Intrebat daca este de parere ca procurorul Cristian Panait a fost otravit sau sau supus unor presiuni psihologice care sa duca la sinucidere, Alexandru Lele a replicat: „Da, cred ca a fost o moarte provocata. Dar metoda concreta de suprimare a vietii ar fi putut fi stabilita si probata numai printr-o ancheta corecta, efectuata de un procuror obiectiv si independent, intr-un stat de drept”.

„Lasarea lui in viata ar fi constituit o urma pe care nu si-o permite niciun asasin. Varianta declararii lui ca nebun era, de asemenea, prea riscanta, desi s-a incercat. Un observator obiectiv ar fi putut constata ulterior ca Panait este, in ciuda unui astfel de diagnostic fortat, un martor credibil, perfect sanatos din punct de vedere psihic”, a mai spus fostul procuror.

Despre premierul Victor Ponta, al carui nume a fost implicat in caz in calitate de prieten al procurorului Panait, Alexandru Lele da de ințeles ca acesta nu are interesul sa se afle adevarul despre felul in care a sfarșit fostul sau coleg.

„Mie imi este clar ca Victor Ponta este unul dintre cei mai putin interesati sa se stabileasca adevarul cu privire la moartea lui Cristian Panait. In realitate, Ponta se teme de acest adevar. Oricum, si daca ar mima un oarecare demers institutional pentru „redeschiderea” dosarului, el stie ca va fi iarasi urecheat daca vorbeste fara aprobare despre acest subiect”, a spus Lele in interviul din „Bursa”.

Fostul procuror afirma ca Ponta era „rezerva ținuta la incalzire”, adica ar fi trebuit sa preia ancheta la adresa sa, dar acest lucru nu s-a mai intamplat din cauza morții lui Panait.

„Ponta – „rezerva” tinuta la incalzire, care inca de pe atunci avea mare apetenta pentru publicitate – s-a trezit vorbind si abia l-au scos din valtoare. Dupa moartea procurorului Panait, nu le-a ramas decat varianta temporizarii, parchetul asumandu-si restituirea pentru refacerea urmaririi penale a dosarului penal ce ma privea si, apoi, in faza urmatoare, scoaterea mea definitiva de sub urmarire penala. Era aceeasi solutie pe care procurorul Panait o dispusese in urma cu circa sase ani si pentru care a platit atat de scump. „Vina” pentru care nu l-au iertat pe Cristian a fost ca i-a fortat pe dinozauri sa se implice direct in caz”, a spus Alexandru Lele.

Acesta are o explicație pentru clasarea cazului sinuciderii lui Panait la patru luni de la tragedie. „Era un capitol pe care nu puteau risca sa-l tina prea mult timp neinchis, supus speculatiilor. Oricum, acestea au continuat si ulterior acestui moment, alimentate de superficialitatea si graba anchetatorilor, care, printre alte ambiguitati lasate in cauza, nu au verificat si inlaturat motivat varianta determinarii sinuciderii – ca infractiune distincta, ce se cerceteaza din oficiu – sau rolul nefast al fostului ministru al Justitiei, „Sanda/Paula” Stanoiu, foarte prezenta si in acest caz”, a comentat Lele, facand trimitere la calitatea de colaborator al Securitații al Rodicai Stanoiu.

Iata un scurt istoric, realizat pe baza relatarilor de presa, al celor intamplate in urma cu 12 ani.

Totul a pornit de la ancheta lui Alexandru Lele pe numele unui afacerist local, Adrian Tarau, fiul fostului prefect PSD al județului, Aurel Tarau. Imediat, premierul Adrian Nastase a reacționat declarand ca „nu crede in arestarile de vineri seara”, iar dupa scurt timp procurorul Lele (care susținea ca din actele pe care le cercetase „se vede imixtiunea premierului”) a devenit din acuzator, acuzat.

Cel trimis sa-l ancheteze pe Alexandru Lele a fost tanarul procuror de la Parchetul General, Cristian Panait. Acesta a mers sa percheziționeze domiciliul lui Lele, dar totul s-a transformat intr-un scandal la care era prezenta presa (Lele chemase o televiziune locala). Dupa cateva zile, procurorul Panait cere scoaterea de sub urmarire penala a lui Alexandru Lele, dar solicitarea ii este respinsa. La puțin timp, se sinucide aruncandu-se de la etajul 10 al blocului unde locuia cu matușa sa. Autoritațile decid in urma unei expertize post-mortem ca era „labil psihic”.

Amanuntul cel mai interesant este ca in caz a fost implicat și numele lui Victor Ponta, despre care matușa lui Panait a susținut ca l-ar fi vizitat pe acesta inainte de a muri.

Misterul din jurul morții lui Cristian Panait și mai ales intrebarile despre rolul lui Victor Ponta in aceasta tragedie reprezinta un adevarat „schelet din dulap” pentru premier, subiectul putand fi repus pe tapet in cazul unei candidaturi la prezidențiale. Ca Ponta insuși se așteapta ca subiectul sa fie readus in discuție, este clar și dintr-o declarație facuta de Ponta inainte de alegerile din 2012 („Probabil o sa aflați despre mine, ca am violat batrane, ca am omorat pe cineva”, comenta – chipurile ironic – Ponta posibilele acuzații ce ar mai fi putut sa-i fie aduse dupa povestea plagiatului).