Din editia pe 2015 a studiului Social Media Employment, desfasurat de Evensys si Career Advisor, reiese ca salariul mediu al unui Social Media Manager este de 713 Euro/luna (8556 Euro/an), in crestere cu 33 Euro fata de anul 2013. Rezultatele studiului pot fi parcurse aici.

Parerea mea: pentru banii astia, un om cu cativa ani experienta nici nu ar trebui sa se miste din pat in 2015. Stiu, astea sunt salariile in Romania, scuza clasica pentru orice om prea comod ca sa incerce sa schimbe ceva. Culmea e ca avem in continuare salarii de Romania si preturi de UK.

La ultima oferta de job pe social media, anul asta in aprilie, am cerut 4500 de euro salariu (regiunea EMEA, deplasari saptamanale, companie mare). Bugetul lor era de 1200, (m-a busit rasul) mi s-a parut putin, asa ca negocierea s-a terminat rapid. Incercau sa-mi explice grilele lor de salarizare, de parca ar fi mai importante decat responsabilitatile. Doua saptamani mai tarziu am aflat cine a ocupat pozitia respectiva, sa fie sanatos, e parte din problema.

Ca sa ne intelegem, iata cum arata setul de abilitati de Social Media Manager in 2015 (nu vorbim de juniori aici, desi fisa postului e asemanatoare):

1. Copywriting (se cer texte bune, povesti)

2. Customer Care (apar intrebari pe pagina, nu e suficient sa stii raspunsurile, ai nevoie si de abilitati de comunicare specifice)

3. Editare foto (se cer poze editate bine, uneori cu text pe ele si nu poti astepta agentia mereu)

4. Marketing (trebuie sa faci anunturi sponsorizate, sa testezi, sa tragi concluzii, sa aduci vanzari)

5. Creativitate (sa gasesti zilnic unghiuri noi pentru comunicarea in retelele sociale)

Abilitati care intr-o normalitate depasita erau impartite intre 4-5 oameni. Incercati sa lucrati cu un copywritter dintr-o retea de freelancing, vedeti cat va cere pe un text de 200 de cuvinte. Inmultiti cu 30 de zile. Incercati sa lucrati cu un om pe editare foto, vedeti cat va cere pe poza. Inmultiti cu 30 de zile. Incercati sa lucrati cu un creativ pe consultanta, vedeti cat va cere pe ora. Inmultiti cu 30 de zile.

E mult? Ok, atunci mergem in continuare pe 713 Euro, dar in conditiile astea sa nu ne mai miram ca oamenii de social media schimba cate 3 companii intr-un an. Sau ca pe paginile de Facebook inca se mai folosesc poze furate de pe Google.

Pentru comparatie:

– in UK salariul mediu in social media e in jur de 25000/an (aprox. 34000 Euro/an)

– in US salariul mediu in social media e in jur de 46000$/an (aprox. 40000 Euro/an)

Edit: Stiu ca cheltuielile sunt mai mari, atat in UK cat si in US, dar tot pe minus mare iesim. Sa compari salariul minim pe economie din US cu cel din Romania e incorect, avand in vedere ca din 800 de lei iti permiti, cel mult, sa platesti o chirie intr-un capat de oras.

Schimbarile vin daca facem ceva in privinta asta, nu daca ne raportam de fiecare data la normalitatea de acum. La situatia economica acuala din Ro, o crestere cu 200 de euro a mediei inseamna mare lucru. Momentan a crescut cu 30 de euro in doi ani.

Edit 2: Nu voi aproba comentariile agresive. Incurajez critica constructiva si afirmatiile argumentate. De asemenea, daca nu va folositi numele reale in comentarii, nu va asteptati sa va raspund la intrebari. Imi cer scuze, in fata oamenilor normali, ca a trebuit sa fac aceaste mentiuni.