Comunicarea, la fel ca orice știința, sufera modificari și adaptari continue, in funcție de mediu, de loc, de timp și de specialiștii ce ii dau noi valențe.

Dar daca ințelegem marile cautari ale oamenilor, le vom putea desluși cele mai mici nevoi, le vom construi cele mai frumoase soluții.

Comunicarea, dincolo de orice, trebuie sa apeleze la psihologie, research, ințelegere. Apoi totul devine un flux continuu, coerent și la indemana de acțiuni, strategii și pași. Dar mai intainte de toate e ințelegerea.Așadar:

1) Ferește-te sa pici in capcana unei singure povești. O singura perspectiva te așaza intr-o cutie mica, cu pereți inguști. The danger of a single story – așa cum e numita intr-un material TED pe care l-am vazut de curand, te poate duce catre a comunica cu pinguinii, in pinguineza, cand targetul tau e format din vrabiuțe. S-ar putea sa fii blocat intr-un limbaj, o abordare pe care o tot repeți cu toți clienții, cu toți partenerii, pentru ca așa te-ai obișnuit, știi ca funcționeaza și e safe. Nu conteaza ca nu e cea mai productiva, nu conteaza ca se poate mai bine. Ei bine, daca vrei sa fii in top, fii disruptiv. Daca vrei, altfel spus, folosește clișeele in favoarea ta, nu le continua tradiția.

2) Exercise your storytelling. Exerseaza-ți capabilitatea de a povesti și de a crede in povestirile din jurul tau. Și mai ales, fa diferența intre povești și baliverne. Publicul tau sigur o va face.

3) There’s nothing like a crisis to show you what is really important and what is not. Fii mereu pregatit pentru orice și acționeaza corect, fara a lasa inovația deoparte. Fii disruptiv.

Avem involuntar asociat fiecarui timp din viața noastra o emoție, pe care toți cei suficient de atenți și hotarați sa apeleze la teoria disruptiva le pot schimba. Ne gandim la trecut cu nostalgie, poate regret, la viitor cu speranța și bunavoința.

Asociaza lucrurile diferit. Gandește-te cum ar fi o campanie in care indrepți atenția și emoțiile oamenilor catre un viitor privit cu nostalgie și un trecut cu adrenalina. Schimba ordinea lucrurilor.

4) (Social) media relations raman instrumente necesare și recomandate din PR pentru orice domeniu de activitate. Comunicarea a fost forțata sa devina ceva mai transparenta și mult mai ușor masurabila. Iar a te opune unui trend ce explica in cifre contribuția ta in business-ul clientului este de domeniul nebuniei.

5) Fii uman. Nicaieri in lume, in nici un domeniu nu exista o nevoie și o cerința atat de clara de a fi om printre oameni. It’s a people business. Nu exista tool sau mecanica la fel de eficienta precum un om empatic. Ieși din mindsetul corporatist, rezoneaza cu omul caruia i te adresezi, iar șansele de reușita ale acestei strategii se vor apropia de 100%.

6) Fii consecvent și de incredere. Dincolo de ideile fresh pe care le poți avea, dincolo de inovație și gandire out of the box, atat clienții cat și targetul tau au nevoie sa fii constant. „Tunurile” vor atrage atenția publicului,  zambetul clientului, dar nu iți vor asigura un loc in mintea consumatorului pe o perioada lunga de timp.

Acestea ar fi primele și cele mai importante aspecte de urmarit in comunicarea zilelor noastre. Bineințeles, fiecare dintre ele poate fie extins și fiecare item poate aduce noi și noi consecințe.

Pana data viitoare, comunicați cu grija.