Cele mai importante 9 companii de asigurari generale din Romania au consemnat, in primele 6 luni din 2012, un numar de 7.508 de petitii si reclamatii la adresa lor, trimise de asigurati si beneficiari de polite Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), din care peste 70% (5.261) s-au dovedit a fi intemeiate, potrivit datelor publicate de asiguratori pe site-urile proprii.

Prin comparatie, in intregul an 2011, cele 9 societati (Allianz Tiriac, Asirom VIG, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Euroins, Generali, Groupama, Omniasig VIG si Uniqa) si-au atras un numar de 11.059 de petitii, din care aproape 62% (6.844) au fost rezolvate de catre CSA in favoarea petentilor.

De la 1 iulie anul acesta, firmele de asigurari sunt obligate sa publice pe site-urile proprii statistici detaliate cu privire la numarul total de reclamatii formulate impotriva si la ponderea in total a celor solutionate in favoarea reclamantilor de catre supraveghetorul pietei. Obligatia este prevazuta de Ordinul presedintelui CSA nr. 11/2012.

Cei 9 asiguratori mentionati controleaza, cumulat, circa 85% din cel mai important segment al pietei locale de profil, cel al asigurarilor auto RCA si Casco.,Cele doua tipuri de polite au atras, anul trecut, peste 51% din subscrierile totale inregistrate de industria romaneasca de asigurari.

Potrivit CSA, asigurarile auto au cea mai mare pondere si in totalul reclamatiilor adresate de clientii societatilor de asigurare si de beneficiarii politelor emise de acestea. Peste 85% dintre reclamatii sunt legate de asigurari RCA (69,39%) si Casco (16,17%), ceea ce este firesc, intrucat este vorba despre segmentul de piata cu cele mai frecvente daune si solicitari de despagubire.

Liderul pietei locale, Astra Asigurari, s-a clasat pe primul loc si la reclamatii, cu un total de 2.825 in primele 6 luni din 2012, din care 88% (2.486) s-au dovedit a fi intemeiate.

Pe locul 2 s-au situat cei de la Omniasig VIG, cu 1.651 de reclamatii, din care 84,85% (1.401) intemeiate. In acest caz, pentru perioada de dinainte de fuziunea dintre Omniasig si BCR Asigurari, sub numele Omniasig, s-a luat in calcul suma reclamatiilor formulate la adresa celor doua companii

Asirom a consemnat 1.119 petitii, din care 39,05% (437) intemeiate, in timp ce, in cazul Euroins, desi s-au primit mai putine reclamatii (840), atat numarul, cat si ponderea in total a petitiilor intemeiate au fost mai mari (703, respectiv 83,7%).

La adresa Carpatica Asig s-au formulat 434 de reclamatii in primul semestru din 2012, din care 79 (18,20%) au fost rezolvate de catre CSA in favoarea petentilor.

La inceputul lunii iunie, CSA i-a sanctionat cu amenzi in suma totala de 80.000 de lei pe managerii Astra Asigurari, Asirom, Euroins si Omniasig, din cauza numarului mare de reclamatii formulate la adresa acestor societati, care acuzau in special intarzieri la plata despagubirilor, peste termenele prevazute de legislatia in vigoare.

Cea mai mare amenda a fost cea dictata impotriva lui Alexander Adamescu, presedintele directoratului Astra Asigurari, care a fost sanctionat cu 30.000 de lei.

Amenzi de cate 10.000 de lei fiecare au primit Alin Bucsa, director general Euroins, Mariana Diaconescu, presedinte directorat Asirom Vienna Insurance Group (VIG), Stamov Stoyanov, sef al Directiei Daune la Euroins si Ovidiu Vadean, sef al Directiei Daune la Asirom.

Cu cate 5.000 de lei au fost amendati Mihail Tecau, presedinte directorat Omniasig VIG, si Eugen Stoica, sef la Directia Daune a aceleiasi companii, amenzile fiind dictate pentru situatii inregistrate la fosta companie BCR Asigurari VIG, care intre timp a fuzionat cu Omniasig.

De asemenea, Dumitru Dobrota, seful Departamentului Daune al Carpatica Asig, a fost sanctionat cu avertisment scris.