Transaminazele mari de obicei nu provoaca niciun simptom. De obicei, acest lucru este descoperit doar dupa un examen de rutina.

Transaminazele sunt enzime  care sunt produse in diferite parti ale corpului, in special in ficat. Cand exista transaminaze mari, inseamna ca un proces inflamator este in curs de desfasurare in ficat.

Inflamatia la nivelul ficatului implica distrugerea celulelor hepatice responsabile de eliberarea acestor enzime in sange. De obicei, transaminazele crescute sunt detectate prin teste biochimice de rutina.

Procesul inflamator din ficat este cauzat de diverse cauze: virusi, boli infectioase, autoimune sau ischemice, efecte secundare ale anumitor medicamente sau exces de grasime in ficat.

Transamine si sanatate

Functia principala a transaminazelor este de a ajuta la producerea diferitilor aminoacizi. Din punct de vedere medical, se considera relevant faptul ca un test de laborator arata ca transaminazele sunt mari.

Dupa cum s-a spus mai devreme, este de obicei o inflamatie a ficatului. Cu toate acestea, dupa cum arata unele studii, uneori transaminazele ridicate se datoreaza si insuficientei cardiace sau bolilor reumatice. Oricum ar fi, acesta este un fapt caruia trebuie acordata atentie.

Transaminazele sunt cunoscute prin acronimele AST (GOT sau TGO) si ALT (GPT sau TGP). In cele mai multe cazuri, pacientul nu prezinta niciun simptom.

Problema nu este detectata pana cand un test de laborator nu dezvaluie ca exista transaminaze crescute. In acelasi mod, exista boli hepatice care apar fara cresterea transaminazelor.

Valorile normale ale transaminazelor

Valorile normale pentru ALT (Alanine Transaminase) si AST (Aspartat Transaminase) variaza in functie de sex, varsta si laboratorul responsabil cu analizele. La adulti, urmatoarele valori sunt considerate normale:

 • ALT: 10 – 40 UI/L la barbati si 7 – 35 UI//L la femei.
 • AST: 8 – 40 UI/L la barbati si 6 – 33 UI//L la femei.

Rezultatul transaminazelor trebuie comparat cu alte teste de rutina pentru a ajunge la un diagnostic definitiv. Este cazul nivelurilor de bilirubina, fosfataza alcalina, gamma-glutamil transferaza si albumina.

Cand transaminazele sunt considerate ridicate?

Dupa cum puteti vedea, corpul uman are concentratii normale de transaminaze care circula in sange. Aceasta ca parte a ciclului natural al multor celule, care la moarte elibereaza diferite substante in sange, printre care se numara transaminaze.

Desi nu sunt singurii, vorbim de transaminaze mari atunci cand valorile ALT si AST sunt crescute peste 40 UI/L . Cercetarile afirma ca cresterea transaminazelor nu depaseste de obicei de 5 sau 6 ori valorile normale. Aceste doua enzime sunt principalul indicator al afectarii ficatului.

Semnificatia transaminazelor ridicate

Dupa cum stim, ficatul este laboratorul organismului . Acolo se sintetizeaza si se descompun aminoacizii. Acest lucru permite stocarea energiei. Daca exista leziuni ale ficatului, membrana celulelor acestuia (hepatocitele) devine mai permeabila.

In aceste conditii, hepatocitele permit transaminazelor sa se scurga in ser, care este partea necelulara a sangelui. Prin urmare, o valoare ridicata a acestor enzime hepatice este un semnal direct ca exista o problema la nivelul ficatului.

Cauzele cresterii transaminazelor

Multi factori pot duce la cresterea transaminazelor. Chiar si, uneori, un simplu proces gripal face ca valorile acestor enzime sa creasca, desi trecator.

Toate acestea trebuie evaluate in detaliu de catre medic. Principalele cauze pentru care valoarea transaminazelor este crescuta sunt urmatoarele:

 • Hepatita B sau C: cauzate de un virus, aceste forme de hepatita devin adesea cronice.
 • Steatoza hepatica: aceasta este ceea ce este cunoscut in mod obisnuit sub numele de „ficat gras”. Inseamna ca exista o acumulare mare de trigliceride in ficat.
 • Mononucleoza infectioasa: este o boala cauzata de virusul Epstein-Barr (EBV), din familia herpes-viridae.
 • Hemocromatoza: este acumularea excesiva de fier in organism.
 • Hepatita cronica indusa de medicamente (datorita anumitor medicamente).
 • Alcoolism.
 • Alti factori: in principal citomegalovirus, boala Wilson, litiaza biliara, infarct miocardic, anemie hemolitica, boli pancreatice si boli sistemice.

Tratamentul transaminazelor mari

Transaminazele mari se datoreaza unei boli declansatoare sau unui factor extern asociat stilului de viata. In primul caz, tratamentul adecvat al bolii trebuie sa realizeze o scadere progresiva a nivelului transaminazelor.

Pe de alta parte, daca cresterea nivelului transaminazelor se datoreaza stilului de viata, trebuie luate masuri in acest sens. Medicul dumneavoastra va va recomanda probabil sa urmati aceste recomandari:

 • Dieta echilibrata: In principal, alimentele procesate sau grase trebuie evitate. Obezitatea trebuie evitata cu orice pret.
 • Evitati excesul de zahar si sare in alimente.
 • Ramaneti bine hidratat pentru a ajuta ficatul sa elimine grasimile. Bea apa in mod regulat.
 • Evitati consumul de bauturi alcoolice.
 • Cresteti consumul de legume si fructe.
 • Gatiti alimente la abur, la gratar, fierte sau coapte.
 • Efectuati exercitii fizice moderate in mod regulat.

Daca inflamatia ficatului este cauzata de un medicament, trebuie sa consultam medicul pentru a vedea daca este posibil sa il inlocuim cu altul care sa nu genereze acel efect secundar. In orice caz, trebuie sa respectam intotdeauna recomandarile medicului.