Un cuptor bun ar trebui sa dureze un deceniu sau mai mult, asa ca veti dori sa alegeti unul care sa se potriveasca bine cu nevoile dumneavoastra de gatit. Cuptoarele moderne pot include o serie de caracteristici hi-tech. 

Dar, daca nu intelegeti elementele de baza, puteti alege un model de cuptor care se incalzeste lent sau care gateste inegal. Cele mai bune cuptoare se vor incalzi rapid pana la temperatura corecta si raspandesc caldura uniform in intregul cuptor. Pe www.filebox.ro regasiti o varietate de modele de cuptoare care sa acopere o gama vasta de cerinte.

Tipuri de cuptoare 

Nu veti avea intotdeauna de ales daca veti alege un cuptor electric sau pe gaz, deoarece acest lucru poate depinde de optiunile de combustibil disponibile in casa dumneavoastra. In mod similar, daca nu cumparati un nou cuptor atunci cand reproiectati bucataria, dimensiunea pe care o alegeti va fi limitata de spatiul disponibil. Mai jos, va explicam optiunile si avantajele lor pentru a va ajuta sa decideti daca doriti sa faceti o schimbare mai radicala sau sa inlocuiti pur si simplu cuptorul incorporabil din bucatarie. 

Cuptoare electrice vs cuptoare pe gaz 

Cuptoarele electrice sunt cele mai populare tipuri. Indiferent daca doriti un cuptor simplu sau unul dublu, veti gasi o multime de modele din care sa alegeti pe www.filebox.ro. Cuptoarele cu gaz incorporate sunt mai greu de gasit in aceste zile. Doar cativa producatori le ofera ca parte a gamei lor, deci alegerea va fi mai limitata. 

In general, veti descoperi ca unele cuptoare electrice functioneaza mai bine. Cat de bine este distribuita caldura prin cavitatea unui cuptor este un predictor important al rezultatelor fiabile de gatit. Cele mai bune cuptoare electrice castiga lupta cu cele mai bune cuptoare cu gaz in materie de raspandire uniforma a caldurii.

Ca un avantaj,  cuptoarele cu gaz pot fi ieftine, atat in ceea ce priveste achizitionarea, cat si modul de functionare si consum pe termen lung. Asa ca, daca esti racordat la o retea de gaz si nu vrei sa iti faci probleme cu facturile, cuptoarele cu gaz sunt ideale. 

Cuptoare simple sau duble?  

Exista patru tipuri de cuptor incorporat din care sa alegeti. Toate sunt in jur de 60 cm inaltime, dar latimea lor variaza.

Cuptoarele duble incorporate cu inaltime completa sunt de obicei pozitionate la nivelul mainilor, facand usoara introducerea si scoaterea alimentelor. Cuptoarele duble incorporate, concepute pentru a intra sub plita sau blatul de lucru al bucatariei sunt ideale mai ales pentru bucatariile moderne. 

Cuptoarele individuale sunt mai flexibile si se pot potrivi fie sub plita, fie la nivelul ochilor.  Cuptoarele compacte sunt utile fie pentru spatii de locuit mai mici, fie ca parte a unei amenajari alaturi sau deasupra unui singur cuptor.

Cele mai bune caracteristici ale cuptorului pe care trebuie sa le urmaresti 

Auto-curatare

Cuptoarele pirolitice folosesc un program la temperaturi ridicate pentru a reduce cenusa arsa pe foc. Captuselile catalitice ajuta la descompunerea deversarilor si stropilor grasi.

Comenzi digitale

Acestea pot fi mai precise decat formarea cadranelor. De asemenea, pot oferi mai multa flexibilitate si orientare si pot oferi un aspect mai eficient. 

Cronometru programabil 

Va permite sa setati cuptorul sa gateasca pentru un anumit timp. Cuptorul se aprinde automat, gateste si se stinge apoi.

Brate telescopice 

Acestea ajuta la scoaterea mai usoara a rafturilor si le impinge inapoi intr-o experienta mai lina si mai stabila. 

Gatit cu abur 

Unele cuptoare sunt dotate cu un rezervor de apa care poate fi setat la gatitul cu aburi sau la injectarea unor aburi. Umiditatea se stabileste pe mancarea ta, apoi se evapora.

Controale automate de gatit 

Selectati vasul pe care il gatiti: iar cuptorul stabileste temperatura, sursele de caldura, nivelul de umiditate si timpul. 

Cuptoare conectate ,,inteligente” 

Va permite sa controlati anumite functii sau sa verificati progresul gatitului, utilizand o aplicatie de pe smartphone-ul sau tableta dumneavoastra. 

Usi vitrate triple sau cvadruple 

Mai multe straturi de sticla izoleaza spatiul, pastrand caldura si economisind energie. 

Usa glisanta 

Aceasta este unica pentru cuptoarele incorporabile si permite usa cuptorului sa alunece sub blat. Este o optiune la indemana in spatii inguste.

Cuptoare cu ventilatoare 

Majoritatea cuptoarelor electrice de astazi vin cu un ventilator care ajuta la distribuirea caldurii uniform, iar unele cuptoare cu gaz pot fi, de asemenea, asistate de ventilator. Cuptoarele cu ventilator au un singur element de incalzire in jurul ventilatorului, in timp ce un cuptor asistat de ventilator este in esenta un cuptor conventional (doua elemente de incalzire) cu un ventilator setat in partea din spate a cuptorului.