Angajezi la negru? La pușcarie cu tine, zice Guvernul.

Adica s-a-mbațoșat iepurașul. Dar nu se-mbațoșeaza la firmele alea cu datorii de zeci și sute de milioane de euro la stat (cum ar fi Petromidia. Sau rafinaria Onești. Sau Compania Lignitului. Sau a Huilei. Sau CFR. Sau TAROM-ul). Ci la micuții aștia care, cica angajeaza la negru. Ei sunt de vina, nenorociții, ca nu mai are statul bani!

Cine mai angajeaza la negru? De fapt, cine mai muncește in Romania?

Tradițional, grosul muncii la negru era in construcții. Numai ca in 2010 sectorul de construcții s-a prabușit, odata cu piața imobiliara. Nimeni nu mai construiește nimic! Iar multinaționalele nu risca sa lucreze la negru. Așa ca mai raman magazinașele astea de cartier (cate au scapat nedemolate de primari, ca sa faca loc hipermarketurilor). Mai sunt frizeriile, saloanele de cosmetica private…adica marunțișurile! Acolo, intr-adevar, nu prea are nimeni carte de munca. Dar de ce nu are?

Pentru ca fara economia neagra, romanii ar muri de foame!

Aștia care muncesc la negru sunt niște amarați. Cei mai mulți au salarii minuscule (de multe ori sub salariul minim pe economie). Și amarați sunt și patronii lor. Dar se descurca singuri! Nu cer pomana de la buget! Daca statul o sa-i toace cu contribuții de sanatate, pensie, șomaj, impozit, salariu minim, or sa dea toți faliment. Iar guvernul o sa se trezeasca cu cateva milioane de oameni in strada, morți de foame. Și atenție: n-or sa aiba dreptul nici la ajutor de șomaj!

Cat este de fapt munca la negru?

In Romania sunt, teoretic, circa 10 milioane de oameni apți de munca. Numarul contractelor de munca (parțiale sau full-time) este insa mult mai mic, și s-a prabușit exact in 2010:

2008 – 6,3 milioane contracte 2009 – 6,01 milioane contracte 2010 – 4,37 milioane contracte

(Sursa: Ministerul Muncii)

Adica aproape 6 milioane de oameni nu sunt angajați nicaieri, dar nu primesc nici ajutor de șomaj. Guvernul zice ca nu sunt șomeri. Ca muncesc la negru. Sau ca au plecat din țara.

Cat e evaziunea fiscala?

In SUA, IRS-ul a estimat evaziunea fiscala la 17-20% din totalul taxelor. In Germania, Angela Merkel a zis recent ca evaziunea ajunge la 30%.

In Romania, statul o da cotita. Ani de zile, ANAF n-a recunoscut deloc existența evaziunii fiscale. Companiile producatoare din diverse domenii (paine, mezeluri, carne, legume) estimeaza insa ca evaziunea ar ajunge la 75-80%.

Așa ca imbațoșarea statului o sa fie un mare fas!

Tot Angela Merkel zicea ca evaziunea fiscala e o amenințare la adresa democrației. Pentru ca unele firme se chinuie cu taxe și impozite, in timp ce altele vand la jumatate de preț. Și are dreptate. Daca vrem piața libera, regulile trebuie sa fie aceleași pentru toți. Dar are dreptate la ea in Germania. Nu in Romania. Pentru ca statul roman n-are nici o legatura cu cel german.

In Romania, degeaba ești tu corect, cu magazinașul tau; ca statul tot nu renunța la protejații lui. Care nu platesc taxe de 20 de ani. Ba mai primesc și ștergeri de datorii, cadou. Așa ca la noi oricum nu exista piața libera.

Cine sunt protejații statului? Pai, știm cu toții. In primul rand, companiile de stat. Care iți fac concurența pe banii tai, și iși platesc angajații dublu fața de cat iți permiți tu sa oferi. In al doilea rand, firmele de partid (de orice partid). De asta este evaziunea fiscala atat de mare in Romania: pentru ca tot sectorul privat a ințeles ca a picat de fraier.

Ați facut-o varza cu forfetarul. Varza cu CAS-ul. Varza cu TVA-ul. Varza o sa faceți și cu munca la negru!

Ați inventat impozitul forfetar și s-au desființat vreo 160.000 de firme. Bani la buget – ioc! Ați marit CAS-ul și au disparut 1,7 milioane de contracte de munca. Bani la buget – ioc! Ați marit TVA-ul și au scazut vanzarile. Bani la buget – ioc!

Pai de cate ori trebuie sa te dai cu capul de prag, ca sa-ți dai seama ca trebuie sa te apleci? Cat de tampit poate sa fie un politruc, ca s-o țina inainte cu marirea fiscalitații, cand evident da chix dupa chix?

Fara scaderi de taxe nu scapați!

Ba, voi aștia de la PDL: nu mai ziceți, tati, ca va critica lumea și nu va da soluții. Ca rade lumea de voi. Ca “soluțiile” e una singura, și e aritmetica: atația bani ai, atația cheltuiești.

In clipa asta, statul ii ia unei firme cam 80% din ce caștiga. Dupa lege, omul ar trebui sa aduca bani de acasa, pentru placerea de a fi patron in Romania. Vreți sa nu mai faca evaziune? Simplu: nu-i mai luați nimic! Scutiți firmele mici, cu cifre de afaceri sub 2000 de euro pe luna, și de CAS, și de impozit, și de orice. Și macar o sa incasați TVA-ul. Tot e mai mult ca nimic!

Voi nu vreți soluții. Voi vreți magie!

Știu, nu va convine. Asta nu e o soluție serioasa, nu-i așa? Ca voi aveți nevoie de o gramada de bani! Ca ați vrea sa va mai angajați niște pile, sa mariți și pensiile (ca vin acum alegerile), sa platiți și datoria externa (ca altfel Romania e declarata falimentara) și sa va mai ramana bani și de contracte supra-umflate.

Ce sa zic? Nasol! Nu cred ca Romania o sa mai aiba atația bani, in urmatorii 50 de ani. Doar daca nu-l angajați consilier pe peștișorul de aur. Sau pe Harry Potter.

Poate aștia ar putea sa va indeplineasca dorințele!