Difuzoarele si ochelarii inteligenti sunt deja elemente familiare tuturor. Urmatorul lucru va fi orasele inteligente si hainele care monitorizeaza fiecare dintre miscarile noastre. Cu siguranta ati vorbit vreodata cu Alexa si ca in ultimele luni ati citit despre ochelarii inteligenti Google, aplicatii incadrate in Internet of Things sau Internet of Things (IoT). Continuati sa cititi si aflati despre tendintele internetului lucrurilor pentru acest 2022.

Ce este internetul lucrurilor?

Termenul de internet al lucrurilor a fost folosit pentru prima data la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Ideea pe care o reprezinta este bine ilustrata de numele sau. Si se refera la toate lucrurile de zi cu zi care sunt conectate la Internet. Cu toate acestea, se poate merge mult mai departe…

Desi astazi majoritatea oamenilor au computere, smartphone -uri, tablete, televizoare inteligente, console de jocuri si vehicule care se conecteaza la cloud, nu toate lucrurile din lume sunt. Dar ar putea fi in curand!

Ne indreptam spre o realitate in care fiecare dispozitiv va ajunge sa fie conectat la internet si, odata cu el, la alte obiecte cu care va putea comunica. Aceasta comunicare se va realiza prin diverse mijloace precum WiFi, bluetooth sau celebrul 5G.

Aceasta tendinta de Internet of Things implica si comunicarea de la masina la masina (M2M). Ne putem asigura ca conexiunile la internet vor fi din ce in ce mai frecvente intre masini, facand posibil ca milioane de cipuri sa comunice datele pe care le inregistreaza. Continuati sa cititi si descoperiti tendintele legate de Internetul Lucrurilor in 2022!

O lume din ce in ce mai conectata

Potrivit unui raport recent publicat de Frost & Sullivan, numarul de dispozitive conectate la IoT va continua sa creasca in urmatorii ani, ajungand la 66 de miliarde de unitati in 2026. In acest fel, organizatiile mari vor continua sa incerce sa-si revina din cauza COVID- 19. COVID-19 si sa devina companii mai eficiente, productive si constiente de importanta experientei clientilor

Cu o rata de crestere anuala compusa (CAGR) de aproape 15% din 2017, companiile din intreaga lume sunt deschise sa investeasca in medii hibride si multi -cloud in care dispozitivele conectate la IoT vor juca un rol fundamental. Potrivit datelor din diferite studii, piata globala de electronice si comunicatii pentru IoT va depasi 21,3 miliarde de dolari pe parcursul anului 2022 in sectorul public.

In cuvintele vicepresedintelui Gartner Research Nick Jones, „ Chief Information Officers (CIOs) care stapanesc tendintele inovatoare ale Internetului obiectelor au oportunitatea de a conduce inovatia digitala in afacerile lor”. Sa vedem principalele tendinte ale internetului lucrurilor in 2022!

Crowdfunding in IOT

Crowdfunding -ul in 2022 in legatura cu internetul lucrurilor va fi, din nou, un exponent clar al inovatiei in sector. Potrivit profesorului de la Master in Blockchain si Fintech Valenti Acconcia, „vom vedea campanii pe platforme precum Kickstarter care vor lansa proiecte IOT prin vanzari in avans”.

In plus, expertul asigura ca „vor fi tot mai multe branduri care isi vor lansa propriile campanii pe paginile lor web respective”. Pare clar ca vom putea asista la cele mai mari inovatii IOT urmarind indeaproape principalele platforme de crowdfunding, asa cum fac deja expertii din industrie.

IoT si analiza datelor

IOT nu mai este doar despre a avea articole purtabile sau a vorbi cu Alexa. Se pare ca IoT se va concentra acum mai mult pe procesarea datelor si pe formularea de recomandari bazate pe constatari.

In mare parte, acest lucru se datoreaza capacitatii Internetului obiectelor de a colabora cu inteligenta artificiala si tehnologiile de invatare automata pentru a procesa cantitati mari de date. In 2022 vom vedea mai multe sinteze de date pentru a face recomandari si a lua decizii inteligente si in cunostinta de cauza, una dintre marile tendinte ale internetului obiectelor.

Lipsa de jetoane va trebui sa vorbeasca

Potrivit datelor din raportul Predictions 2022: Edge, IoT and Networking , publicat de firma de consultanta Forrester, deficitul de cipuri va fi o tema constanta pe parcursul anului 2022. Penuria globala de semiconductori va continua pe tot parcursul anului, afectand stabilitatea preturilor si disponibilitatea acestor materiale, problema care va afecta sectorul intrucat cea mai mare parte a ofertei de siliciu este dedicata productiei de procesoare si GPU-uri.

