este vorba despre concentrarea asupra prezentei mintii. Cu toate acestea, mindfulness se concentreaza pe un obiect specific, iar meditatia Zen implica o constientizare generala.

Spre deosebire de meditatia de bunatate iubitoare si de compasiune, care se concentreaza pe cultivarea compasiunii, sau meditatia mantrei, care implica recitarea unei mantre, meditatia Zen implica o constientizare sporita a proceselor fizice si autoreferentiale in curs.

Persoanele care practica meditatia Zen incearca sa-si extinda aria atentionala pentru a incorpora fluxul de perceptii, ganduri, emotii si constientizare subiectiva.

Meditatia Zen implica adesea mentinerea ochilor semi-deschisi, ceea ce este diferit de majoritatea celorlalte forme de meditatie care incurajeaza inchiderea ochilor. In timpul meditatiei Zen, practicantii resping, de asemenea, orice ganduri care le apar in minte si, in esenta, nu se gandesc la nimic.

De-a lungul timpului, ei invata cum sa-si impiedice mintea sa rataceasca si pot chiar sa poata accesa mintile lor inconstiente. Adesea, scopul este de a deveni mai constient de notiunile preconcepute si de a obtine o perspectiva asupra propriei persoane.

Beneficii

Cercetarile arata in mod clar ca meditatia are o gama larga de beneficii fizice, cognitive, sociale, spirituale si emotionale pentru sanatate. Si, desigur, meditatia poate fi un excelent calmant de stres, motiv pentru care multi oameni apeleaza la ea in primul rand.

Este posibil ca meditatia Zen sa ofere multe dintre aceleasi beneficii ca si alte tipuri de meditatie, dar o mare parte din cercetarile asupra meditatiei nu au facut diferente intre diferitele tipuri.

Exista cercetari timpurii care arata ca diferite tipuri de meditatie pot afecta creierul in moduri usor diferite. Prin urmare, este posibil ca meditatia Zen sa ofere cateva beneficii suplimentare in afara celor observate in alte tipuri de meditatie.

Impact asupra creierului

De ani de zile, oamenii de stiinta au studiat modul in care meditatia afecteaza mintea si corpul. A existat un interes deosebit pentru practica meditatiei Zen si modul in care aceasta afecteaza creierul. Intr-un studiu din 2008, cercetatorii au comparat 12 persoane care au practicat zilnic mai mult de trei ani de meditatie Zen cu 12 incepatori care nu au practicat niciodata meditatia.

Toata lumea din studiu a primit o scanare a creierului si a fost rugat sa se concentreze asupra respiratiei. Ocazional, li s-a cerut sa distinga un cuvant real de un cuvant fara sens pe ecranul unui computer. Apoi, au fost instruiti sa se concentreze din nou asupra respiratiei lor.

Scanarile au aratat ca antrenamentul Zen a dus la activitate intr-un set de regiuni ale creierului cunoscute sub numele de „reteaua implicita”. Reteaua implicita este legata de minti ratacitoare.

Voluntarii care practicau in mod regulat meditatia Zen si-au putut reveni la respiratie mult mai repede decat incepatorii dupa ce au fost intrerupti.

Autorii studiului au concluzionat ca meditatia poate spori capacitatea de a ramane concentrat, de a acorda atentie si de a limita distragerile – toate acestea pot fi o lupta pentru oamenii din lumea digitala de astazi.

Accesul la inconstient

A existat, de asemenea, multa curiozitate cu privire la faptul daca meditatia Zen poate permite practicantilor sa acceseze mai bine mintile lor inconstiente. Se crede ca mintea constienta se poate concentra doar pe un singur lucru la un moment dat, cum ar fi lista de cumparaturi sau o carte pe care o citesti.

Dar, expertii banuiesc ca mintea inconstienta este vasta. Multi cercetatori cred ca a sti cum sa acceseze procesele inconstiente ar putea stimula o creativitate mai mare si ar putea ajuta oamenii sa devina mai constienti de ceea ce trebuie sa faca pentru a-si atinge obiectivele. 

Un studiu din 2012 a examinat daca meditatia Zen i-a ajutat pe practicanti sa acceseze mai bine mintile lor inconstiente. Toti participantii erau meditatori Zen experimentati. Un grup a fost rugat sa mediteze timp de 20 de minute. Celalalt grup a fost rugat sa citeasca reviste. Apoi, toti participantii au fost asezati in cabine cu un computer.

Ei au fost instruiti sa lege trei cuvinte prezentate pe ecran cu un al patrulea cuvant asociat. De asemenea, li s-a cerut sa tasteze raspunsul cat mai repede posibil. Indivizii care au meditat inainte de test au putut indeplini sarcina mai repede, ceea ce a demonstrat ca au avut un acces mai bun la mintile lor inconstiente.

