De fiecare data cand am de lucrat la o aplicatie-concurs pe Facebook ma gandesc la trei aspecte foarte importante pentru mine:

Aplicatia sau rezultatul actiunii utilizatorului in aplicatie trebuie sa aiba potential viral Rezultatul final sa includa, printre altele, o baza de date cu utilizatori pe care sa-i pot adresa usor si mai tarziu Aplicatia trebuie sa aiba o finalitate in afara retelei de socializare Summer Job la BCR.

Competitie de internship la BCR dedicata elevilor cu varsta minima de 16 ani, desfasurata in luna mai a acestui an pe pagina de Facebook. Patruzeci de joburi de vara au fost puse in joc (4 ore pe zi, cu plata) si, suplimentar, am mai oferit 15 tablete E-boda. Competitia a fost impartita in doua etape:

1. Prima etapa a constat in completarea unui formular cu 10 intrebari, fiecare intrebare avand atasat un link catre sectiunea din portal care continea raspunsul sau parti din raspuns. Ca sa ne asiguram ca formularul nu va fi completat doar de dragul premiilor si ca elevii chiar vor citi informatiile de pe portal, in tragerea la sorti pentru premii intrau doar respondentii cu minim nota 7 la test (deci sapte raspunsuri corecte din zece posibile)

2. A doua etapa: fiecare elev, care a obtinut minim nota 7 in prima etapa, trebuia sa ne trimita o prezentare (text, foto sau video), despre Banca Viitorului. Un exercitiu de imaginatie care a avut rezultate foarte bune. Cei 40 de castigatori erau alesi aici de un juriu, pe baza notelor obtinute pe proiecte.

Rezultate campanie peste 40.000 de afisari ale aplicatiei aproximativ 10.000 de vizitatori noi pe portalul BCR (indiciile intrebarilor din prima etapa) aproximativ 10.000 de fani noi pe pagina de Facebook aproximativ 3000 de formulare completate si trimise in etapa 1 aproape 300 de proiecte trimise pentru internship in etapa .

Ce am invatat eu in timpul campaniei Summer Job Elevii sunt cei mai activi utilizatori de internet. Pot pune in fiecare zi o intrebare noua, care are acelasi raspuns ca intrebarea de ieri si sa astepte raspunsul cu acelasi entuziasm ca ieri. Au fost sute de intrebari in perioada campaniei, discutii intregi in mesageria privata, deci multe ore de activitate pe pagina Orice intarziere in comunicare e taxata destul de dur. Inca o data am invatat ca social media e despre conversatii in timp real. Nu raspunsuri in 48 de ore. Nu raspunsuri in 24 de ore. Acum! De asta omul care se ocupa de contul de Facebook in companie trebuie sa aiba aceasta unica responsabilitate.
Pagina de Facebook nu poate fi un extra la fisa actuala a postului. Cand gresesti, recunoaste ca ai gresit! Mai apar probleme in timpul oricarei campanii (intarzieri cu premiile, greseli minore de comunicare). Ai avea tendinta sa apelezi la trucuri de PR si sa le acoperi. Eu zic ca cel mai bine e sa le recunosti si sa observi reactiile. Reactiile la greseli se imbunatatesc pe parcurs, iar asta dovedeste ca esti pe drumul cel bun cu comunitatea.