Obezitatea este una dintre cele mai mari epidemii din ultimii ani. Potrivit unor studii, in tari precum Statele Unite ale Americii ajunge la 39,8% din populatia adulta si 18,5% din populatia tanara. Exista unele neintelegeri cu privire la ceea ce este si care este axa de diferentiere in ceea ce priveste excesul de greutate. Pentru a remedia acest lucru, am reunit principalele simptome ale obezitatii.

Este o conditie mai complexa decat pare. Multi il asociaza cu un consum dezordonat de alimente, dar nu este intotdeauna cazul. Tulburarile genetice si endocrine si utilizarea anumitor medicamente o pot provoca.

7 simptome ale obezitatii

Recent, unele mass-media, rapoarte si conferinte au clasificat obezitatea drept boala. Dezbaterea este deschisa in randul cercetatorilor, in parte datorita complexitatii factorilor care afecteaza prin. Desi multi ar crede ca este o afectiune care poate fi detectata cu ochiul liber, in practica exista unele neintelegeri in legatura cu aceasta.

Intr-adevar, multi pacienti obezi nu sunt complet constienti ca sunt. Lasand deoparte afectiunile care pot impiedica recunoasterea (cum ar fi megarexia), unii oameni nu stiu diferenta dintre obezitate si supraponderalitate. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca obezitatea este o afectiune care s-a normalizat in ultimii ani.

Societatea noastra actuala este mai obeza decat oricand, iar proiectiile pacientilor obezi pentru viitor nu sunt de bun augur. Este important sa ne amintim ca accidentele vasculare cerebrale, diabetul de tip 2, hipertensiunea arteriala, artrita, anumite tipuri de cancer si bolile de inima, printre multe alte lucruri, sunt principalele sale complicatii. Va lasam asa cu simptomele obezitatii.

1. Valorile indicelui de masa corporala (IMC).

Indicele de masa corporala (IMC) este un calcul matematic care ia in considerare greutatea si inaltimea unei persoane pentru a stabili categorii de greutate. A fost creat de belgianul Adolphe Quetelet si, in termeni generali (desi nu specifici), este folosit pentru a determina daca o persoana este supraponderala, obeza sau are valori sanatoase.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), o persoana este diagnosticata cu obezitate atunci cand IMC-ul sau este egal sau mai mare de 30. Aceasta este masurarea acceptata de organismul international, desi unii specialisti sau centre de ingrijire din diferite regiuni folosesc cateva puncte mai putin pentru diagnostic.

Pentru a va face o idee despre valorile IMC in raport cu greutatea, si urmand Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), urmatoarele date va vor interesa:

 • IMC egal sau mai mic de 18,4: subponderal sau nesanatos.
 • IMC intre 18,5 si 24: greutate sanatoasa sau standard.
 • IMC intre 25 si 29: exces de greutate.
 • IMC egal sau mai mare de 30: obezitate.

La randul sau, obezitatea este de obicei clasificata in trei tipuri:

 • IMC intre 30 si 34: obezitate de tip I.
 • IMC intre 35 si 39: obezitate de tip II.
 • IMC egal sau mai mare de 40: obezitate de tip III (cunoscuta si sub denumirea de obezitate severa sau obezitate morbida).

Retineti ca IMC este un instrument util pentru screening-ul acasa, dar nu si pentru determinarea cantitatii de tesut adipos din organism. In acest sens, poti nota un IMC de 30 si sa nu fii obezi (culturisti, de exemplu). In multe tari asiatice, un IMC de 27 este suficient pentru a diagnostica obezitatea, deoarece depaseste cu mult standardul populatiei.

Oricum ar fi, IMC-ul este o metoda rapida si eficienta pentru 90% din populatie. Va lasam cateva calculatoare IMC pe care le puteti folosi (engleza si spaniola) conform sistemului dumneavoastra metric. Verificati aceste valori cu un specialist pentru a masura cantitatea de tesut adipos real din corpul dumneavoastra.

2. Acumularea excesiva de grasime corporala

La ce ne gandim cu totii cand vorbim despre obezitate este acumularea de tesut adipos, in general la nivel abdominal si la nivelul soldurilor.

