Până acum câţiva ani utilizatorul de internet nu avea identitate. Odată cu apariţia canalelor social media au apărut şi nume reale pe internet şi, mai mult de atât, fiecare nume are, în multe dintre cazuri, o parte profesională asumată public. Pe Facebook, spre exemplu, mulţi dintre utilizatori şi-au declarat funcţia şi locul de muncă, dar şi numele angajatorului, însoţit, acolo unde este cazul, de o pagină oficială de Facebook.

Identitatea pe internet este un pas într-o direcţie bună, ne responsabilizează, dar apare şi riscul reputaţional, atât pentru utilizator cât şi pentru compania angajatoare. În acest sens, aşa cum am mai scris şi cu altă ocazie, orice companie ar trebui să-şi definească o politică internă de social media.

Le este permis angajaţilor să comenteze în numele companiei pe Facebook? Există un Social Media Manager în companie? Care sunt responsabilităţile lui? Cum îi poate ajuta el pe ceilalţi angajaţi ai companiei, pentru a diminua riscurile unei situaţii neplăcute?

În contextul ăsta am găsit azi (via Andra Zaharia), un generator de Social Media Policy. Sunt 12 întrebări simple la care trebuie să răspundeţi, pe baza cărora vi se generează un document cu reguli pentru Social Media, document care poate fi ataşat cu uşurinţă la regulementul intern existent al companiei.