Investitorii din China isi intensifica pariurile ca localnicii vor cumpara mai multe bauturi care nu provin de la Starbucks. Gigantul american al cafelei considera China piata cu cea mai rapida crestere si cea mai mare din afara SUA In timp ce un raport trimestrial de venituri a aratat marti o expansiune constanta, Starbucks a declarat ca vanzarile in acelasi magazin de 91% in China – in crestere fata de o contractie de anul trecut – au ratat asteptarile. Compania a atribuit dorul restrictiilor neasteptate de calatorie legate de pandemie.

Dar piata se incalzeste, pe masura ce investitorii sunt cu ochii pe o alta tendinta: bauturile cultivate in casa.

La mai putin de patru luni din 2021, compania de date Qimingpian, cu sediul la Beijing, numara 14 oferte de strangere de fonduri pe piata de ceai si cafea din China. Este acelasi numar pe care l-a vazut tara pentru tot anul 2019 si doar timid fata de totalul de 19 de anul trecut, arata datele.

Aceste tranzactii includ investitii in Hey Tea si Nayuki, companii de bauturi pe baza de ceai, care au ajuns la evaluari de aproximativ 2 miliarde de dolari sau mai mult in ultimele cateva luni. Brandurile straine illycaffe si Tim Hortons strang, de asemenea, bani pentru proiectele lor locale.

Starbucks raporteaza rezultate mixte in al doilea trimestru, creste orientarile pentru venituri si castiguri

Cifrele de investitii precise pentru industrie au fost dificil de identificat, avand in vedere caracterul privat al multor dintre tranzactii, dar diferite surse de date au indicat o crestere semnificativa.

In decembrie, site-ul chinez de stiri de afaceri 36kr a raportat ca Manner Coffee, cu sediul in Shanghai, a primit o alta runda de investitii care a evaluat-o la peste 1 miliard de dolari. Brandul de cafea de tip boutique se concentreaza pe vanzarea de bauturi din locuri mici de luat masa din districtele de afaceri.

,,Intrarea de noi concurenti pe piata de specialitate a cafelei din China” a fost unul dintre riscurile comerciale listate de Starbucks in raportul sau anual depus in noiembrie . Compania detine proprietatea deplina a magazinelor sale din China, oferindu-i o pondere mai mare din profiturile – si riscurile – din piata masiva.

Guangzhou si Shenzhen au vazut mii de cafenele aparand in ultimii cinci ani, potrivit datelor Meituan, care conduce o afacere de livrare de alimente si opereaza Dianping, versiunea chineza a lui Yelp.

Shanghai ramane cea mai mare piata de cafea, cu aproape 3 magazine la 10.000 de persoane, comparativ cu un raport de aproximativ 2 pentru Guangzhou, Shenzhen si Beijing, potrivit Meituan.

O piata mai mare pentru ceai in China

Starbucks pastreaza pozitia de lider pe piata chineza specializata in cafenele si ceaiuri, cu 36,4% din piata, conform cifrelor Euromonitor pentru 2020.

Dar piata bauturilor de ceai a fost de doua ori mai mare decat cea a cafelei din China si se preconizeaza ca acest decalaj se va extinde anul acesta, a spus Meituan citand date din industrie. Compania a declarat ca numarul vitrinelor cu ceai din lapte si sucuri de fructe este de aproximativ patru ori mai mare decat cel al cafenelelor.

Hey Tea este al doilea dupa Starbucks pe piata specializata a magazinelor de cafea si ceai din China, cu o cota de 8,8%, potrivit Euromonitor. Compania cu sediul in Shenzhen este cunoscuta cel mai bine pentru ceaiul care vine cu un strat spumos de crema ca branza deasupra. Hey Tea urca si pe piata globala, cu o cota de 1,1% din categorie la nivel mondial, potrivit Euromonitor.