Gasirea a doua sectoare la fel de diferite precum Turismul si Big Data impreuna poate parea putin contradictorie la prima vedere, dar noile tehnologii ne surprind din nou si ne permit sa perfectionam propuneri de turism datorita analizei datelor despre care auzim atat de mult. In articolul urmator vom vorbi despre modul in care Big Data poate surprinde turistii 3.0 si ofera astfel cel mai bun serviciu.

In urmatorii 5 ani, turismul va acoperi 10% din PIB-ul mondial anual, adica 1 din 10 locuri de munca la nivel mondial se afla in acest sector. Daca ne concentram pe Spania, activitatea turistica reprezinta mai mult de 15% din PIB. Daca am putea imbunatati si mai mult aceste date? Va invitam sa descoperiti tot ce poate face Big Data pentru turism.

De ce sa aplici Big Data in turism

Dupa cum stim deja, analiza datelor permite companiilor sa analizeze mai bine prognozele si astfel sa colaboreze eficient in luarea deciziilor. In acest context de afaceri, Big Data si Turismul vor putea oferi un serviciu optimizat si personalizat prin imbunatatirea informatiilor pe care le primeste fiecare turist la un moment dat.

Big Data este capabil sa analizeze intreaga amprenta digitala lasata de noul model turistic digital (comentarii pe retelele de socializare, locul si timpul de sedere, locurile vizitate, opiniile despre servicii etc.). Fiind capabil in acest fel sa recomande planuri de viitor pe baza sentimentelor si experientei pe care le-ati avut in aceasta calatorie.

Datorita acestei analize, companiile de turism vor putea „face un salt calitativ” prin ajustarea ofertei la cererea turistica, anticipand chiar nevoia, spune Pablo Haya, directorul Social Business Analytics la Knowledge Engineering Institute. Este cea mai buna modalitate de a crea noi pachete turistice, adaptate calatorului si de a fideliza, astfel incat acesta sa poata achizitiona ulterior alte servicii.

Nici nu putem uita de prezenta Big Data in campaniile de marketing, datorita acestei tehnologii actiunile aplicate de echipa isi vor imbunatati semnificativ rezultatele, datorita faptului ca va permite luarea unor decizii mai precise in timp real. Daca aveti nevoie sa aplicati cele mai bune strategii de marketing in afacerea dvs. turistica, va recomandam Cursul IEBS de Marketing Digital Turistic, cu ajutorul caruia veti putea monetiza blogurile si site-urile din turism pentru a utiliza strategii de marketing afiliat, imbunatatiti marketingul de continut prin tehnici SEO si veti integra strategii de email marketing pentru afacerea dvs.

Fara indoiala, Big Data in Turism va reprezenta un avantaj competitiv pentru toate companiile din sector care decid sa le implementeze in strategiile lor. Putem vedea deja cateva exemple de companii aeriene, lanturi hoteliere sau agentii mari (precum Iberia sau grupul Melia) care folosesc aceasta tehnologie pentru a oferi un serviciu mai bun in toate etapele calatoriei.

Cheile pentru turism si big data

Contextul in care ne aflam ne permite, asa cum am mentionat anterior, sa obtinem date foarte fiabile ale clientilor si aproape in timp real, datorita amprentei digitale pe care o lasa in timpul calatoriilor sale. Acestea sunt cheile care trebuie luate in considerare atunci cand se aplica Big Data in turism:

  • Anticipati nevoile turistului 3.0: datorita analizei datelor se obtin statistici medii ale comportamentului utilizatorilor, acest lucru faciliteaza capacitatea de analiza predictiva si anticipeaza cererile viitoare de servicii de care clientul va avea nevoie. De exemplu, multe companii de transport, precum Renfe, ofera calatorilor pe distante lungi si medii oferte de agrement, inchiriere de masini sau sejururi in orasul in care se deplaseaza.
  • Efectuati ascultare activa: dupa cum stim deja, noii turisti 3.0 sunt prosumatori si sunt activi pe web. Reteaua este o mare oportunitate de a afla parerea consumatorilor si de a primi feedback real asupra serviciului turistic oferit. Daca doriti sa imbunatatiti experienta utilizatorilor dumneavoastra in sector, va recomandam urmatorul Curs de Customer Experience in Managementul Turismului cu ajutorul caruia veti dobandi cheile necesare imbunatatirii experientei utilizatorului, precum si personalizarea serviciilor in favoarea clientului.
  • Atragerea si retinerea de noi utilizatori: asa cum am subliniat deja in sectiunea anterioara, noile tehnologii reprezinta o platforma perfecta pentru a cunoaste opinia si, de asemenea, pentru a realiza o comunicare bidirectionala capabila sa genereze un angajament mai bun si astfel sa atraga mai multi utilizatori si sa-i pastreze pe cei care deja au incheiat un contract pe platforma.
  • Imbunatatirea impactului: utilizarea strategiilor Big Data permite o mai buna monitorizare a actiunilor de marketing (segmentarea publicului, analiza intentiei de cumparare, crearea de promotii mai atractive etc.) si, prin urmare, va imbunatati impactul companiei in cadrul sectorului.
  • Localizati noi oportunitati in sector: investitia in Big Data faciliteaza pentru companii gasirea de noi oportunitati care le pot oferi avantaje competitive mari.

De ce sa te antrenezi in turism

Dupa cum am putut sa verificam, sectorul turismului este unul dintre sectoarele care creste cel mai mult an de an in cererea de oferta de munca. Aparitia noilor tehnologii a determinat companiile sa aiba nevoie de profesionisti specializati in subiecte precum economie, managementul afacerilor si marketing, pentru a gasi un profil care sa optimizeze si sa raspunda tuturor nevoilor lor. Pe langa importanta pregatirii in alte limbi, potrivit Adecco, mai mult de 80% din ofertele turistice necesita un nivel ridicat de engleza, mult mai departe (sub 10%) de ofertele care solicita franceza sau germana. Asculta parerea lui Maryam Grigoryants care ne vorbeste despre metodologia postuniversitara pe care o preda in scoala noastra.