Fiind primul meu blog post aici, am dorit să-mi fac simțită prezența prin împărtășirea unor aplicaţii gratuitepentru pagina de Facebook a unui brand. Orice Social Media Manager/Specialist/Coordinator/Guru s-a întâlnit la un moment cu problema ROI-ului (mai ales în România). Unul dintre puținele workaround-uri care vă pot ajuta să scădeți costurile menținerii unei pagini de Facebook, dar, în același timp, să reușiți să va îndepliniți target-urile, sunt aplicațiile gratuite cu care puteți construi diferite tipuri de tab-uri.

Iată 7 aplicații gratuite care, după părerea mea, vă pot ajuta enorm în strategia voastră de marketing pe Facebook:

Aplicații de prezentare (produse/business)

1. Woobox
Este una dintre aplicațiile mele favorite, datorită lipsei branding-ului pe aplicație, cum folosesc altele freemium. Nu există template-uri, dar ai control deplin asupra design-ului. În plus, oferta de facilități gratis este impresionantă: fangate (oferi conținut vizitatorului doar după ce devine fan) sau aplicații cross-social prin care îți poți promova celelalte canale de Social Media: Pinterest, Twitter, Youtube sau chiar și Instagram. Însă ce m-a convins să-l folosesc, în trecut, este modulul de analytics foarte bine pus la punct care te ajută să vezi călătoria exactă al vizitatorului de la un simplu vizitator la un lead.

2. FanRx
Recomandat de Alex, are marele avantaj al ușurinței cu care poți crea un tab, folosind un sistem drag&drop.Este ideal pentru cei ce creează conținut multimedia: trupe, filme, studio-uri, artiști. Ca limitare pentru varianta gratuită, ar fi numărul redus de module pe care le poți folosi când construiești un tab. În plus, poți integra Google Analytics sau activa „€œFacebook Seamless Sharing” mărind considerabil vizibilitatea paginii.

3. Involver
Recent cumpărați de Oracle, sunt printre cele mai populare aplicații pentru paginile de Facebook. Cu al lor „Static HTML” poți customiza cum vrei un tab de prezentare. În plus, oferă și ei aplicații cross-social (Youtube, Twitter și Flick) sau o aplicație la care poți atașa un RSS Feed (de exemplu, feed-ul blogului companiei) creând un tab unde fanii pot vedea tot timpul ultimile postări, existând însă și o setare prin care postările să fie publicate și pe wall.

4. Pagemodo
La fel ca și FanRx, este destul de ușor de folosit datorită template-urilor care vin într-o diversitate destul de largă de modele și culori. Rezultatul final poata arăta excelent. Dacă sunteți un brand mic, fără o echipă dedicată pe web design și web development, Pagemodo este recomandarea mea. Dacă vrei ceva custom, încearcă Woobox. Ca un plus mare, ar fi și aplicația lor de creare de cover photo-uri. O poți folosi și pentru profilul personal.

Aplicații pentru creșterea engagement-ului fanilor

5. Booshaka
Folosită de mine în trecut, vă pot spune, sincer, că e una dintre cele mai bune aplicații gratuite existente pentru paginile de Facebook. După cum bine știți, Facebook încearcă să limiteze din ce în ce mai mult vizibilitatea unui mesaj postat de un brand, însă Booshaka poate fi, mai mult sau mai puțin, unul dintre workaround-uri. Creând top-uri de genul „€œFanul saptamanii”, top creat și menținut de Booshaka, poți oferi diferite „€œincentives” (produse, reduceri, materiale promoționale) celor mai activi fani. Astfel, vei reuși să crești engagement-ul.

6. Livestream
Folosită inclusiv de cei de la Facebook pentru webinare, această aplicație este perfectă pentru a transmite în direct un eveniment sau pentru a hosta un webinar. Există și o parte interactivă prin care poți adresa întrebări organizatorilor sau comenta împreună cu ceilalți participanți.

7. Forum for Pages
O aplicație ce înlocuiește defunctul tab Discussions, ce poate deveni esențială în timp pentru un Community Manager. Dar de ce un forum pe Facebook? Pentru social proof. Fanii vor deveni mai încrezători în brand, atunci când li se arată că părerea lor contează. În plus, e o metodă excelentă pentru a crea conținut.

Nu pot să vă descriu importanța unei aplicații pentru a face marketing pe Facebook, mai ales când este gratuită și vă este mult mai ușor să pitch-uiți strategia voastră de Social Media Marketing CEO-ului. Atunci când ai o pagină de brand pe Facebook, este obligatoriu să folosiți aplicații.

Din păcate, în România, încă sunt mulți manageri reticenți față de Social Media Marketing si bugetele dedicate sunt mici, poate chiar și inexistente. Tocmai din acest motiv sper că resursele gratuite enumerate și descrise mai sus să vă fie de mare ajutor.