Acumularea de tesut adipos este unul dintre principalele simptome ale obezitatii. Mai mult, este un semn care este vizibil cu ochiul liber; incat este foarte greu de ignorat (cu exceptia cazului in care sunt prezente unele tulburari, asa cum am stipulat deja).

De obicei sunt catalogate doua tipuri de grasime corporala: subcutanata si viscerala. Primul se acumuleaza in zona cea mai exterioara, in special in abdomen, lanturi si coapse. Este cunoscuta si ca grasime moale si este mai frecventa la femei.

Grasimea viscerala, uneori cunoscuta sub numele de grasime tare , se acumuleaza numai in abdomen. Este o grasime interna care se afla intre organe. Este mai frecventa la barbati si se asociaza cu complicatii mai mari decat in ​​cazul precedent (este si mai greu de eliminat) .

3. Dificultate in indeplinirea sarcinilor de zi cu zi

Excesul de grasime si greutate corporala se traduce prin dificultati in indeplinirea sarcinilor de zi cu zi. Chiar si in cazul tipului II si III poate duce la invaliditate. Actiuni la fel de frecvente precum urcatul scarilor, mersul pe jos, practicarea sportului, efectuarea treburilor casnice si altele sunt greu de finalizat.

Nu este doar o chestiune de performanta fizica, ci si de greutate. Corpul trebuie sa faca un efort mai mare in contrast cu o persoana cu o gama normala de greutate, ceea ce te va face sa obosesti mai repede. Acesta este motivul pentru care multi pacienti obezi opteaza pentru un stil de viata sedentar, ceea ce le agraveaza si mai mult starea.

4. Probleme psihologice

Studiile si cercetarile au gasit o legatura intre obezitate si probleme psihologice precum depresia si anxietatea. Pacientii pot dezvolta, de asemenea, fobie sociala, stima de sine scazuta, tulburari de alimentatie si multe altele. Poate aparea atat la copii, cat si la adulti.

5. Dificultati de respiratie

Persoanele obeze dezvolta adesea apnee obstructiva in somn, sindrom de hipoventilatie, dispnee si astm. Ele pot aparea atat in ​​timpul perioadelor de odihna (sezand sau culcat), cat si in timpul desfasurarii unui anumit tip de activitate. Este unul dintre simptomele clasice ale obezitatii.

6. Oboseala

A face orice tip de activitate fizica in timp ce sunt obezi poate deveni o adevarata provocare, motiv pentru care este obisnuit sa simti oboseala.

Dupa cum am subliniat deja, excesul de greutate limiteaza libertatea de miscare. Deoarece trebuie sa depunem mai mult efort pentru o activitate zilnica, simtim oboseala pe tot parcursul zilei. Acest lucru poate fi tradus si ca o scadere a energiei si o tendinta de a dori sa dormi mai des.

7. Dureri articulare si de spate

Greutatea suplimentara nu se traduce doar prin simptomele obezitatii de mai sus, ci are si un impact direct asupra articulatiilor tale. Acest lucru va va face sa aveti dureri de genunchi, glezne, spate si alte dureri. Trunchiul tau mijlociu si inferior va fi cel mai afectat, pana la punctul in care poti dezvolta artrita si alte afectiuni similare.

Alte simptome sau modificari ale obezitatii pe care le putem considera recurente sunt urmatoarele:

 • Infectii in pliurile pielii.
 • Transpiratie in exces.
 • Intoleranta la caldura.
 • Dificultate de a dormi.
 • Piele groasa.
 • Vergeturi.
 • Edem si vene varicoase.
 • Colesterol ridicat si trigliceride.
 • Boala ficatului gras.
 • incontinenta urinara
 • Constipatie.
 • Refluxul gastrointestinal.
 • Sforait.

In afara de aceasta, IMC-ul continua sa fie principalul indicator si, in acelasi timp, un simptom al obezitatii. Daca obtineti un rezultat egal sau mai mare de 30, veti fi clasificat drept pacient obez. In functie de conditiile tale anterioare si de stilul tau de viata, un specialist poate incepe un program care sa te apropie de standardele unei greutati sanatoase.