Propolisul si tinctura de propolis sunt cele mai bune remedii naturale de care stim.

Propolisul este folosit ca biostimulator, deoarece mareste rezistenta fizica si inlatura oboseala.

Datorita proprietatilor sale antivirale, antitoxice si antiinflamatorii, propolisul isi gaseste tot mai multe utilizari. Este un bun stimulator la refacerii tesuturilor afectate de rani, taieturi si, mai ales arsuri, degeraturi.

Propolisul vindeca mucoasa bucala si este benefic in sangerarile gingiilor. Balsamul de propolis protejeaza impotriva radiatiilor Roentgen si de alta natura.

Propolis – compozitie chimica terapeutica

Propolisul are in compozitia chimica numberase substante cu efect terapeutice deosebite, cum sunt: ​​derivatii flavonici, acid ferulic, ceruri, aminoacizi, balsamuri, fermenti, microelemente (siliciu, magneziu, cupru, molibden, arsen, staniu, aluminiu, vanadiu, wolfram, fier , aur, iridiu, calciu, cadmiu, cobalt, strontiu), substante antibiotice, rasini, acizi aromatici, acizi, in functie de compozitia si specia vegetala de pe care sa cules propolisul.

El contine in medie 55% rasini si balsamuri, 30% ceruri si 10% uleuri eterice, proportii care sunt asemanatoare pentru orice fel de propolis.

Propolis – efect benefice externe si interne

Efectele benefice ale propolisului se adreaza unei liste foarte lungi de afectiuni. Poate fi folosit atat extern cat si intern, fiind conditionat sub numeroase forme ce permite cele doua feluri de administrare.

Cu propolis puteți imbunatati starea unei arii largi de afectiuni precum:

candidoza orala care produce afte si stomatite; raceala si gripa– are atat efect preventiv potentand fond imunitar cat si curativ datorita proprietatilor sale antibacteriene si antivirale; cancer (30-50 de picaturi de tinctura de propolis administrate de 4 ori pe zi impiedica dezvoltarea celulelor maligne, creste capacitatea sistemului imunitar de a fagocita celule canceroase, ajuta la restabilirea echilibrului organic al bolnavilor de cancer. prevenirea fenomenelor de ateroscleroza cerebrala si a accidentelor cerebrale; bronsita, bolile respiratorii cu secretii abundente – propolisul este un excelent antibiotic, care actioneaza progresiv inhiband dezvoltarea bacteriilor, refacand tesuturile lezate de catre acestea, favorizand eliminarea secretiilor in exces de pe caile respiratorii; gastrita si ulcerul pot fi tratate cu success cu ajutorul curelor cu propolis; boli hepatice virale; dibet zaharat;

In utilizare externa se pot folosi tinctura de propolis, pulberea sau apa cu propolis. Urmand un tratament cu propolis, veti observa efectul benefic si in aspectul exterior. Propolisul are un efect benefic în: arsuri (are efect regenerator, dezinfectant si anestezic) eczeme infectioase cosuri, acnee , abcese ulcer de piele, ulcer varicose escoriatii, julituri. Tinctura de propolis

Propolisul poate fi folosit ca atare, sub forma extractului moale de propolis inglobat in miere, obtinandu-se mierea propolizata si folosit la pregatirea diferitelor unguente. Cea mai eficienta metoda de administrare a propolisului ramane, totusi, tinctura de propolis.

Tinctura de propolis – preparare

La 100 ml alcool de peste 80 de grade se adaugă 20 g propolis. Alcoolul amestecat cu propolis se introduce intr-un vas, se incalzeste la 30-35 grade Celsius si se amesteca bine. Aceasta procedura se repeta zilnic, timp de o saptamana. Dupa aceea, se lasa decantatul si se alege lichidul curat.

Tinctura de propolis – beneficii in sanatate

In urma experimentelor clinice si de laborator sa dovedit ca tinctura de propolis este folositoare in: vindecarea tuturor bolilor interne infectioase (30 picaturi / zi, intr-un pahar cu apa calduta); combaterea tulburarilor de menopauza(10 picaturi pe zi, timp de un an); vindecarea inflamarilor prostatei (30 picaturi / zi), rinichilor si ficatului (de doua ori pe zi, cate 40 de picaturi; se repeta pina la vindecare); tratarea TBC-ului pulmonar (de trei ori / zi cite 30 de picaturi, completa cu inhalatii – la 1/4 litru apa fierbinte se adauga 100 picaturi de tinctura – de doua ori pe saptamana); combaterea enteritelor, parazitozelor intestinale, durerilor de stomac si tratarea ulcerului gastro-duodenal (40 picaturi puse in 100 ml lapte cald, remediu consumat zilnic, pe stomacul gol); la toate afectiunile pielii, in special la bataturi si cheratite, rani vechi, arsuri si micoze, locurile bolnave se pot vindeca suta prin tamponare cu tinctura de propolis, aceasta avand actiune cicatrizanta, ajutand la formarea noilor tesuturi.