La începutul acestui an descopeream că în România avem 9 milioane de conexiuni mobile la internet şi spuneam atunci că următorul pas, făcut deja de câteva companii mari la nivel global, este să începem să facem cumpărături online exclusiv de pe telefonul mobil.

Conform unui studiu recent publicat de PayU, cel mai mare procesator de plăţi online din România, 37% din vânzările online de retail efectuate prin sistemul PayU de pe mobil sunt pentru articole de fashion, un motiv suficient de bun pentru Fashion Days, club de cumpărături online pe segmentul fashion & lifestyle, să anunţe această functionalitate în aplicaţia mobilă (momentan disponibilă doar pentru iOS), devenind astfel primul retailer online care lansează aplicația mobilă ce permite plata cu cardul.

Eram curios să aflu şi efectele asupra clienţilor, aşa că am povestit pe mail cu oamenii de la Fashion Days şi am aflat că aplicaţia a înregistrat peste 50.000 de descărcări în ultimele patru luni şi că acum mai mult de 15% din totalul comenzilor vine de pe mobil.


Primul cuvânt care îmi vine în cap în contextul ăsta este rapiditate. Lucrurile evoluează în aşa fel încât putem să rezolvăm mult mai rapid task-uri care în mod normal ar avea nevoie de ore întregi.

Acum câteva luni eram uimit că am reuşit să-mi cumpăr haine din Unirii într-un timp record de 30 de minute. Era marţi sau miercuri, era dimineaţă, în magazin erau mai mulţi angajaţi decât clienţi, deci am fost la momentul potrivit în locul potrivit. Am ales trei lucruri în 15 minute, le-am probat în 10 minute şi peste alte 5 minute eram la ieşirea din magazin.

În continuare prefer să-mi cumpăr pantofi direct din magazin, dar pentru multe alte obiecte vestimentare, pe care e suficient să le văd în poze, plata cu telefonul mobil mă mai scuteşte de nişte timp pierdut.

Tot aici, pentru cluburile de cumpărături precum Fashion Days, unde e important să intri imediat ce o nouă ofertă e anunţată ca să te asiguri că mai prinzi mărimile potrivite, o astfel de funcţionalitate are şi mai mult sens.

Plăţi online în siguranţă

Nu am avut până acum probleme cu plăţile online, dar ştiu câteva cazuri de conturi sparte şi bani dispăruţi din conturi după ce datele fuseseră introduse în diverse pagini de plată prost implementate (în general pe site-uri pe care oricum nu e recomandat să intri, dar e bine de ştiut).

De obicei băncile acoperă pierderile, dar dacă vreţi să evitaţi astfel de situaţii eu vă recomand să aveţi un cont cu card ataşat dedicat exclusiv plăţilor online, în care transferaţi bani doar când vreţi să cumpăraţi ceva.

În felul ăsta datele contului principal nu vor ajunge niciodată pe internet şi vă asiguraţi că pierderile, în cazul în care apar probleme, vor fi minime. Şi tot la capitolul plătilor online, activaţi-vă şi servicile de internet banking, pentru că veţi scăpa atât de drumurile până la bancă cât şi de cozile de la ghişee.

Câştigă un încărcător portabil Pebble

Şi pentru că ar fi interesant pentru mine să ştiu cum vedeţi voi cumpărăturile online de pe mobil, vă invit să-mi povestiţi în comentarii care a fost cea mai rapidă experienţă la cumpărături în general şi cât de utilă vi se pare această nouă funcţionalitate. Pe 25 septembrie voi trage la sorţi unul dintre comentarii şi îi voi trimite autorului un încărcător portabil Pebble pentru smartphone.