Mai toate studiile recente arată că recomandările venite de la prieteni sau de la influenţatori (bloggeri, jurnalişti, artişti) sunt cele care contează în decizia de cumpărare.

Internetul se transformă într-o bibliotecă plină cu cărţi, iar decizia de a citi una dintre aceste cărţi se ia pe baza numelui autorului. Da, încă mai există o zonă în biblioteca asta unde decizia de a citi se ia pe baza titlului cât mai bombastic, dar asta se va schimba în timp, iar la final vor avea de câştigat autorii care şi-au comunicat corect brandul personal.

În acest context Google a lansat anul ăsta Authorship, o legătură clară între autor şi textele pe care acesta le publică pe internet, legătură vizibilă în motorul de căutare, precum în imaginea de mai jos:

Ce e Google Authorship

Pe scurt, pentru a-ţi valida propriile articole în motorul de căutare, Google îţi oferă acum posibilitatea să faci legătura dintre profilul tău din reţeaua de socializare Google+ şi textele pe care le scrii pe blog, spre exemplu. Aşa cum se vede şi în imaginea de mai sus, pentru acest blog am activat Authorship încă din vară, iar articolele mele vor avea de fiecare dată ceva în plus în lista cu rezultate din Google.

Mi se pare o metodă bună pentru a creşte calitatea şi acurateţea rezultatelor din Google, dar şi o oportunitate bună de dezvoltare a brandului personal în mediul online, aşa că vă recomand să folosiţi această opţiune măcar ca pe un experiment. O să apară şi rezultatele concrete în timp.

Plus că utilizatorii vor fi tot mai tentaţi să dea click pe aceste rezultate asociate cu un autor real, în defavoarea miilor de rezultate anonime. It makes sense.

Cum se activează Google Authorship

Sunt două metode simple prin care un autor poate activa Authorship şi ambele presupun un profil în Google+, deci primul pas ar fi să aveţi aceste conturi active. Pasul doi e să aveţi articolele de pe blog semnate (ex scris de Nume Autor / written by Author Name).

Metoda 1

Fă-ţi o adresă de email pe domeniul web pe care vrei să activezi Authorship (ex: [email protected]) şi apoi introdu această adresă aici, pentru validare.

În felul ăsta Google va şti că domeniul este al tău şi va face automat legătura cu profilul din Google+, adăugând domeniul respectiv şi în zona de Contributor to.

Metoda 2

Adaugă adresa profilului tău de Google+ în orice secţiune de pe blog, adăugând terminaţia ?rel=author.

Pentru blogurile cu mai mulţi autori, opţiunea e să adaugaţi adresa de Google+ a fiecărui autor sub fiecare articol, urmată de terminaţia de mai sus. În felul ăsta se va face legătura între articol şi autorul de drept.

Dacă aţi făcut totul aşa cum trebuie, puteţi folosi apoi, pentru verificare, aplicaţia de aici. Introduceţi o adresă de articol în câmpul dedicat şi verificaţi dacă Google recunoaşte autorul. Menţiunea e că aceste modificări nu vor fi vizibile în motorul real de căutare decât după mai multe săptămâni. Ca de obicei, e un proces de durată, dar se întâmplă.

Bloggeri români care au activat Authorship

Din câte am văzut eu, printre bloggerii români care au activat Authorship (voit sau nu), se numără Alex Ciuca, Cetin Ametcea, Toma Nicolau.