Intr-un alt studiu, unui grup i s-a cerut din nou sa mediteze timp de 20 de minute, in timp ce grupului de control i s-a spus pur si simplu sa se relaxeze. Apoi, tuturor voluntarilor li s-au adresat 20 de intrebari, fiecare cu trei sau patru raspunsuri corecte. De exemplu, li se poate cere sa numeasca unul dintre cele patru anotimpuri. Cu toate acestea, chiar inainte de a vedea intrebarea pe ecranul computerului, un raspuns potential precum „Primavara” a clipit timp de 16 milisecunde.

In medie, grupul de meditatie a dat 6,8 raspunsuri care se potriveau cu cuvintele subliminale. Grupul de control a potrivit doar o medie de 4,9 cuvinte. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca meditatorii au fost mai capabili sa acceseze ceea ce creierul a acordat atentie decat cei care nu meditau.

Autorii studiului raporteaza ca meditatia zen ar putea oferi o perspectiva mai buna asupra a ceea ce se intampla in fundalul creierului.

Daca meditatia zen iti permite sa intelegi mai bine cum te simti, de ce iei anumite decizii si cum esti influentat de mediul tau, acest lucru ar putea avea un impact mare asupra vietii tale.

Tratamentul abuzului de droguri

Meditatia zen este adesea folosita in programele de tratament pentru abuzul de droguri din Taiwan, deoarece incetineste ritmul cardiac si respiratia, imbunatatind si functionarea sistemului nervos autonom. De fapt, autorii unui studiu din 2018 publicat in Journal of Traditional and Complementary Medicine au descoperit ca meditatia Zen afecteaza interactiunile creier-inima.

Potrivit autorilor, practicantii Zen isi dedica practica dezvaluirii inimii spirituale din interiorul inimii organelor. Ei afirma: „De-a lungul anilor de practica de meditatie Zen, practicantii isi au functiile creierului complet reformate intr-un asa-numit creier detasat dominat de inima spirituala.”

Persoanele care se recupereaza dupa abuzul de droguri pot avea, de asemenea, probleme cu sistemul lor nervos autonom – sistemul responsabil de controlul functiilor corpului care nu sunt directionate in mod constient, cum ar fi respiratia, bataile inimii si procesele digestive.

Cercetatorii au descoperit ca sesiunile de meditatie Zen de 10 minute au aratat o imbunatatire semnificativa a functiei sistemului nervos autonom la pacienti.

Meditatia zen imbunatateste si starea de spirit; iar o dispozitie mai buna poate fi cheia pentru a ajuta persoanele cu dependenta de droguri sa reziste tentatiei de a consuma din nou. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca meditatia Zen „imbunatateste functionarea hipotalamusului si a lobului frontal”, ceea ce imbunatateste autocontrolul si ii ajuta pe oameni sa depaseasca dependenta.

Saisprezece din 18 participanti la studiu au spus ca au experimentat „curatarea si intinerirea corpului si a mintii” dupa o sesiune de meditatie Zen de 10 minute. Participantii au raportat, de asemenea, furnicaturi ale scalpului, caldura pe tot corpul si senzatie de racoare.

Cercetatorii care folosesc meditatia Zen ca tratament spun ca aceasta afecteaza regiunile creierului care ii ajuta pe indivizi sa treaca cu succes prin detoxifiere si procesul de recuperare. 

Cum sa-l inveti

Exista multe modalitati de a afla mai multe despre meditatia Zen, inclusiv programe audio, videoclipuri online, programe de invatare online si carti dedicate acestui subiect. De asemenea, s-ar putea sa gasiti o clasa de meditatie Zen, astfel incat sa puteti invata de la un instructor. In plus, exista o varietate de retrageri de meditatie care dureaza oriunde de la un weekend la o luna sau mai mult.

Retragerile de meditatie zen sunt deosebit de populare printre turistii din China care doresc sa invete practica intr-un templu budist. Deci, in functie de interesul, nevoile si bugetul dvs., exista o multime de modalitati de a gasi un program care va va ajuta sa invatati tehnici de meditatie Zen.

Meditatia Zen este potrivita pentru tine?

Cand vine vorba de meditatie, este important sa gasesti care tip este cel mai potrivit pentru tine. Cercetarile arata ca meditatia zen nu se dovedeste intotdeauna a fi favorita. De fapt, uneori, este aproape de partea de jos a listei. 

Intr-un studiu din 2012, studentii au petrecut sapte zile practicand un anumit tip de meditatie pe parcursul a patru saptamani. La sfarsitul studiului, li s-a cerut sa clasifice practicile de meditatie in ordinea preferintelor personale. In mod semnificativ mai multi participanti au clasat meditatia Vipassana (mindfulness) si Mantra ca fiind mai ridicate decat Vizualizarea Zen si Qigong.