Ieri seară a fost lansat oficial noul Windows 8 şi am avut sentimentul de campanie molipsitoare. Au mai fost cazuri, înţelegeţi exact la ce mă refer, sunt acele campanii care acoperă toate mediile de comunicare în care activezi şi care te fac cumva să te simţi „dator” să vorbeşti despre ele. E de bine.

Windows e în primul rând un lovemark, deci viralizarea lansării e oarecum normală. Eu sunt fan Windows încă de la versiunea 95, iar în ultimii 14 ani (wow!) am trecut prin toate versiunile lansate, mai puţin 2000, care nu a avut succesul scontat. Ştiu că mulţi sunt ca mine. Cum aş putea, în condiţiile astea, să nu reacţionez când aflu că apare o versiune nouă?

Nu o să intru mai mult în poveşti, dar vreau să vă spun câteva lucruri despre componenta socială a acestei lansări în România, susţinută pe Facebook de eMag, pentru că atinge nişte zone pe care îmi doresc şi eu să le testez în viitorul apropiat, zone cu potenţial.

Win 8 @eMag

În mare, aplicaţia publicată pe pagina de Facebook a eMag invită utilizatorii să participe la o tragere la sorţi cu premii oferite de Microsoft. Obiectivul pe care îl văd eu este popularizarea Windows 8 pe Facebook, printre participanţii la acest concurs şi prietenii lor din reţea.

În cadrul conferinţelor la care am participat în acest an, una dintre cele mai des întâlnite întrebări a fost legată de cum îi faci pe oameni să dea mesajul tău mai departe. Şi în cazul de faţă avem un răspuns bun la această întrebare.

Imagine de Cover cu statistici pentru participanţi

Unul dintre aspectele Facebook, neexploatate încă suficient în campaniile de comunicare, este imaginea de Cover. Vorbim de o imagine mare, care ocupă aproape jumătate din primul ecran al unui profil de Facebook şi pe care majoritatea utilizatorilor nu o folosesc la potenţial maxim.

Aplicaţia eMag generează o de imagine de Cover pentru fiecare participant şi pune în ea diverse statistici despre utilizatorul respectiv. Şi arată cam aşa:

Ca să-ţi transmită mesajul mai departe, utilizatorii de Facebook au nevoie de ceva în schimb. În situaţia de faţă primesc în schimb o imagine de Cover şi nişte cifre interesante. Şi din acest motiv astăzi am avut constant câte 5-7 astfel de imagini pe Newsfeed.

Două elemente de ţinut minte pentru campaniile pe Facebook: imaginea de Cover şi statisticile despre utilizatori.