Efectele crizei de aprovizionare vor fi resimtite, in primul rand, de lipsa microcontrolerelor si a senzorilor , elemente esentiale pe aceasta piata.

Consolidarea 5G si a lucrului la distanta

Cresterea evidenta a tehnologiei 5G, precum si cloud computing si accesul la retea mai rapid si mai larg vor continua sa alimenteze cresterea IoT , in timp ce noile variante ale COVID-19 vor continua sa impulsioneze nevoia intreprinderilor de a promova munca la distanta si accesul descentralizat la date. 

Inovatie traditionala in afaceri

Producatorii, distribuitorii, utilitatile si produsele farmaceutice au trecut la operatiuni la distanta inca din 2020 si au inceput sa conecteze active anterior neconectate, o tendinta care a continuat pe tot parcursul anului 2021.

Fara indoiala, COVID-19 a provocat schimbari fortate in companiile producatoare, dificultati care au dus la inovatii si adaptari notabile care cu siguranta vor continua pe tot parcursul anului 2022. Pe masura ce anul inainteaza, companiile nedigitalizate vor aplica diferite strategii tehnologice care vor creste flexibilitatea si inovatia necesara in aceste vremuri.

Noi experiente pentru utilizatori

Companiile dobandesc o intelegere mult mai buna a operatiunilor lor de afaceri si a modului in care clientii isi folosesc produsele sau serviciile cu echipamente conectate.

Cu un numar de neoprit de interactiuni cu obiecte care nu au ecrane si tastaturi, designerii de experienta de utilizator ai organizatiilor vor trebui sa utilizeze noi tehnologii si perspective daca doresc sa creeze o experienta superioara de utilizator care sa reduca frecarea si blocajele, incurajand in acelasi timp implicarea utilizatorilor. si retinere.

Inovatia UX va fi una dintre cele mai relevante tendinte ale Internetului lucrurilor in 2022, bazata pe noi senzori, algoritmi, arhitecturi de experienta si arhitecturi de constientizare sociala.

Gemenii digitali sunt aici

Un geaman digital este o reprezentare a unui produs care serveste inginerilor inainte de a fi lansat. O tendinta pe care o vom vedea in 2022 este ca IOT-ul va fi esential pentru dezvoltarea acestor gemeni digitali in aproape orice aplicatie. Gemenii digitali vor ajuta clientii sa valorifice datele pentru proiectarea, productia si inovarea produselor.

Jumatate dintre companiile din sectorul fabricilor sunt de asteptat sa foloseasca gemeni digitali in acest an, pentru a -si creste eficienta generala cu 10%.

IoT juridic si etic

Pe masura ce IoT creste, la fel cresc si problemele sociale, legale si etice. Acestea includ proprietatea datelor si probleme legate de confidentialitate, partinire algoritmica si protectia datelor. Din acest motiv, dezvoltarea aspectelor juridice si etice ale internetului lucrurilor va fi unul dintre focusurile de luat in considerare pe tot parcursul anului 2022.

Tranzactionarea datelor IoT

In acest 2022, tranzactionarea datelor va deveni o parte esentiala a multor sisteme IoT. CIO-urile trebuie sa-si educe organizatiile cu privire la riscurile si oportunitatile legate de partajarea datelor pentru a stabili politicile necesare privind tehnologia informatiei in acest domeniu si pentru a consilia alte parti ale organizatiei.

Inovatie in fintech si proptech

Expertul X-Tech Jaime Fernandez spune ca anumite tendinte legate de securitatea cibernetica sau solutiile de sustenabilitate vor consolida cresterea pe care o inregistreaza in ultimul timp.

Este un fapt ca in ultimul an s-au facut investitii mari in aceste domenii, lucru care a determinat un numar mare de companii sa incerce sa se pozitioneze in sector.

In plus, Fernandez prevede ca anumite solutii determinate de situatia actuala vor creste, precum Open Banking pentru IMM-uri sau Properties NPL, incercand sa gaseasca ce afaceri isi pot imbunatati situatia de solvabilitate si ce credite imobiliare pot fi recuperate pentru a genera diferite oportunitati.

Alte modele de afaceri care vor continua sa creasca sunt cele care ofera solutii de economisire sau finantare alternativa, cum ar fi rent-to-buy sau gestionarea facturilor. Modelele legate de SeniorTech vor creste si ele.