Cad statuile rebelilor sclavisti  si arhitectii cuceririi coloniale a Americii. Si exista propuneri legislative de redenumire a bazelor militare dedicate comandantilor statelor din sud care au incercat sa devina independenti pentru a-si mentine  regimurile de sclavi.

Totul se misca foarte repede in Statele Unite, de cand sute de mii de oameni au iesit in strada pentru a protesta impotriva  brutalitatii politiei  si a rasismului structural dupa moartea unui afro-american in Minneapolis. Cateva  vanturi de schimbare care au ajuns si in institutiile societatii civile, unde incepe sa se contureze o rebeliune interna impotriva inechitatilor si discriminarii care se cuibaresc in interiorul lor. 

Nimeni nu l-a numit inca, dar noua dinamica este foarte asemanatoare cu ceea ce s-a intamplat cu  #MeToo , miscarea de denuntare a machismului si a abuzului impotriva femeilor. In doar cateva zile, teama de a condamna anumite atitudini pare sa se fi pierdut. Comportamentele care anterior au generat doar proteste timide sunt rupte de la inceput. Iar scopurile amendamentelor prolifereaza din  mass-mediamediul academiccultura sau lumea afacerilor

„Ne vom alatura  luptei pentru dreptate si egalitate?”, a intrebat directorul  Institutiei Smithsonian, Lonnie Bunch, intr-o scrisoare adresata angajatilor muzeelor ​​si bibliotecilor sale. “Vom asculta apelul figurilor curajoase care si-au ridicat vocea impotriva sclaviei, au marsaluit pentru dreptul de vot sau au sustinut egalitatea? Sper ca o vom face”, a conchis el. Noul curent nu este scutit de critici pentru riscurile pe care le reprezinta pentru libertatea de exprimare  sau vocile care vad in el o  incercare de a sterge istoria, in special in ceea ce priveste demolarea statuilor. 

Tulburarile au zguduit din plin presa, un sector in care doar  17% dintre reporterii sai  apartin uneia dintre minoritatile rasiale ale tarii, potrivit „Columbia Journalism Review”, cand acestia reprezinta mai mult de 40% din populatie. Saptamana trecuta  , seful de opinie al „New York Times” a fost nevoit sa demisioneze  pentru ca a autorizat un articol al senatorului republican Tom Cotton in care a cerut  desfasurarea armatei  pentru a inabusi protestele printr-o  „o demonstratie coplesitoare de forta”. Copiind limbajul presedintelui  Donald Trump, cu care este un aliat ferm, Cotton i-a descris pe protestatari drept  „jefuitori”  si  „insurgenti”, „antifascistii”  se infiltrasera in proteste, contrar celor publicate de ziar cu cateva zile inainte.

Traieste in pericol

Articolul a starnit redactia, care l-a acuzat pe liderul de opinie ca a pus in pericol viata protestatarilor si a reporterilor lor de culoare prin apelul la violenta din partea statului Bumbac. In  „The Philadelphia Inquirer”  editorul sau a demisionat, dupa ce ziarul a publicat pe prima pagina un articol care stabilea o echivalenta intre  afro-americanii ucisi de politie  si  vandalismul  impotriva proprietatii. „Si cladirile conteaza”, se citi in titlu. ‘Inquirer’ are un singur editorialist negru, intr-un oras in care sunt 40% din populatie. A impuscat si seful directorului revistei gastronomice „Bon Appetit”. (Conde Nast), care si-a cerut scuze pentru ca a fost „de prea mult timp”  un „complice” al culturii rasiste. Fie sustinand un  „punct de vedere centrat pe alb”,  fie relegandu-si  reporterii de culoare  in roluri de mica responsabilitate. 

Retelele de socializare au fost, de asemenea, de multa vreme intre o piatra si un loc greu datorita continutului care este publicat pe platformele lor.  Cofondatorul  Alex Ohanian a demisionat din consiliul Reddit saptamana aceasta  , inlocuindu-l cu  primul executiv de culoare  din consiliul companiei. Un pas care a venit dupa ce fostul CEO al chat-ului, Ellen Pao, a acuzat Reddit ca „monetizeaza supremacismul alb si ura zi de zi  ”, care domina unele dintre forumurile sale. Ohanian este acum angajat sa lucreze pentru justitia sociala

Mai putin voluntara a fost plecarea fondatorului  CrossFit, un lant de sali de sport cu peste 6.000 de filiale in SUA. Caderea sa din gratie a venit dupa ce s-au scurs detalii despre o conversatie cu asociatii sai in care s-a razvratit impotriva solidaritatii exprimate de alte companii fata de proteste. „Nu plangem moartea lui  George Floyd”, a spus  Greg Glassman . „Ati putea sa-mi explicati de ce ar trebui sa fim, in afara de faptul ca este lucrul pe care il fac oamenii albi”.

Moment dificil pentru companiile mari

Pentru companiile mari, momentul este delicat. Diversitatea cadrelor sale lasa de dorit, in special in functiile de conducere, asa cum arata faptul ca dintre cele  mai mari 500 de corporatii  din tara, doar patru sunt conduse de un afro-american. Giganti precum  NikeBank of America  sau  Warner Music  s-au angajat sa  doneze sute de milioane  pentru a sprijini cele mai defavorizate comunitati de culoare sau a combate inechitatile salariale si economice. Multi au postat afise in sprijinul  Black Lives Matter  sau embleme de respingere impotriva rasismului pe site-urile si filialele lor. Ceva care nu s-a intamplat dupa protestele din 2014, cauzate de uciderea lui Michael Brown  in Ferguson in mainile politiei.

Intrebarea este daca toate aceste gesturi vor fi floarea unei zile sau rampa de lansare a schimbarilor profunde pe care o mare parte a cetatenilor le cere. „Daca aruncati o privire sincera asupra Americii corporative, dincolo de raportarea lucioasa a diversitatii,  discriminarea structurala  impotriva femeilor si a oamenilor de culoare este la fel de inradacinata ca niciodata”, a declarat Natasha Lamb, consultant financiar la fond Capital Arjuna.