Daca te gandesti sa creezi un magazin online, este important sa-ti alegi bine platforma de e-Commerce. Acestea sunt cheile la care ar trebui sa te uiti atunci cand o faci.

Daca ai in mana un proiect de e-Commerce caruia iti doresti sa dai forma, cu siguranta te gandesti ce platforma de e-Commerce sa alegi. Nu este o decizie care trebuie luata cu usurinta. Platforma aleasa iti poate limita cresterea sau, dimpotriva, iti poate oferi aripi. Poate insemna o investitie initiala mare sau, dimpotriva, sa va ofere toate facilitatile pentru a va pune online magazinul online.

Pe scurt, alegerea platformei de e-Commerce este un factor care poate influenta succesul sau esecul proiectului dumneavoastra.

Din acest motiv, dincolo de cat de frumoase sau moderne pot fi magazinele create cu fiecare platforma, ar trebui sa te uiti la o serie de intrebari care sa indice mai bine daca treaba ta cu platforma respectiva este un fulger in tigaie sau poate deveni o relatie de lunga durata- termen.

Cheile pentru a alege o platforma de comert electronic

#1 Scalabilitate

Daca incepi o afacere este pentru ca consideri ca are potential de crestere. Daca ideea este sa creasca, cel mai logic este sa alegi o platforma de e-Commerce care sa creasca odata cu proiectul tau.

Exista platforme care sunt grozave pentru gestionarea cataloagelor mici, cateva comenzi pe luna si cateva metode de plata. Dar atunci cand proiectul creste si este nevoie de o infrastructura mai puternica, aceste platforme devin mici.

In aceste cazuri, antreprenorul se afla in situatia de a trebui sa migreze o afacere care ruleaza de pe o platforma, cu toate problemele care pot aparea (tehnice, SEO, etc.) la efectuarea migratiei.

Asigurati-va de la inceput ca platforma pe care o alegeti este la fel de valabila pentru a gestiona putine produse si putine vizite pe cat este pentru a face fata cu succes situatiilor in care catalogul, caracteristicile si traficul se inmultesc.

#2 Gestionarea cataloagelor (mari)

Un punct critic de scalabilitate este gestionarea cataloagelor mari.

Cand catalogul creste, este atunci cand limitarile unei platforme de comert electronic devin evidente. Fie pentru ca backend-ul platformei nu este foarte intuitiv sau nu va permite sa faceti cu usurinta lucruri de baza, fie pentru ca are probleme cu viteza de incarcare a paginii sau nu poate face fata unei cresteri a vizitelor in anumite momente sau cand sunt lansate noi functii. 

Cautati informatii despre cate referinte veti putea gestiona eficient si fara probleme cu platforma pe care o alegeti. Amintiti-va ca sunteti in acest lucru pentru a reusi, iar daca reusiti, puteti gestiona sute de mii de recomandari.

#3 Autonomie de creatie si management

Una dintre marile provocari ale oricarui antreprenor online este sa inceapa o afacere de la zero gestionand bine investitia care se poate face.

In cele mai multe cazuri, investitia care se poate face este minima. Cu care, este deosebit de important sa poti desfasura in casa majoritatea proceselor, inclusiv cele care au legatura cu proiectarea, amenajarea si managementul magazinului online.

In urma cu cativa ani, pentru a infiinta un magazin online trebuia sa investesti multi bani in designul si aspectul acestuia. Antreprenorii au cheltuit mult timp si bani creand o platforma care sa le permita sa vanda online.

Dar astazi exista software in cloud care permite oricui sa creeze cu usurinta un magazin online din sabloane prestabilite, fara a fi nevoie sa cunoasca programarea sau aspectul. In cateva ore poti trece de la nimic la a avea un magazin online cu adevarat cool.

In orice caz, ori de cate ori se poate, este indicat sa dedicam o parte din buget pentru a avea un design profesionist magazinul nostru online.

Un alt factor important este sa va asigurati ca magazinul va va permite sa va gestionati activitatile de zi cu zi cat mai eficient posibil.

Afla cum este panoul de control al magazinului online, daca curierii si metodele de plata sunt integrate, cum se gestioneaza logistica inversa (retururi, incidente etc.), cu ce furnizori are acorduri platforma…

Cu cat totul este mai centralizat in acelasi panou de control, cu atat va fi mai usor de zi cu zi si cu atat veti obtine performante mai bune pentru timpul investit.

Asadar, alegeti o platforma de e-Commerce care va permite sa va maximizati autonomia, atat autonomia creativa, cat si autonomia de management.

#4 Pret all-in accesibil

In cele din urma, atunci cand alegeti o platforma de comert electronic, uitati-va la pret.

Idealul pentru o afacere de pornire este sa poti plati o taxa lunara accesibila, fara efort si care, pe masura ce vin mai multe comenzi, se dilueaza in costuri fixe fara ca tu sa observi.

Dar la fel de important ca si accesibilitatea este ceea ce este inclus. Multe platforme de e-Commerce sunt ieftine, dar caracteristicile pe care le includ lasa de dorit, sau doar cele mai interesante caracteristici pot fi accesate contra unei taxe foarte mari.

Asigurati-va ce este inclus in tariful fiecarei platforme inainte de a o alege pe a dvs.

Nu ar trebui sa va uitati doar la numarul de produse pe care va permite sa le gestionati sau la numarul de tranzactii pe care va permite sa le efectuati. Alte aspecte, precum suportul tehnic, actualizarile de instrumente, SSL, valutele acceptate sau instrumentele de marketing incluse sunt la fel de importante.

O platforma buna de comert electronic trebuie sa va permita:

  • Extinde-ti afacerea
  • Gestionati cataloage mari
  • Ofera maxima autonomie creativa si de management
  • Prezentati un pret accesibil all inclusive